13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μους σοκολάτα
Λειώνετε σε μπαιν-μαρί 150 γρ. κουβερτούρας και προσθέτετε μισό φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη, δύο κουταλιές κονιάκ ή ρούμι και 3 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ αδιάλυτο. Χτυπάτε σε μαρέγκα δύο ασπράδια αυγών. Τα προσθέτετε στη σοκολάτα όταν γίνει χλιαρή πρώτη την μαρέγκα και κατόπιν 250 γρ. κρέμα σαντιγύ ενώ ανακατεύετε ελαφρά. Το μοιράζετε σε 6-8 μπωλάκια και τουλάχιστον δύο ώρες ψυγείο. Σερβίρετε με σαντιγύ ροζέτες ή μπισκότα

Φορμάκια
Ένα ποτήρι βούτυρο, ένα ποτήρι ζάχαρη, δύο αυγά, ένα μπέικι, όσο αλεύρι σηκώσουν. Όταν τα βάλομε στα φορμάκια βάζομε πάνω λίγη μαρμελάδα. Φουρνίζομε.

Γκαρμπονάρα
500 γρ. μακαρόνια σπαγγέτι, 250 γρ, ζαμπόν ψιλοκομμένο, ένα κουτί μανιτάρια ψιλοκομμένα, δύο κρέμες γάλακτος, τρεις κουταλιές σούπας αλεύρι, ένα κουταλάκι αλάτι, λίγο μοσχοκάρυδο, 100 γρ. παρμεζάνα. Σωτάρω στο μισό βούτρο το ζαμπόν, τα μανιτάρια και ανακατεύω. Τα βγάζω. Ρίχνω το υπόλοιπο βούτυρο, το αλεύρι, τις κρέμες γάλακτος, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Βράζομε για 10 λεπτά μέχρι να πήξουν λίγο και ρίχνω ξανά το ζαμπόν με τα μανιτάρια. Βράζω το σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό. Τα τραβώ, τα ζεματώ και όταν σερβίρω βάζω από πάνω την σάλτσα και τυρί.

Κρέμα σαντιγύ
2 φλυτζάνια τσαγιού κρέμα γάλακτος, έξι κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη, λίγη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να γίνει.

Πιτσούνια ατζέμ πιλάφι
Τα πιτσούνια είναι τα παλαζάκια δηλαδή τα μικρά περιστέρια. Στην Μικρά Ασία σχεδόν όλα τα σπίτια είχαν περιστέρια. Η γιαγιά μου, όταν ήρθαν απ’ την Σμύρνη, κατά μήκος του σπιτιού της εδώ, κάτω από τα κεραμίδια έφτιαξε ξύλινες συνεχόμενες φωλιές περιστεριών. Είχαν πολλά περιστέρια οικόσιτα. Θυμάμαι τον μπαμπά μου που έδινε στη μαμά μου τα σκοτωμένα παλαζάκια για να τα καθαρίσουν με την γιαγιά να τα τσουδίσουν και να φτιάξουν ατζέμ πιλάφι. Κόκκινο πιλάφι. Ή να τα κάνουν ψητά ή διάφορα. Σας γράφω μερικές συνταγές.
Λοιπόν: Καθαρίζομε, καψαλίζομε και πλένομε τα παλαζάκια. Τα κόβομε και τα αλατοπιπερώνομε. Βάζομε σε τηγάνι ανάλογο βούτυρο (με το μάτι) και τα τηγανίζομε. Τα ρίχνομε σε κατσαρόλα και στο βούτυρο του τηγανιού ρίχνομε ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι να ξανθύνει. Ρίχνομε το κρεμμύδι με το βούτυρο στην κατσαρόλα με τα πιτσούνια, βάζομε στη φωτιά και προσθέτομε τρία τέταρτα του κιλού ώριμες ντομάτες (περασμένες από τρυπητό). Αφού πάρουν μερικές βράσεις προσθέτομε νερό ανάλογο με το ρύζι (Δυόμιση με τρία φλυτζάνια ζουμί, ένα φλυτζάνι ρύζι Καρολίνα) και αφήνομε να πάρει βράση. Πλένομε το ρύζι κάτω από τη βρύση καλά και το ρίχνομε στην κατσαρόλα. Ανακατεύομε μη βωλιάσει σκεπάζομε και αφήνομε να σιγοβράσει να πιεί το ζουμί του. Κατεβάζομε, σκεπάζομε με καθαρή πετσέτα, αφήνομε έτσι πέντε λεπτά και σερβίρομε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...