16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Πουτίγκα
Φτιάχνομε δύο ρολά με μαρμελάδα βερύκοκο στο ένα και στο άλλο βύσσινο ή μύρτιλο ή βατόμουρο.
Το παντεσπάνι στο ρολό γίνεται: 4 αυγά 1 φλυτζάνα ζάχαρη 1 αλεύρι βανίλια ή ξύσμα περγαμόντο, ή λεμόνι. Τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη μαρέγκα, η υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους και μετά εναλλάξ ρίχνομε ασπράδια από λίγο αλεύρι κνισαριστό και φούρνο στους 180 βαθ. επί 12-15 λεπτά. Να μην ροδίσει πολύ. Απλώνομε σ’ όλη την επιφάνεια την μαρμελάδα. Βρέχομε μια πετσέτα και την στίβομε καλά και βάζομε πάνω το παντεσπάνι που μαζί με την πετσέτα το γυρνάμε ρολό χωρίς βέβαια να την πάρομε μέσα στο παντεσπάνι. Την επομένη τα κόβουμε φέτες πάχους ενάμιση εκατοστό. Πέρνομε μισή φλυτζάνα τσαγιού κόντιτα (ψιλοκομμένα ξερά φρούτα) και τα μουσκεύομε σε λίγο κονιάκ. Βράζομε ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού γάλα. Χτυπάμε σε μπαιν – μαρί τρία κροκάδια αυγών με τέσσερις κουταλιές ζάχαρη και ρίχνομε από λίγο ενάμιση φλυτζάνι ζεστό γάλα. Προσθέτομε ελάχιστο αλάτι και ανακατεύομε πάντα στο μπαιν – μαρί έως να πήξει η κρέμα. Την κρυώνουμε και προσθέτομε βανίλια.
Βάζομε σε μεγάλη γυάλινη ή κρυστάλινη μπολιέρα στον πάτο και στα τοιχώματα τις μισές φέτες απ’ τα ρολά και απ’ τα δύο χρώματα. Σκορπάμε μερικά κόντιτα ρίχνομε λίγη κρέμα και βάζομε κατόπιν σε σειρές τις υπόλοιπες φέτες με λίγη κρέμα και κόντιτα ανάμεσα. Αφήνομε την πουτίγκα στο ψυγείο μερικές ώρες μετά σερβίρομε. Σκέτη ή με σαντιγύ ή με παγωτό.

Κρέπες με σολομό
Δύο αυγά, 2 κουταλιές λάδι μία φλυτζάνα τσαγιού γάλα 1 φλυτζάνα αλεύρι ελάχιστο αλάτι μισό φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο, κρέμα γάλακτος λεμόνι σολομός καπνιστός.
Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι και με το γάλα. Προσθέτομε το αλεύρι και το αλάτι. Συνεχίζομε το χτύπημα ωσότου γίνει λείος χυλός. Αφήνομε στο ψυγείο 2 ώρες.
Ζεσταίνομε τηγανάκι διαμέτρου 15 περίπου εκατοστών, ελάχιστο βούτυρο. Ρίχνομε δύο κουταλιές από τον χυλό. Γέρνομε να πάει παντού. Αν χρειαστεί βάζομε λίγο παραπάνω χυλό. Ψήνομε ελαφρά και από τις δύο μεριές. Φτιάχνομε όλες τις κρέπες έτσι.
Σε μια φλυτζάνα κρέμα γάλακτος προσθέτομε δύο κουταλιές χυμό λεμονιού. Βάζομε μια κουταλιά σε κάθε κρέπα και ένα φετάκι καπνιστό σολομό. Τυλίγομε ρολό. Όταν είναι να σερβίρομε τις βάζομε σε χλιαρό φούρνο για μερικά λεπτά.

Κουνουπίδι ωγκρατέν
1 μέτριο κουνουπίδι 1 φλυτζάνα γάλα λίγο αλάτι μισή φλυτζάνα βούτυρο εξ κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι αλάτι πιπέρι δυόμιση φλυτζάνες γάλα 1 φλυτζάνα κεφαλογραβιέρα δύο αυγά.
Αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια απ’ το κουνουπίδι και το αφήνομε σε αλατόνερο επί μισή ώρα. Το ξεπλένομε πολλά νερά. Βάζομε το κουνουπίδι σε κατσαρόλα και ρίχνομε γάλα μία φλυτζάνα, λίγο αλάτι και νερό αρκετό να το σκεπάζει. Το βράζομε μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζομε. Το βάζομε σε ταψάκι και το περιχύνομε με το μισό βούτυρο. Ζεσταίνομε σε μικρή κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο και ρίχνομε το αλεύρι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύομε το μίγμα και ρίχνομε τμηματικά το γάλα. Όταν γίνει σάλτσα πηχτή την αποσύρετε και προσθέτετε τα τρία τέταρτα απ’ το τυρί και τ’ αυγά χτυπημένα. Ρίχνομε τη σάλτσα πάνω στο κουνουπίδι το πασπαλίζομε με το υπόλοιπο τυρί και το ψήνομε σε μέτριο φούρνο επί μισή ώρα περίπου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...