23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Σπανάκι σουφλέ

Ένα κιλό σπανάκι, ένα πακέτο φρυγανιές, δύο πατωσιές ζαμπόν, δύο στρώσεις τυρί τοστ, ένα πιάτο τυρί τριμμένο, ένα κουτί γάλα εβαπορέ και άλλο τόσο νερό και έξι κουταλιές αλεύρι, έξι κουταλιές βούτυρο.
Βουτάμε τις φρυγανιές στο γάλα και στρώνομε στο πυρέξ που έχουμε ραντίσει με ραφινέ. Από πάνω βάζομε τυρί τριμμένο, μία στρώση ζαμπόν και μία στρώση τυρί του τοστ. Μετά βάζομε το σπανάκι αλατισμένο, μαραμένο στη φωτιά και στραγγισμένο καλά. Βάζομε πάνω στο σπανάκι ένα μικρό κομμάτι φρέσκο βούτυρο, πάνω από το σπανάκι τυρί τριμμένο φέτες ζαμπόν τυρί τοστ και τέλος μπεσαμέλ. Ψήνομε σε δυνατό φούρνο μισή ώρα έως τρία τέταρτα.

Πατάτες ωγκρατέν

Κόβομε στρογγυλές και πολύ – πολύ λεπτές φέτες τις πατάτες. Τις μισοτηγανίζομε. Βουτυρώνομε το πυρέξ, βάζομε μία στρώση. Πασπαλίζομε με πολύ – πολύ τυρί τριμμένο. Από πάνω μια στρώση ζαμπόν. Πάλι πατάτες, τυρί, δύο κρέμες γάλακτος και μικρά κομματάκια φρέσκο βούτυρο. Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα (περίπου 80-100 βαθμοί για 3-4 ώρες)

Δροσιστική σαλάτα με κρέπες
Φτιάχνομε κρέπες σε μέτριο τηγάνι 6 ως 7. 700 gr μαγιονέζα, 1 τόνο RIO MARE βραστό. Αρακά βρασμένο, ντομάτα, κονσέρβα καρότο, μισοτριμμένο καλαμπόκι βραστό. Τοποθετώ την κρέπα ολόκληρη όχι διπλωμένη. Την αλείφω ελαφρά με μαγιονέζα μαδώ από πάνω τον μισό τόνο. Βάζω από πανω την2η κρέπα. Αλείφω με μαγιονέζα. Βάζω μια στρώση αρακά. Βάζω από πάνω την 3η κρέπα αλείφω πάλι με μαγιονέζα και φτούλες ντομάτα. Βάζω 4η κρέπα πάλι μαγιονέζα καλαμπόκι από πάνω. 5η κρέπα μαγιονέζα καρότο. 6η κρέπα μαγιονέζα και τουρλού όπως στην ρώσικη. 7η κρέπα με μαγιονέζα την αλείφω επιφάνεια και πλάγια και καλύπτω τις τρύπες με την μαγιονέζα. Πασπαλίζω με πολύ καρότο πάνω και στα πλάγια και τον μαδημένο τον. Ψυγείο.

Μαγιονέζα

2 κρόκοι, 2 κουταλιές αλεύρι, 2 κουταλιές μουστάρδα, λίγο αλάτι. Θ’ αρχίσω από λίγο – λίγο και εναλλάξ στο μπλέντερ θα ρίχνω από λίγο – λίγο λάδι, λεμόνι, ξύδι και μερικές σταγόνες νερό. Αν κόψει, ρίχνομε λίγο αλεύρι. Λάδι ραφινέ. Ξύδι, λεμόνι περίπου ένα μικρό φλυτζανάκι ή λιγότερο. Όσο σηκώσει. Δοκιμάζομε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...