17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μήλο φυρίκι με στέβια
Το γλυκό του κουταλιού μήλο φυρίκι το έφτιαξα με στέβια. Γίνεται ωραίο αλλά διαφέρει κάπως απ’ το μήλο φυρίκι με την κανονική ζάχαρη. Είναι πιο ελαφρύ, το άλλο είναι πιο γλυκό πιο ζουμερό και χυμώδες. Αλλά και με τη στέβια είναι ωραίο. Γλυκό και δροσιστικό και ελαφρύ! Θα γίνεται με τη στέβια και το αχλάδι, και το σταφύλι. Δεν νομίζω να γίνεται το νεράτζι, το περγαμόντο, η φράπα, το πορτοκάλι.
Λοιπόν η αναλογία είναι περίπου 30 φυρικια, 3 μεγάλες φλυτζάνες νερό και 150 γρ. στέβια.
Θα βάλετε το νερό με την στέβια να βράσουν επί πέντε λεπτά και θα έχετε καθαρίσει και ξεφλουδίσει τα μήλα με το ειδικό εργαλείο. Θα τα ρίξετε στο σιρόπι και θα βράσετε μέχρι να χυλώσει το μήλο και να δέσει το σιρόπι (δεν δένει πολύ). Το συντηρείτε στο ψυγείο. Η στέβια έχει μηδέν θερμίδες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, και διάφορες άλλες ιδιότητες ευεργετικές για τον οργανισμό.

Μαστιχάκια
800 γρ. φύλλο κρούστας, 500 γρ. μαστίχα γλυκό, λίγη μαστίχα Χίου κοπανισμένη, 3-4 ασπράδια αυγού, 640 γρ αμύγδαλα, 5-6 πικραμύγδαλα, λίγο ξύσμα λεμονιού, 2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο. Ζεματάμε και ξεφλουδίζομε τα αμύγδαλα. Τα αλέθομε στο μπλέντερ. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Προσθέτομε στα αμύγδαλα τη μαστίχα, τα ασπράδια και όλα τα υλικά. Κόβομε το φύλλο λωρίδες, βουτυρώνομε, βάζομε γέμιση και τυλίγομε τριγωνάκια. Τα βάζομε σε ταψί βουτυρωμένο. Τα βουτυρώνομε από πάνω. Ψήνομε ελαφρά στους 180 βαθμούς. Μετά ραντίζομε με ανθόνερο, τα περνάμε σε άχνη.

Φοντάν με κάστανο
1 κιλό κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα, 450 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού άχνη ζάχαρη, 75 γρ κουβερτούρα ή κακάο, 2 κρόκοι αυγών. Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά με τους κρόκους. Κάνομε πουρέ τα κάστανα. Ενώνομε και προσθέτομε το κακάο ή λιωμένη την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί. Ζυμώνομε και φτιάχνομε μπαλάκια που τυλίγομε σε αμύγδαλο καβουρδισμένο ή σε καρύδα ή σε τρούφα σοκολάτα. Τοποθετούμε σε φοντάν

Σάμαλι
Δυόμιση φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό, ενάμιση φλυτζάνι ζάχαρη, ενάμιση φλυτζάνι γιαούρτι αγελαδινό, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μπέικι, μισό κουταλάκι μαζτίχα Χίου κοπανισμένη.
Σιρόπι: Δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη, ένα και ένα τέταρτο φλυτζάνι νερό, ένα κουταλάκι λεμόνι, ένα τέταρτο κουταλιού μαστίχα Χίου κοπανισμένη.
Σε ένα μπωλ ανακατεύομε με ένα κουτάλι το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικι. Την σόδα την ανακατεύομε μαζί με το γιαούρτι και μετά την προσθέτομε στα υπόλοιπα υλικά του μπωλ. Πρέπει να αναμειχθούν καλά. Βάζομε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψή 30άρι. Το αφήνομε τρεις ώρες. Μετά το ψήνομε στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά. Αφού ψηθεί το σιροπιάζομε, ζεστό, κρύο

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...