13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Λικέρ από βερύκοκα
150 σπόροι από βερύκοκα καθαρισμένοι απ’ τον χονδρό φλοιό. Μόνο 10-15 μαζί με τον χονδρό φλοιό. Τους βάζομε σε δύο μπουκάλια κονιάκ και τους αφήνομε στον ήλιο δύο μήνες μέρα – νύχτα πολύ καλά κλεισμένα. Όταν είναι έτοιμο το κονιάκ (σε δύο μήνες) βράζομε πέντε ποτήρια ζάχαρη και τέσσερα ποτήρια νερό, οκτώ με εννιά λεπτά. Όταν κρυώσουν ρίχνομε ένα φλυτζάνι τσικουδιά μέσα στο σιρόπι, στραγγίζομε το κονιάκ και τα ανακατεύομε όλα μαζί.

Λικέρ πορτοκαλιού
Πέντε φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη, οκτώ φλυτζάνια νερό, δύο φλυτζάνια φλούδες πορτοκαλιού, τρία φλυτζάνια οινόπνευμα καθαρό, ένα φλιτζάνι κονιάκ, δύο κομμάτια κανέλα, πέντε γαρύφαλλα.
Παίρνετε τις φλούδες των πορτοκαλιών αφαιρείτε εντελώς την άσπρη ψύχα τις πλένετε και τις περνάτε από τη μηχανή του κρέατος. Τις μετράτε και τις κοπανίζετε λίγο στο γουδί πασπαλίζοντας με ζάχαρη. Βάζετε τις φλούδες, το οινόπνευμα και το κονιάκ σε βάζο με πλατύ στόμιο κι αφού το κλείσετε καλά, το αφήνετε στον ήλιο μια βδομάδα.
Βράζετε τότε το νερό με την ζάχαρη και τα μυρωδικά έως 3-4 λεπτά. Το κρυώνετε και το ρίχνετε στο βάζο. Το αφήνετε στον ήλιο άλλη μια βδομάδα και κατόπιν περνάτε το λικέρ από τουλπάνι και κατόπιν από χάρτινο φίλτρο.

Πίτα με βερύκοκα
Για τη ζύμη: Δύο φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι, τρία τέταρτα φλυτζανιού βιτάμ, τρεις κουταλιές σούπας ζάχαρη, έναν κρόκο αυγού, ένα κουταλάκι κονιάκ, ένα χαρτάκι βανίλια, μισό κουταλάκι μπέικι.
Τρία τέταρτα του κιλού βερύκοκα, μιάμιση φλυτζάνα μαρμελάδα βερύκοκο, μισή φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη, ένα κουταλάκι φρέσκο βούτυρο, ένα ασπράδι αυγού.
Ανακατεύετε το αλεύρι με την ζάχαρη, την πάουντερ και την βανίλια. Προσθέτετε τον κρόκο, το κονιάκ και το βιτάμ και ζυμώνετε να γίνει μια ζύμη μαλακή. Το χωρίζετε σε δύο κομμάτια το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
Πλένετε τα βερύκοκα, βγάζετε τα κουκούτσια και τα ανοίγετε στα δύο. Στρώνετε σε βουτυρωμένο ταψάκι το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο χονδρό και αφού το τρυπήσετε με το πιρούνι σε διάφορα μέρη το βάζετε να μισοψηθεί σε μέτριο φούρνο. Το βγάζετε και στρώνετε την μαρμελάδα. Επάνω στρώνετε σε σειρά, τα βερύκοκα και τα πασπαλίζετε με την ζάχαρη. Λιώνετε το βούτυρο και το ραντίζετε. Ανοίγετε φύλλο με την υπόλοιπη ζύμη και σκεπάζετε με αυτό τα βερύκοκα. Τα αλείφετε γύρω – γύρω με το ασπράδι του αυγού, πιέζετε να κολλήσει με το κάτω φύλλο, τρυπάτε μη πηρούνι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο περίπου 30 λεπτά.

Μαρμελάδα βερύκοκο
Όσα κιλά βερύκοκα ένα κιλό λιγότερο ζάχαρη, ένα φλυτζανάκι του καφέ νερό στο κιλό, ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού στο κιλό.
Τα βάζουμε να βράσουν χωρίς χυμό λεμονού, χωρίς ζάχαρη. Τα περνάμε από μύλο και βάζω πολτό στο τσικάλι με την ζάχαρη και ανακατεύω να λιώσει η ζάχαρη. Θα ανάψω την κουζίνα στο 3 και όταν αρχίσει να χοκλακά (θ’ ανακατεύω συνεχώς) και αρχίζει να πήζει θα δοκιμάσω βγάζοντας λίγη σ’ ένα πιατάκι. Θα κλείσω κουζίνα, θα ρίξω λεμόνι και σε δύο βράσεις θα κατεβάσω.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...