15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Καλαμαράκια γεμιστά
Ένα κι ένα τέταρτο καλαμαράκια, ενάμιση φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τρία τέταρτα φλιτζανιού ρύζι, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός, ένα φλιτζάνι νερό, ενάμισι φλιτζάνι λάδι, αλάτι, πιπέρι, χυμός ενός λεμονιού
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια χωρίς να τα κόψουμε. Χωρίζουμε τους πλοκάμους κατά μήκος και τους ψιλοκόβουμε. Βάζουμε 2/3 του λαδιού να κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τους πλοκάμους να καβουρδιστούν προσθέτουμε το νερό, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα σε σιγανή φωτιά επί μισή ώρα και τότε ρίχνουμε το ρύζι που έχουμε πλύνει μέσα σε τρυπητό κάτω από τη βρύση. Τα ανακατεύουμε με πιρούνι και αφού αρχίσει να βράζει το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει 10-15 λεπτά μέχρι να πήξει. Με την γέμιση αυτή γεμίζουμε τις θήκες των καλαμαριών (όχι να φουσκώσουν) και τις τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι με τον χυμό του λεμονιού, ένα φλιτζάνι νερό το σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Καλαμαράκια γεμιστά (2)
Είκοσι με εικοσιπέντε καλαμαράκια. Τα γεμίζουμε με διάφορα τυριά και λίγη φέτα. Τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες και ψήνουμε με λίγο νερό και λάδι σε πυρέξ στον φούρνο. Όταν ψηθούν τα σερβίρουμε με ένα μείγμα από λάδι, λεμόνι και ρίγανη καλά χτυπημένα (σε βάζο)

Καλαμαράκια γεμιστά (3)
Ένα κιλό μεγάλα καλαμάρια, τρία τέταρτα πητηριού λάδι, τρία κρεμμύδια τριμμένα ξερά, ένα ματσάκι φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι, ρύζι, μισό ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο, μισό ποτήρι άσπρο κρασί, τρεις κουταλιές χυμός λεμονιού.
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια χωρίς να τα κόψουμε. Ψιλοκόβουμε τα κεφάλια και πλοκάμια. Σε δυνατή φωτιά βάλτε μια κατσαρόλα με λάδι και σωτάρετε τα κρεμμύδια. Ρίξτε τα ψιλοκομμένα κεφάλια και πλοκάμια, αλάτι, πιπέρι και σωτάρετε να μείνουν με το λάδι. Κατεβάστε από την φωτιά, ρίξτε και ανακατέψτε το ρύζι, τον άνιθο και πιπέρι, αλάτι αν χρειαστεί. Γεμίστε με το μείγμα τα καλαμάρια, ράψτε τα από πάνω με χοντρή κλωστή και βάλτε τα σε κατσαρόλα το ένα πλάι στο άλλο. Ανακατέψτε το κρασί με το λεμόνι και περιχύστε το. Ψήστε το σε χαμηλή φωτιά μισή ώρα περίπου.

Μύδια γεμιστά
20 μεγάλα μύδια (με το κέλυφος), πέντε μέτρια κρεμμύδια, πέντε κουταλιές της σούπας κοφτές ρύζι, τριάντα γραμ. κουκουνάρια, τριάντα γραμ. σταφίδες, ενάμισι ποτήρι ελαιόλαδο, χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, λίγο κύμινο. Καθαρίζουμε το κέλυφος των μυδιών τρίβοντάς τα με συρμάτινο σφουγγάρι και κόβοντας τα λεπτά χνούδια που προεξέχουν. Τα ξεπλένετε καλά και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Ροδίστε τα κουκουνάρια με μισό ποτήρι λάδι, προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σωτάρετε για λίγο. Προσθέτετε το ρύζι, τον χυμό από το μισό λεμόνι και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι. Κατεβάζετε τη γέμιση από τη φωτιά. Με ειδικό μαχαίρι ανοίγετε το κέλυφος. Βάζετε μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Κλείνετε το μύδι και το δένετε σφιχτά με κλωστή σταυρωτό σαν πακέτο. Τοποθετείτε τα μύδια σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα τα σκεπάζετε με πιάτο ρίχνετε ένα ποτήρι λάδι και μισό ποτήρι νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και ψήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά. Σερβίρονται κρύα ή χλιαρά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ