21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ημερομηνία:

Κουλουράκια
Ένα κρόκο αυγού, μία φλυτζάνα ζάχαρη, μισή φλυτζάνα γάλα, ένα βιτάμ ένα μπέικι, 2 με 3 βανίλιες, όσο αλεύρι σηκώσουν. Τα αλείφομε με το άσπρο τους

Χαλβάς με άνθος αραβοσίτου
Μισό βιτάμ, μία χούφτα αμύγδαλα.
Τα βάζομε στη φωτιά να καβουρντιστούν. Σ’ ένα λεκανάκι βάζομε πέντε ποτήρια νερό, δύο ποτήρια ζάχαρη και ένα άνθος ;αραβοσίτου βανίλια. Τα ανακατεύομε και τα ρίχνομε στο βιτάμ. Αφού πήξουν ρίχνομε ξύσμα λεμονιού και κανέλλα.

Ποτό με κρασί κόκκινο
Είχα ξεχάσει αυτό το ποτό. Το ήπιαμε προχτές σε μια ταβέρνα. Είναι πολύ ωραίο λικέρ. Σας γράφω τη συνταγή. Δεν ξέρω αν είναι ίδια αλλά τα βασικά υλικά είναι ίδια. Κρασί και αμπαρόριζα. Λοιπόν: 1600 γρ. κόκκινο κρασί. Το ζεσταίνομε λίγο και διαλύομε μέσα στο κρασί 600 γρ. ζάχαρη. Βάζομε μέσα 30 φύλλα αρμπαρόριζα 24 ώρες και είναι έτοιμο
Προζύμι
Αλεύρι σταρένιο, λίγο αλάτι και λίγο χλιαρό νερό. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση ρίχνομε λίγο αλάτι και λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνομε μια μέτρια ζύμη. Αφήνομε τη ζύμη αυτή σε ζεστό μέρος τέσσερεις μέρες για να ξυνίσει. Μετά φυλάμε στο ψυγείο και την χρησιμοποιούμε όταν θέλομε να ζυμώσομε.

Ξυνόχοντρος
Αφήνομε το γάλα μόλις αρμεχτεί (όχι αγελαδινό) δύο 24ωρα εκτός ψυγείου για να ξυνίσει. Βάζομε τέσσερα κιλά γάλα μισό κιλό χόνδρο (στάρι σπασμένο) λίγο αλάτι και βράζομε μέχρι να γυρίσει όπως ο χαλβάς. Τον τρώμε φρέσκο, μερικές μέρες στο ψυγείο (εμένα μ’ αρέσει έτσι, στο ψυγείο) ή τον τεμαχίζομε, τον απλώνομε σε πανί και τον ξεραίνομε στον ήλιο αφού τον σκεπάσομε μ’ ένα τούλι λεπτό. Τον ψήνομε και τώρα και τον χειμώνα με χοχλιούς, πατάτες, μελιτζάντες και γρήγορη ψευτόσουπα. Απ’ ατην γνήσια Κρητική διατροφή.

Πιπεριές κέρατο γεμιστές
Κόβομε την άκρη της πιπεριάς από το κοτσάνι και την γεμίζομε με τριμμένο τυρί του τοστ, ζαμπόν και μπέικον. Στο τέλος βάζουμε ένα κομματάκι ανθότυρο για να μη χυθεί η γέμιση και ψήνομε στον φούρνο.

Ανθοί κολοκύθας
Γεμίζομε τους ανθρούς με μυζήθρα, πιπέρι και δύο αυγά, τους βουτάμε σε χυλό και τους τηγανίζομε

Γιαούρτι σπιτικό
Τέσσερα λίτρα γάλα πλήρες (μόλις αρμεχτεί) ένα κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ (ζωντανό) δηλαδή το γάλα και το γιαούρτι να μην έχουν υποστεί επεξεργασίες αποστειρώσεις, συντηρητικά και λοιπά. Αν το γάλα είναι πρόβειο και το γιαούρτι πρέπει να είναι πρόβειο. Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζομε το γάλα μέχρι να φουσκώσει. Το κατεβάζομε απ’ τη φωτιά και το αφήνομε να κρυώσει λίγο ανακατεύοντας πότε-πότε. Βουτάμε τα δάχτυλά μας στο γάλα μετράμε ως το δέκα και αν αντέξομε την ζέστη του γάλακτος τότε η θερμοκρασία είναι η κατάλληλη για να συνεχίσομε. Σουρώνομε το γάλα σε μια λεπτή σίτα. Πλένομε την κατσαρόλα και ρίχνομε ξανά το γάλα μέσα. Αφαιρούμε δύο φλυτζάνια γάλα από την κατσαρόλα και το αναμειγνύομε σ’ ένα μπωλ με το έτοιμο γιαούρτι, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνομε το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύομε καλά. Σκεπάζομε στη συνέχεια την κατσαρόλα με μια χοντρή καθαρή πετσέτα και αφήνομε το γιαούρτι να σταθεί για δέκα (10) περίπου ώρες. Η διαδικασία αυτή καλό είναι να γίνεται βράδυ που μέχρι το πρωί να έχει πήξει το γιαούρτι. Στη συνέχεια βρέχομε ένα τουλπάνι και το στρώνομε σ’ ένα σουρωτήρι το οποίο έχομε βάλει σε μια λεκάνη. Ρίχνομε το γιαούρτι μέσα στο τουλπάνι και το στραγγίζομε καλά. Το αφήνομε στο ψυγείο 3 έως 5 ώρες και είναι έτοιμο. Πολύ ωραία συνταγή. Την έχω φτιάξει. Μια άλλη που μπαίνει στον φούρνο δεν μου έγινε καλό

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...