20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Πίτα με γλυκοκολοκύθα
Για το φύλλο: Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, δύο κουταλιές λάδι, 1 κουταλιά ξύδι ή τσικουδιά, λίγο αλάτι, νερό χλιαρό.
Κάνομε τη ζύμη ως συνήθως να γίνει λεία και απαλή. Την χωρίζομε σε 4 μπάλες. Τις βάζομε σε αλευρωμένο ταψάκι και τις αφήνομε σκεπασμένες 1-2 ώρες. Ανοίγομε σε τέσσερα φύλλα.
Γέμιση: 2 κιλά κολοκύθι κίτρινο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μιάμιση φλυτζάνα λάδι, αλάτι, πιπέρι, μισό φλυτζάνι ρύζι γλασέ, λίγη κανέλλα.
Τρίβομε στον τρίφτη το κολοκύθι και το αφήνομε κάμποση ώρα σε τρυπητό να στραγγίξει. Σωτάρομε το κρεμμύδι με μισή φλυτζάνα λάδι. Όταν μαραθεί το κρεμμύδι ρίχνομε το κολοκύθι, το αλάτι, το πιπέρι. Σιγοψήνομε για μισή ώρα. Προσθέτομε το ρύζι και ψήνομε ακόμα 15 λεπτά. Αφήνομε να κρυώσει. Ρίχνομε λίγη κανέλα και ανακατεύομε. Αλείφομε με λάδι ένα στρογγυλό ταψί, στρώνομε το πρώτο φύλλο αλείφομε ξανά με λάδι και στρώνομε το δεύτερο φύλλο. Βάζομε την γέμιση και συνεχίζομε με τα δύο επόμενα φύλλα αλείφοντας πάντα με λάδι. Στην γέμιση μπορούμε να προσθέσομε 3-4 αυγά ελαφρά χτυπημένα και μυζήθρα και τριμμένο κεφαλοτύρι. Χαράζομε την πίτα και ψήνομε σε μέτριο φούρνο περίπου μία ώρα.

Ντομάτες φρέσκιες πράσινες τηγανητές
Κόβομε τις ντομάτες σε ροδέλες. Τις αλατίζομε. Τις αλευρώνομε και της τηγανίζομε σε καυτό ελαιόλαδο. Ωραίες, μαζί με άλλα λαχανικά τηγανητά σκορδαλιά

Χοιροκεφαλή πηχτή
Αφήνομε την χοιροκεφαλή επί τρεις ώρες μέσα στο νερό ώσπου να ξεπλυθεί καλά, την τρίβομε μετά αλλάζοντας το νερό. Την βάζομε να βράσει με σέλινο, καρότα, λίγο πιπέρι, 2-3 φύλλα δάφνης. Όταν βράσει περνάμε το ζουμί από σουρωτήρι κι έπειτα το ξαναβάζομε να βράσει ώσπου να πήξει. Το βάζομε σε φόρμα, έχομε ξεψαχνίσει το κεφάλι, τα κόβομε κομματάκια, τα ρίχνομε μέσα στο ζουμί με φετάκια καρότο και ψιλοκομμένο το σέλινο. Προσθέτομε τρεις κουταλιές δυνατό ξύδι. Αφήνομε να πήξει. Για να ξεφορμάρομε βυθίζομε για λίγο σε χλιαρό νερό.

Κέικ με σπανάκι
Δύο κιλά και επτακόσια γρ. σπανάκι. Το πλένομε, το καθαρίζομε, το βράζομε έως να γίνει αλοιφή. Το καβουρδίζομε με λίγο βούτυρο. Ψήνομε χωριστά 320 γρ. ψίχα ψωμιού με γάλα. Το κάνομε και αυτό αλοιφή. Χτυπάμε έξι αυγά και τυρί ξυσμένο και λίγο μπέικον κομματάκια και τα αναμειγνύομε. Αλείφομε μια φόρμα με βούτυρο και το βάζομε στο φούρνο. Ψήνομε και το κόβομε όπως το κέικ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ