15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Σεφταλιά

Ένα κικό κιμά χοιρινό, μια μπόλια αρνιύ (σκέπη, κνισάρι) δύο κρεμμύδια περασμένα από χοντρό τρίφτη, τρεις κουταλιές μεγάλες μαϊντανό ψιλοκομμένο, ένα κουταλάκι φυστικέλαιο ή καλαμποκέλαιο (εγώ βάζω ελαιόλαδο) αλάτι, πιπέρι.

Πλένετε τη μπόλια και τη βουτάτε σε χλιαρό νερό για ν’ ανοίξει. Βάζετε σε λεκανίτσα τον κιμά τον πολτό των κρεμμυδιών, τον μαϊντανό. Πλάθετε σε στενόμακρα μπιφτεκάκια. Κόβετε την μπόλια σε ανάλογα κομμάτια και τυλίγετε κάθε μπιφτέκι. Ψήνετε σε σχάρα να ψηθούν καλά και από τις δύο μεριές.

Γλυκό Βάσως

Τέσσερεις γεμάτες κουταλιές κακάο, δύο γεμάτες κουταλιές νες καφέ, ένα πακέτο βούτυρο λούρπακ, τέσσερα αυγά, 400 gr σαβαγιάρ, ένα κουτί σαντιγύ μόρφατ, εκατόν πενήντα gr αμύγδαλα, ζάχαρη κοινή, ζάχαρη άχνη (γράφει μέσα πόσα)

Βάζομε σε μια κατσαρόλα το κακάο, το νες καφέ, αφήνομε να πάρουν 2-3 βράσεις. Αφού κρυώσει λίγο, βουτάμε μέσα τα σαβαγιάρ και τα στρώνομε στο πυρέξ.
Κρέμα: Κτυπάμε την σαντιγύ μ’ ένα ποτήρι άχνη ζάχαρη και λίγο γάλα και την βάνουμε στο ψυγείο. Κτυπάμε τα σπράδια μαρέγκα και το βούτυρο μ’ ένα ποτήρι και λίγο ακόμα άχνη ζάχαραη. Αφού κτυπηθούν καά ρίχνομε τους κρόκους έναν – έναν και μετά στην μαρέγκα και δύο τρεις κουταλιές σαντιγύ. Στρώνομε την κρέμα ξανά σαβαγιάρ και πάνω πάλι κρέμα. Από πάνω την υπόλοιπη σαντιγύ και τελειώνομε με αμύγδαλα καραμελέ.

Τούρτα

Παντεσπάνι: έξι ασπράδια αυγών μαρέγκα, ελάχιστο αλάτι, μία φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη, έξι κροκάδια αυγών, τα χτυπάμε με ζάχαρη και έξι κουταλιές μεγάλες χυμό λεμονιού, μια φλυτζάνα αλεύρι εναλλάξ με μαρέγκα. Βανίλιες.
Κρέμα: 1 κουτί γάλα εβαπορέ, 1 κουτί νερό, 4 κουταλιές ζάχαρη, 4 κουταλιές σούπας καλά γεμάτες κορνφλάου.
Σιρόπι για παντεσπάνι: Μισή φλυτζάνα ζάχαρη, μισή φλυτζάνα νερό.
Σαντιγύ για το τέλος: 1 κουτί μόρφατ, έξ κουταλιές άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη απ’ το σουρωτό. Τρία κουταλάκια κακάο ένα τρίτο φλυτζάνας γάλα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ