18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Αρνί με γιαούρτι

Ένα κιλό αρνί ,επτακόσια πενήντα γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι, εβδομήντα πέντε γραμμ. βούτυρο, δύο αυγά, μοσχοκάρυδο, ένα φλιτζάνι λάδι, ένα λεμόνι, αλάτι.

Πλένουμε το κρέας αλατίζουμε, τρίβουμε το κρέας με λεμόνι και το βάζουμε στο  φούρνο, μοιράζουμε το βούτυρο πάνω στα κομμάτια και σιγοψήνουμε για μιάμιση ώρα περίπου. Χτυπάμε τα αυγά ανακατεύουμε με το γιαούρτι και περιχύνουμε το κρέας το οποίο ψήνουμε για ακόμη μιάμιση ώρα.

Μαγειρίτσα (1)

Μια συκωταριά αρνιού, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ένα τέταρτο φλιτζανιού ρύζι γλασσέ, δύο αυγά , 1 μαρούλι ψιλοκομμένο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, λάδι.

Κόβουμε τη συκωταριά σε κομματάκια. Τα ρίχνουμε σε βραστό νερό, τ’ αφήνουμε να ζεματιστούν λίγο και τα στραγγίζουμε. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια με τον άνηθο, ρίχνουμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε προσθέτοντας και το μαρούλι. Συμπληρώνουμε νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι το αλάτι, το πιπέρι και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Χτυπάμε τα αυγά και το λεμόνι αυγολέμονο, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγολέμονο ανακατεύοντας ζωηρά.

Μαγειρίτσα (2)

Τέσσερα (4) ποδαράκια αρνιού, 1 κοιλιά, έντερα απ ένα αρνί, κρεμμύδι τριμμένο, αλάτι, πιπεριά, 1 φλιτζανάκι λάδι ή βούτυρο , δύο αυγά χτυπημένα, 1 λεμόνι.

Τρίβουμε καλά με αλάτι και λεμόνι τα ποδαράκια, την κοιλιά και τα έντερα, για να ασπρίσουν. Γυρίζουμε και πλένουμε πολλές φορές τα έντερα, τα τυλίγουμε στα ποδαράκια και στην κοιλιά που την έχουμε κόψει κομματάκια στο μήκος του δάκτυλου. Τα σοτάρουμε με το λάδι το κρεμμύδι, προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό και αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Προσθέτουμε και ένα φλιτζάνι ρύζι. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από την φωτιά και τα αυγοκόβουμε.

Αρνί γκιούλμπασι

Ένα μπούτι αρνιού.

Πλένουμε και στραγγίζουμε το μπούτι αρνιού. Με μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες και τις γεμίζουμε με μικρά κομμάτια σκόρδου, μπαχάρι και πιπέρι κόκκους. Το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού και το αλείφουμε με τη μουστάρδα και τέλος με το βούτυρο. Το βάζουμε σε δύο λαδόκολλες, το τυλίγουμε και το  δένουμε σφικτά με σπάγκο. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 3 περίπου ώρες.

Πλάτη αρνιού με γέμιση

Μισό αρνί το πάνω μέρος περίπου, 4 κιλά να μην είναι ανοιγμένο. Ένα κιλό κιμά, μισό κιλό ρύζι γλασσέ. Ένα κρεμμύδι τριμμένο, ένα φακελάκι κουκουνάρι 250 γραμμ. ασπρισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα, ενάμιση κουταλάκι μουστάρδα πικάντικη τρία τέταρτα φλιτζάνας λάδι 4-5 σκελίδες σκόρδο, 2 κιλά πατάτες, 2 λεμόνια τον χυμό, ρίγανη, αλάτι , πιπέρι, μπαχάρι.

"google ad"

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ένα τρίτο φλιτζανιού λάδι, προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε καλά. Πλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι, το προσθέτουμε στον κιμά μαζί με τα αμύγδαλα το κουκουνάρι, το αλάτι το πιπέρι και το μπαχάρι και τα αφήνουμε να σοταριστούν χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό. Πλένουμε και στραγγίζουμε το αρνί. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό του και το γεμίζουμε με την γέμιση. Τραβάμε το δέρμα του στις δύο άκρες και το ράβουμε προσεκτικά με κλωστή, για να μην μας φύγει η γέμιση κατά το μαγείρεμα. Το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, τις πλένουμε καλά, τους ρίχνουμε πιπέρι, αλάτι και ρίγανη και τις βάζουμε γύρω από το αρνί. Σε μπλέντερ χτυπάμε καλά  τον χυμό των λεμονιών, τη μουστάρδα, μισό φλιτζάνι λάδι και μ’ αυτό περιχύνουμε το αρνί και τις πατάτες. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σκορπίζουμε  πάνω και κάτω απ’ το αρνί. Σκεπάζουμε ερμητικά το ταψί με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 3- 4 ώρες. Ξεσκεπάζουμε το αρνί και τις πατάτες μια ώρα πριν το  τέλος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...