14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Πούρα με καρύδια ή αμύγδαλο
Πολύ ωραία αυτή η συνταγή
Δυόμιση φλυτζάνια τσαγιού καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα (εμένα μ’ αρέσουν με καρύδι) τρία τέταρτα φλυτζανιού ζάχαρη, μισό φλυτζάνι φρυγανιά κοπανισμένη, δύο αυγά, τρία τέταρτα φύλλο μπακλαβά, ένα κουταλάκι κανέλλα γεμάτο, ένα κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο κοπανισμένο, βούτυρο για τα φύλλα.
Σιρόπι: Τριάμιση φλυτζάνια ζάχαρη, δυόμιση φλυτζάνια νερό, ένα κομμάτι κανέλλα, μία φλούδα λεμονιού, ένα κουταλάκι χυμός λεμόνι.
Χονδροκοπανίζετε τα καρύδια ή αμύγδαλα και τα ανακατεύετε με τη φρυγανιά. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη προσθέτετε την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και τα προσθέτετε στην καρυδόψιχα. Λιώνετε βούτυρο για τα φύλλα. Παίρνετε ένα-ένα φύλλο και το κόβετε στα τρία. Βουτυρώνετε κάθε φύλλο και βάζετε στην άκρη λίγη γέμιση. Διπλώνετε σε πουράκια. Βουτυρώνετε και από πάνω τα πουράκια και τα βάζετε σε ταψί με την ένωση του φύλλου κάτω, να εφάπτεται στο ταψί. Ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 15 λεπτά. Φτιάχνετε το σιρόπι και αφήνετε να βράσει επί οκτώ λεπτά. Βγάζετε τα πούρα και αφού μισοκυρώσουν τα τρυπάτε με πηρούνι σε 2-3 μεριές να ρουφήξουν σιρόπι. Τα βουτάτε σε καυτό σιρόπι και τα τραβάτε σε πιατέλα. Αν θέλετε δένετε λίγο ακόμα το σιρόπι και τα περιλούζετε.

Ταρτελέτες
Γίνονται ακριβώς όπως οι τάρτες μόνο που βάζουμε τη ζύμη σε ατομικές ταρτίτσες.

Ταρτελέτες με φράουλες
Ετοιμάζετε τις ταρτίτσες και τις στρώνετε με λίγη κρέμα πιάτου. Τις γεμίζετε με φράουλες και από πάνω βάζετε λίγη μαρμελάδα αραιωμένη με λίγο χλιαρό νερό και κονιάκ.

Ταρτελέτες με φρουί γλασέ
Ετοιμάζετε και ψήνετε ως συνήθως τις ταρτελέτες. Στρώνετε σε κάθε μία ένα ελαφρό στρώμα μαρμελάδας βερύκοκο. Τις γεμίζετε με κομμάτια φρουί γλασέ και τα σκεπάζετε με μαρμελάδα αραιωμένη με λίγο ζεστό νερό και ρούμι.

Βαθμοί βρασμού ζάχαρης
Η ζάχαρη:
1) βράζει στους 100 βαθ.
2) κάνει κλωστές στους 120 βαθ.
3) κάνει μαλακό κόμπο στους 125 βαθ.
4) κάνει σκληρό κόμπο στους 130 βαθ.
5) κιτρινίζει στους 145 βαθ.
6) καραμελώνει στους 165 βαθ.

Τάρτα με χοιρινό
1 φύλλο έτοιμη ζύμη για τάρτα ή σφολιάτα, 250 γρ καπνιστό χοιρινό (σε κύβους), 400 γρ κρεμμύδια (κομμένα), 1 πράσο σε ροδέλες (μόνο το λευκό μέρος), 80 γρ βούτυρο, 4 αυγά, 250 γρ. κρέμα γάλακτος, 200 γρ. φρέσκο γάλα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 1 κουταλιά λάδι.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ελαφρά μια φόρμα για τάρτα. Απλώνετε το φύλλο φροντίζοντας να ανεβαίνει στα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας. Με ένα πηρούνι κάνετε τρύπες στο φύλλο για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Σε τηγάνι σωτάρετε ελαφρά το χοιρινό. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ρίχνετε το λάδι μαζί με 50 γρ. βούτυρο σε άλλο τηγάνι και σωτάρετε τα κρεμμύδια και το πράσο ώσπου να βγάλουν τα υγρά τους. Χτυπάτε τα αυγά και τα ανακατεύετε με την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνετε το μείγμα στα κρεμμύδια και στα πράσα, ανακατεύετε. Τοποθετείτε το χοιρινό μέσα στην τάρτα στο ταψάκι και από πάνω το μείγμα των αυγών. Ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνετε στους 180 βαθ. για μισή ώρα περίπου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ