15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μελιτζάνες με κρέμα

Έξι μελιτζάνες μακρόστενες, μία δόση μπεσαμέλ, 100 gr γραβιέρα τριμμένη, 1 φλυτζάνα τσαγιού λάδι, 3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, 3 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά, 100 gr κρέμα γάλακτος, 1 λεμόνι χυμό, αλάτι, πιπέρι.

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις αλατίζομε και τις αφήνομε να στραγγίσουν για μία ώρα. Ζεσταίνουμε το λάδι το τηγάνι και τις τηγανίζομε. Αδειάζομε την ψίχα της μελιτζάνας σ’ ένα μπωλ. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ, τη μισή γραβιέρα, το πιπέρι. Γεμίζουμε με το μείγμα τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε ταψί. Τις πασπαλίζομε με μαϊντανό με το υπόλοιπο τυρί, με τριμμένη φρυγανιά και τις ψήνομε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Στο σερβίρισμα τις περιχύνομε με ζεστή κρέμα γάλακτος στην οποία έχομε προσθέσει λεμόνι και αλάτι.
Μελιτζάνες παπουτσάκια

12 μελιτζάνες μακρόστενες, 500 gr κιμάς μοσχαρίσιος, 2 κρεμμύδια τριμμένα, 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, τρις ντομάτες ώριμες τριμμένες, πέντε ντομάτες κομμένες ροδέλες, 1 κουταλιά βούτυρο, αλάτι, ελάχιστη ζάχαρη, πιπέρι, κανέλλα.

Πλένομε και καθαρίζομε τις μελιτζάνες αφαιρώντας τρεις λωρίδες. Δεν κόβομε το κοτσάνι. Χαράζομε τις μελιτζάνες απ’ τη μία μεριά κατά μήκος. Τις τηγανίζομε γύρω – γύρω και τις αφήνομε να στραγγίσουν. Σε ρηχή κατσαρόλα λιώνομε το βούτυρο ροδίζομε τα κρεμμύδια προσθέτομε τον κιμά και ανακατώνομε καλά να ξεσβολιαστεί. Προσθέτομε την ντομάτα, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα τ’ αφήνομε να βράσει 30 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτομε λίγο νερό. Αραδιάζομε τις μελιτζάνες σε πυρέξ. Τις γεμίζομε με κιμά, τοποθετούμε δύο ροδέλες ντομάτα σε κάθε μελιτζάνα και τις ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Άμα θέλομε βάζομε πάνω απ’ τον κιμά μπεσαμέλ.
Γιουβαρλάκια

700 gr κιμάς μοσχαρίσιος, μια φλυτζάνα του καφέ ρύζι, 2 κρεμμύδια τριμμένα, ένα ματσάκι μαϊντανός πολύ ψιλοκομμένος, μισό φλυτζανάκι λάδι, 1 φλυτζανάκι νερό, τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, μια κουταλιά σούπας βούτυρο, ένα ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα, περίπου μισό λίτρο νερό, 3 κρόκοι αυγού, 2 ζουμερά λεμόνια.

Βάζομε κιμά, ρύζι, κρεμμύδια, μαϊντανό, λάδι, 1 φλυτζανάκι νερό. Ζυμώνομε καλά και προσθέτομε την μαρέγκα. Πλάθομε μπαλάκια στρογγυλά και τα αλευρώνομε. Βάζομε νερό στην κατσαρόλα, λίγο αλάτι, μόλις βράσει ρίχνομε τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια, το βούτυρο και αφήνομε να βράσουν σε σιγανή φωτιά μιάμιση ώρα (Το νερό να σκεπάζει τα γιουβαρλάκια αλλά όχι μέχρι τη μέση του τσικαλιού). Χτυπάμε καλά τους κρόκους των αυγών προσθέτομε χυμό λεμονιού από λίγο και χτυπώντας και μετά ζουμί από λίγο και αυτό χτυπώντας συνέχεια. Κατεβάζομε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά προσθέτομε το αυγολέμονο και κουνάμε το τσικάλι να πάει παντού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ