13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Πρασόπιτα
Την συνταγή αυτή μου την έδωσε πριν πολλά χρόνια η Αλέκα Περδικάκη απ’ την Φλώρινα. Είναι τέλεια! Αυτήν φτιάχνω
Ζύμη: Ένα κιλό αλεύρι, αλάτι, ένα φακελάκι μαγιά, χλιαρό νερό, μια κουταλιά της σούπας λάδι, μια κουταλιά ξύδι
Γέμιση: Δύο κιλά πράσα, μισό κιλό μυζήθρα, αλάτι, πιπέρι, λάδι
Τα πλένομε, τα κόβομε ένα δάχτυλο πάχος (το άσπρο τους μόνο, όχι τα φύλλα), τα βάζομε σε κατσαρόλα με το αλατοπίπερο και το λάδι και λίγο νερό. Τα τραβάμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνομε να κρυώσουν εντελώς,, τα ανακατεύομε με τη μυζήθρα. Ανοίγομε τα φύλλα με ζύμη μέτρια και τα φύλλα πολύ λεπτά. Μόνο το πρώτο φύλλο πρέπει να είναι λίγο πιο χονδρό. Κάνομε τη ζύμη οκτώ μπαλίτσες. Σκεπάζομε με βρεγμένη πετσέτα για να μην ξεραθούν. Δεν αφήνομε την ζύμη να ξεκουραστεί όπως κάνομε με άλλες ζύμες. Ξεκινάμε αμέσως. Λαδώνομε το ταψί. Το πρώτο φύλλο πιο χονδρό και πιο μεγάλο να προεξέχει. Λιώνομε φυτίνη την ανακατεύομε με ελαιόλαδο και ραντίζομε ένα-ένα τα φύλλα. Προσοχή, ραντίζομε με το πινέλο, δεν πιέζομε την ζύμη. Τέσσερα φύλλα κάτω λαδωμένα ένα-ένα, γέμιση, τέσσερα φύλλα πάνω. Ό,τι βούτυρο – λάδι έχει μείνει στην φλυτζάνα ρατνίζομε από πάνω. Βάζομε σισάμι ή σπόρους παπαρούνας, χαράζομε ελαφρά, μέτριος φούρνος 1 ώρα ψήσιμο, χαμηλά.

Τυρόπιτα με ζύμη γκουρού
Ένα αυγό, ένα στραγγιστό γιαούρτι λίγο καλαμποκέλαιο να γίνει σαν κρέμα. Χτυπάμε με το σύρμα. Ένα κομμάτι βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου. Θα ανακατέψομε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το κίτρινο για τις πίτες. Θα βάλομε αλάτι και μπέικι. Θα το ζυμώσομε, θα το σκεπάσομε με μεμβράνη και ψυγείο για λίγο. Αυτό είναι η ζύμη. Θα την απλώσομε σε ταψί με πλαϊνά όχι ψηλά. Η γέμιση με δύο ειδών τυριά ένα κίτρινο και ένα άσπρο. Ό,τι μας αρέσει. Κάποιοι την γέμιση την θέλουν με λιωμένα τυριά σαν κρέμα, άλλοι ακριβώς το αντίθετο. Το τυρί ν’ «ακούγεται» όχι κρέμα. Όπως μας αρέσει την κάνομε. Θα την απλώσομε και από πάνω η υπόλοιπη ζύμη θα την απλώσομε. Θα χαράξομε. Πολύ ψήσιμο. Μία ώρα περίπου
Σπανακόπιτα
Μισό κιλό σπανάκι, μισό κιλό σέσκουλα, ένα τέταρτο του κιλού λάπαθα, μισό κιλό πράσα το άσπρο τους, ένα ματσάκι άνιθο. Λάδι, αλάτι, πιπέρι. Δεν τα τρίβομε, δεν τα ψήνομε. Τα κόβομε μόνο. Μισό κιλό φέτα. Αναμιγνύομε.
Φύλλο: Αλεύρι ένα κιλό, λίγο αλάτι, λίγο λάδι, μία κουταλιά ξύδι, νερό χλιαρό.
Ζυμώνομε καλά επί 10-15 λεπτά. Το χωρίζομε σε 14 μπαλάκια. Τα βάζομε σε αλευρωμένο ταψί τα σκεπάζομε με βρεγμένη πετσέτα και αφήνομε εκτός ψυγείου την ζύμη μισή ώρα να ξεκουραστεί. Λαδώνομε ταψί. Με το ένα ζυμαράκι ανοίγομε φύλλο. Το στρώνομε στο ταψί. Το λαδώνομε. Πάντα, ραντιστό. Δεν περνά το πινέλο από πάνω απ’ την ζύμη για να μην κολλήσουν τα φυλλαράκια μεταξύ τους. Βάζομε δεύτερο φύλλο. Το ραντίζομε με λάδι. Από πάνω σκορπάμε λίγη γέμιση. Και συνεχίζομε φύλλο φύλλο μέχρι να μείνουν τέσσρα φύλλα και να έχει τελειώσει η γέμιση. Βάζομε ένα – ένα λαδωμένα από πάνω τα τέσσερα φύλλα. Λαδώνομε και ραντίζομε με λίγο νερό. Χαράζομε, βάζομε παπαρουνόσπορο ή σισάμι και ψήνομε 1 ώρα στους 200 βαθμούς χαμηλά

Σπανακόπιτα
Καθαρίζομε, πλένομε ένα κιλό σπανάκι. Το ζεματάμε, το στραγγίζομε, το κόβομε. Κόβομε τρία φρέσκα κρεμμύδια και μάραθα. Τα κόβομε όλα και τα σωτάρομε με μισή φλυτζάνα τσαγιού λάδι. Αλατίζομε, πιπερώνομε. Αφήνομε να σιγοψηθεί επί ένα τέταρτο. Άμα γίνει χλιαρό προσθέτομε μια φλυτζάνα τσαγιού τριμμένη φρυγανιά 4-5 αυγά χτυπημένα, 250 γρ. μυζήθρα, φέτα και μισό φλυτζάνι τσαγιού αδιάλυτο γάλα εβαπορέ. Αλείφομε με λάδι ένα ορθογώνιο ταψί 35άρι, στρώνομε το φύλλο (σπιτικό) βάζομε την γέμιση, απλώνομε το φύλλο λαδώνομε, σισάμι, μέτριος φούρνος 40 λεπτά ψήσιμο. Το φύλλο θα είναι ένα χονδρούτσικο όπως για καλτσούνια φούρνου. Ένα κάτω, ένα πάνω

Τυρόπιτα για μεγάλο ταψί
Οκτώ αυγά, μία δόση μπεσαμέλ, τρία τέταρτα φέτα ξαρμυρισμένη ελαφρά και θρυμματισμένη όχι λιωμένη. Ανακατεύω ελαφρά τα υλικά. Τα αυγά μόνο τα σπάω, δεν τα χτυπάω με σύρμα. Εε, μην τα ψήσετε και ολοκληρα. Το καταλαβαίνετε. Επτά φύλλα κρούστας κάτω βουτυρωμένα ένα-ένα γέμιση και οκτώ φύλλα πάνω βουτυρωμένα ένα-ένα. Χαράζομε ελαφρά, ραντίζομε με νερό και με το βούτυρο βέβαια από πάνω. Ψήσιμο 1 ώρα, μέτριος φούρνος.

Τυρόπιτα στριφτή
Φύλλο όπως πρασόπιτα. Το τυλάμε ένα – ένα
Γέμιση:Τρίβομε 800 γρ φέτα σκληρή, την θρουλάμε με τα χέρια μας, όχι αλοιφή, 6-8 αυγά, πιπέρι μαύρο,, 150 γρ. λάδι. Πέρνομε ένα φύλλο το λαδώνομε. Βάζομε 3 μεγάλες κουταλιές γέμιση έως την μέση του φύλλου γυρνάμε το πάνω μέρος και τις άκριες προς τα μέσα και τυλάμε ρολό. Το ρολό σε σαλίγκαρο. Βάζομε σε λαδωμένο ταψί. Το άλλο φύλλο κάνομε το ίδιο και ενώνομε την άκρη με την άκρη του σαλίγκαρου και τυλάμε πάλι σε σαλίγκαρο και συνεχίζομε έως τελειώσουν φύλλα και γέμιση. Ταψί. Λαδώνομε ρατνίζομε με νερό, ψήνομε 190-200 βαθμούς για 45 λεπτά και μετά παρακολουθούμε το ψήσιμο και βγάζομε όταν είναι φύλλο ψημένο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...