15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Φασόλια μαυρομάτικα με το ρύζι
(πολύ νόστιμα, οικονομικά και σαρακοστιανά)
Τα μαυρομάτικα φασόλια δεν τα βάζομε από βραδύς στο νερό. Τα ξεβράζομε και πετάμε το ζουμί το μαύρο που βγάζουν. Μετά βάζομε στο τσικάλι μία φλιτζάνα λάδι, τα φασόλια και ψιλοκόβομε ένα κρεμμύδι. Οταν μαραθεί το κρεμμύδι ψιλοκόβομε τα μάραθα και μια ντομάτα. Τα τσιγαρίζομε. Διαλύομε μία κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ και την ρίχνομε μέσα. Βάζομε νερό και σιγοψήνομε. Προσθέτομε από λίγο νερό τόσο όσο χρειάζεται να χυλώσουν τα φασόλια. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα υπολογίζομε το ζουμί τους και αναλόγως ρίχνομε από ένα φλυτζανάκι ρύζι. Ή παραπάνω. Με το μάτι το κανονίζομε. Η συνταγή αυτή είναι πολύ παλιά και τότε μαγείρευαν εμπειρικά. Δεν είχαν αναλογία. Αλλά μαγείρευαν σωστά. Προσθέτομε αλάτι, πιπέρι και μόλις ψηθεί το ρύζι και σχεδόν γίνει το φαγητό σαν πιλάφι το κατεβάζομε.

Σαλάτα ταμπουλέ
Δύο πιπεριές πράσινες, δύο κίτρινες, 6 ντομάτες ώριμες, 4 κρεμμύδια, μισό κιλό κους-κους ψιλοκομμένο μαϊντανό, δυόσμο, λεμόνι, λάδι.
Πλένομε τις πιπεριές, αφαιρούμε τα σπόρια τους και τις κόβομε σε κύβους. Ξεφλουδίζομε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια τους και τις κόβουμε και αυτές σε κύβους και στην συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Σ’ ένα μεγάλο μπωλ τοποθετούμε το κους-κους και ρίχνομε σιγά-σιγά βραστό νερό για να το μουσκέψομε. Ύστερα από λίγο του σουρώνομε και ανακατεύομε καλά το κους κους με το λάδι. Αφού κρυώσει προσθέτομε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τον χυό των λεμονιών, τον μαϊντανό, τον δυόσμο. Αλατοπιπερώνομε με καυτερό πιπέρι αν μας αρέσει. Είναι μεγάλη σαλάτα.

Κουκιά φάβα
Ξεφλουδίζομε τα ξερά κουκιά αφού τα έχομε βάλει από βραδύς στο νερό. Τα βράζομε με λίγο νερό. Όταν αφρίσουν τα ξαφρίζομε και ρίχνομε ένα χοντροκομμένο κρεμμύδι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και ένα καρότο. Όταν ψηθούν καλά τα περνάμε από μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Βάζομε λεμόνι από πάνω και λάδι και κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

Κουκιά στο λάδι
Κουκιά ξερά. Δύο μέρη νερό, ένα μέρος ξύδι, ένα μέρος λεμόνι, αλάτι. Από βραδύς στο νερό. Την επομένη τα ξεφλουδίζουμε. Βάζομε νερό, ξύδι, αλάτι, λεμόνι να πάρουν βράση. Ρίχνομε μέσα τα κουκιά. Να πάρους δύο – τρεις βράσεις στο ζουμί τους. Τα στραγγίζομε καλά και τα βάζομε στο λάδι. Είναι ωραία και μέσα στα βραστά χόρτα (σταφιλινάκους με ακουρνοποδους)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...