21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Ριγανάτο:

Υλικά για 4 άτομα: 1 ½  κιλό χοιρινό κρέας μπούτι, αλάτι, ρίγανη αρκετή, λάδι, ½ κιλό κρασί ρετσίνα.

Εκτέλεση: Κόψτε το κρέας σε μικρούς κύβους και πλύντε το καλά. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα, αλατίστε λίγο και βάλτε λίγο νερό (μόλις που να σκεπάζει τα κομμάτια). Ξαφρίστε, κι όταν το νερό αρχίσει να απορροφιέται, προσθέστε το λάδι. Αφήστε να σιγομαγειρευτούν και μόλις αρχίσει να τραβάει και το λάδι βάλτε τη ρετσίνα και συνεχίστε το μαγείρεμα. Προς το τέλος προσθέστε το υπόλοιπο αλάτι και τη ρίγανη. Ανακατέψτε κι αφήστε το φαγητό λίγο ακόμη στη φωτιά. Σερβίρετέ το ζεστό με τηγανητές πατάτες.

Μακαρόνια με σάλτσα τυριών:

Υλικά: ½ κιλό σπαγγετίνι Νο 10, βούτυρο, κεφαλοτύρι, 2 αυγά, μπέικον, 400 γραμμ. διάφορα τυριά, (κασέρι, γραβιέρα, Έμμενταλ), 100 γραμμ. μαγειρικό λίπος, 2 κουταλιές αλεύρι, 30 – 40 κουταλιές γάλα.

Εκτέλεση: Βράστε, σουρώστε και ζεματίστε με βούτυρο τα μακαρόνια. Προσθέστε το μπέικον ψιλοκομμένο και καβουρντισμένο, τ’ αυγά χτυπημένα, λίγο πιπέρι, κεφαλοτύρι τριμμένο κι ανακατέψτε. Σε μια κατσαρόλα βάλτε 100 γραμμ. μαγειρικό λίπος και καβουρντίστε το αλεύρι. Προσθέστε λίγο – λίγο το γάλα και τα διάφορα τυριά τριμμένα κι ανακατέψτε μέχρι να γίνει η σάλτσα μια λεία κρέμα. Σερβίρετε τα μακαρόνια περιχυμένα με τη σάλτσα.

Ρολό από κιμά:

Υλικά: 800 γραμμ. κιμά, 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη, 1 φλιτζάνι γάλα, 1 αυγό, 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 2 κουταλάκια αλάτι, πιπέρι, λίγο σκόρδο λιωμένο, 1 κουταλάκι ρίγανη, βούτυρο.

Εκτέλεση: Σ’ ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά. Στρώστε σε μια μακρόστενη φόρμα ένα λαδόχαρτο (όχι πλαστικό) κι αλείψτε το με βούτυρο. Απλώστε το μίγμα του κιμά, πατήστε το καλά με τα χέρια και προσεκτικά τυλίξτε το σε ρολό. Μετά βγάλτε το λαδόχαρτο και βάλτε το ρολό σ’ ένα βουτυρωμένο ταψάκι, περιχύστε με λίγο βούτυρο λιωμένο και αφήστε το στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία, 1 ώρα. Σερβίρετε το ρολό σκεπασμένο με 2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας.

Πάπια με ελιές:

Υλικά: 1 πάπια 1 ½ κιλό περίπου, 200 γραμμ. ελιές πράσινες, 50 γραμμ. βούτυρο, 1 κουταλάκι αλεύρι, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Καθαρίστε, πλύντε τεμαχίστε την πάπια, σκουπίστε τα κομμάτια και ροδίστε τα σε καυτό βούτυρο, που θα το έχετε βάλει στη χύτρα. Αλατίστε, πιπερώστε, προσθέστε λίγο νερό κι αφήστε το πουλερικό να βράσει 15 λεπτά. Ανακατέψτε το αλεύρι, με 1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο και προσθέστε το στο ζωμό που έμεινε στη χύτρα ανακατεύοντας για να μην κάνει κόμπους. Βάλτε τις ελιές χωρίς κουκούτσια, κλείστε τη χύτρα κι αφήστε την πάπια να μαγειρευτεί πέντε λεπτά ακόμη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Κισάμου: Στήριξη στον Δημήτρη Ανθούση

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κισάμου κατά την τακτική...

Υπεράκτια αιολικά στην Κρήτη: “Τρέχει” το ΥΠΕΝ τις διαδικασίες για τους διαγωνισμούς

"Έχουν αποκλιμακωθεί οι αντιδράσεις που είχαν αρχικά διατυπωθεί από...

Τα νέα μέτρα για τη σχολική βία είναι η καταδίκη των παιδιών

Κατά την Ελληνική Αστυνομία, η βία, η εγκληματικότητα με ανήλικα θύματα ληστείας,...