21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κανταΐφι με καρύδια
Μισό κιλό φύλλο κανταΐφι, δύο φλυτζάνια καρυδόψυχα, δύο φλυτζάνια βούτυρο, δύο κουταλιές ζάχαρη, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο.
Σιρόπι: Ενάμιση κιλό ζάχαρη, έξι ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγα γαρύφαλλα, 1 ξυλάκι κανέλα.
Χτυπάμε στο γουδί τα καρύδια, προσθέτουμε δύο κουταλιές ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο. Τα ζυμώνομε όλα μαζί. Παίρνομε λίγο φύλλο κανταΐφι και το ξένομε. Βάζομε μέσα λίγη γέμιση, κλείνομε μέσα τις άκρες και τυλάμε ρολάκια. Τα βάζομε σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, λιώνομε το βούτυρο και μ’ ένα κουτάλι το ρίχνομε σε όλα τα κομμάτια. Ψήνομε για 40-50 λεπτά προσέχοντας να μην καεί από πάνω. Βράζομε το σιρόπι και κρύο σιρόπι, μόλις βγει το γλυκό ζεστό, το σιροπιάζομε. Το σκεπάζομε για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζομε και αφήνομε να κρυώσει. Πολύ ωραίο, παλιά, όπως ο μπακλαβάς και το γαλακτομπούρεκο και το σάμαλι συνηθιζόταν πολύ. Σερβίρεται σκέτο ή με παγωτό καϊμάκι.

Μπακλαβάς
Μισό κιλό φύλλο κρούστας, 250 γρ. καρυδόψυχα χοντροκομμένη, 250 γρ αμύγδαλα χοντροκομμενα, ένα φλυτζάνι βούτυρο φρέσκο (ή μισό φρέσκο μισό μαργαρίνη) ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι κανέλα, λίγο κοπανισμένο σισάμι (μισή φλυτζάνα)
Σιρόπι: Δύο φλυτζάνια ζάχαρη, δύο φλυτζάνια νερό, μία φλυτζάνα μέλι, τρεις κουταλιές γλυκόζη, μία βανίλια, λίγο χυμό λεμονιού
Λιώνομε το βούτυρο. Ανακατεύομε την καρυδόψυχα, τα αμύγδαλα και κανελογαρύφαλλα. Αλείφομε με βούτυρο ένα ταψί, στρώνομε τέσσερα φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα. Βάζομε λίγη γέμιση και συνεχίζομε έτσι μέχρι να μείνουν τέσσερα φύλλα. Τα βουτυρώνομε, τα στρώνομε και περιχύνομε και περιχύνομε από πάνω με βούτυρο. Χαράζομε διαγώνια με μυτερό μαχαίρι. Ψήνομε 45 λεπτά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά. Βράζομε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 15 λεπτά να δέσει. Όταν κρυώσει ο μπακλαβάς σιροπιάζομε με καυτό σιρόπι και χωρίς να το σκεπάσομε το αφήνομε να κρυώσει.

Σάμαλι
Μισό κιλό σιμιγδάλι χονδρό, δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη, τρία κουταλάκια μπέικι, μιάμιση φλυτζάνα γάλα, εκατό γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο, ξύσμα λεμονιού.
Σιρόπι: Τρία φλυτζάνια ζάχαρη, τέσσερα φλυτζάνια νερό, ένα λεμόνι το χυμό, ένα φακελάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη.
Ανακατεύομε όλα τα υλικά. Τα αδειάζομε και τα απλώνομε ομοιόμορφα σε βουτυρωμένο ταψί και το αφήνομε 20 λεπτά να ξεκουραστεί. το βάζομε κατόπιν στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.
Σιρόπι: Βράζομε τη ζάχαρη με τη μαστίχα και προς το τέλος ρίχνομε τον χυμό λεμονιού. Χαράζομε ελαφρά το γλυκό και το σιροπιάζομε. Πρέπει να ρουφήξει το σιρόπι γι’ αυτό το κόβομε την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...