20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Ζύμες για πίτες

1. Ένα βιτάμ, μία φαρίνα κόκκινη, ένα γιαούρτι μικρό, λίγο αλάτι, νερό χλιαρό. Ζυμώνομε καλά, αφήνομε μισή ώρα το ζυμάρι

2. Ένα κρασοπότηρο λάδι, μία φαρίνα κόκκινη, ένα γιαούρτι, λίγο αλάτι, νερό χλιαρό. Ζυμώνομε, αφήνομε το ζυμάρι 1 ώρα. Ταψί μεγάλο.

3. Ένα κιλό αλεύρι, λίγο λάδι, 1 φακελάκι μαγιά, νερό χλιαρό. Αφήνομε το ζυμάρι μισή ώρα. Το χωρίζομε σε δύο μέρη. Κάθε μέρος το κάνομε 4 φύλλα λεπτά. Το πρώτο φύλλο μόνο, λίγο χονδρό και να προεξέχει απ’ το ταψί.
Μια φλυτζάνα λιωμένη φυτίνη με λάδι ανακατεμένη. Λαδώνομε πολύ κάθε φύλλο ρίχνομε την γέμιση και από πάνω άλλα τέσσερα φύλλα λεπτά λαδωμένα καλά. Όσο λάδι περισσέψει το ρίχνομε στην επιφάνεια με σισάμι. Πιάνομε το πρώτο φύλλο και κλείνομε την πίτα γυρνώντας το γύρω – γύρω ρολό. Ψήσιμο 1 ώρα.

4. Ένα κιλό αλεύρι, ένα φλυτζανάκι λάδι, λίγη τσικουδιά, αλάτι, 2 κούπες νερό χλιαρό. Ζυμώνομε καλά! Αφήνομε μισή ώρα το ζυμάρι να ξεκουραστεί. το χωρίζομε σε δύο μέρη. Κάθε μέρος σε έξι με επτά μπαλάκια. Πέρνομε ένα μεγάλο πιάτο. Βάζομε αλεύρι. Τα έξι – επτά μπαλάκια τα κάνομε εξ επτά πίτες στο μέγεθος του πιάτου. Βάζομε ανάμεσά τους πολύ λιωμένη φυτίνη αφού τα τοποθετήσομε πάνω στο πιάτο. Στο τελευταίο πιτάκι δεν βάζομε φυτίνη. Το ίδιο κάνομε και με το δεύτερο κομμάτι του ζυμαριού. Έχομε δηλαδή δύο μεγάλα πιάτα με επτά πιτάκια στο κάθε πιάτο. Το ένα πιτάκι πάνω στο άλλο. Βάζομε στο ψυγείο για ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά. Τα βγάζομε. Πέρνομε όλα μαζί τα πετά πιτάκια του ενός πιάτου και με τον πλάστρη τα πατάμε να γίνουν φύλλο και να προεξέχουν λίγο από το καλά λαδωμένο ταψί. Ρίχνομε τη γέμιση. Από πάνω με την ίδια διαδικασία βάζομε το φύλλο που έχομε ανοίξει με τα άλλα 6-7 πιτάκια του δεύτερου πιάτου. Ραντίζομε με λάδι και νερό. Βάζομε σισάμι. Χαράζομε μέχρι κάτω. Ψήνομε στους 180 βαθμούς μία ώρα. Τα τελευταία δέκα λεπτά το βάζομε να πατά στον φούρνο κατευθείαν.

5. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ένα κεσεδάκι βιτάμ μαλακωμένο, ένα πακέτο φαρίνα κόκκινη, ένα τέταρτο πλάκας μαγιά μπύρας (απ’ αυτά τα πλακάκια που έχουν στα ΙΝΚΑ, αυτό το μέγεθος, το ένα τέταρτό του), μπύρα ποτό να διαλυθεί η μαγιά. Ζυμάρι μαλακό και αφράτο.

Λιμοντσέλο
Τετρακόσια gr ζάχαρη, τρία λεμόνια, μισό λίτρο καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών ή βότκα, μισό λίτρο νερό. Ξεκινάμε, πλένοντας και σκουπίζοντας πολύ καλά τα λεμόνια. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζομε προσεκτικά, προσπαθώντας να μην πάρουμε πολύ απ’ το άσπρο του λεμονιού. Αφήνομε το νερό να βράσει και προσθέτομε τη ζάχαρη και τις φλούδες των λεμονιών. Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει. Έπειτα προσθέτουμε μισό λίτρο οινόπνευμα ή την βότκα και το αφήνομε μια βδομάδα. Σουρώνομε το λικέρ, το εμφιαλώνομε και το αφήνομε έναν μήνα προτού το γευτούμε. Το σερβίρομε με λίγο πάγο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κωνσταντής από τα Χανιά που έγινε στα 21 του… τουρκοφάγος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε ημιτελικά ευρωπαϊκής...

Κλειστό την ερχόμενη Δευτέρα το ΚΕΠ στο Βαμβακόπουλο

Από τη Διεύθυνση ΚΕΠ του Δήμου Χανίων γνωστοποιείται ότι...

Μαθήματα ναυαγοσωστικής στο ΝΟΧ για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Το κολυμβητήριο Χανίων επισκέφτηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου 27 μαθητές ...