25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κυδώνια ψητά
4 μεγάλα κυδώνια, 6 καρφιά γαρύφαλλο, σαντιγύ, μασούρι κανέλα.
Σιρόπι: Ενάμιση φλυτζάνι ζάχαρη, ένα φλυτζάνι νερό, μισό φλυτζάνι κονιάκ, 1 ξύλο κανέλας, τα κουκούτσια από τα κυδώνια.
Ξύνομε τα κυδώνια. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια τα οποία ρίχνομε στο σιρόπι. Στρώνομε σ’ ένα ταψί τα κυδώνια, καρφώνομε στο πάνω μέρος ένα γαρύφαλλο. Τα σκεπάζομε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνομε 1 ώρα περίπου. Δεκαπέντε λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο τα ξεσκεπάζομε. Όταν ροδίσουν τα βγάζομε από τον φούρνο και τα σιροπιάζομε και από πάνω σαντιγύ.
Σιρόπι: Βράζομε για 5 λεπτά και το σουρώνομε.

Κυδωνόπαστο
Ένα κιλό κυδώνια, 650 γρ. ζάχαρη, 50 γρ μέλι, ένα κουταλάκι κανέλα σκόνη, ένα κουταλάκι γαρυφάλλο, 80 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα, αμυγδαλέλαιο.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβομε στα τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τα κυδώνια και περίπου πέντε ποτήρια νερό να βράσουν. Μπορούμε να βάλομε τα κουκούτσια σε τούλι και να τα βράσομε μαζί με τα κυδώνια. Μόλις βράσουν τα βγάζομε με τρυπητή κουτάλα και πολτοποιούμε. Τα ξαναβάζομε στην κατσαρόλα προσθέτομε τη ζάχαρη, το μέλι, τα γαρύφαλλα, την κανέλα και βράζομε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μείγμα αρχίζει να ξεκολλά από τον πάτο της κατσαρόλας, ρίχνομε τα αμύγδαλα και κατεβάζομε από τη φωτιά. Το απλώνουμε ομοιόμορφα σε μάρμαρο που έχουμε αλείψει με αμυγδαλέλαιο και να έχει πάχος 2 πόντοι περίπου. Όταν κρυώσει καλά το κόβουμε σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια. Μπορούμε να το σκεπάσομε μ’ ένα τουλπάνι και να το αφήσομε στον αέρα ώσπου να ξεραθεί.

Κυδώνι γλυκό
1300 γρ. κυδώνια, 1300 γρ. ζάχαρη, 1 λεμόνι μεγάλο τον χυμό, 1 φλυτζάνι νερό.
Καθαρίζομε τα κυδώνια και τα ρίχνομε σε λεκάνη με νερό. Κόβομε το κυδώνι σε σπιρτόξυλα. Ρίχνομε ένα φλυτζάνι νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα να πάρουν μια βράση. Ρίχνομε φύλλα αμπαρόριζας δεμένα σε ματσάκι. Ξαφρίζομε και όταν δέσει το γλυκό το κατεβάζομε από τη φωτιά. Προς το τέλος ρίχνομε αμύγδαλα ασπρισμένα ή κουκουνάρια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ