14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σταθάκης: Από την Κρήτη το μεγαλύτερο μέρος των ΥΚΩ

Ημερομηνία:

Το νησί της Κρήτης απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της χρέωσης ΥΚΩ που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β. Κεγκέρογλου για τους ‘φουσκωμένους’ λογαριασμούς.

“Να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά τι πληρώνει ο καταναλωτής μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ” τόνισε ο υπουργός. “Πληρώνει τέσσερα πράγματα. Το κόστος του ρεύματος, την μεταφορά του και στην υψηλή και στη χαμηλή τάση και το ΥΚΩ. Ξέρετε τι είναι τα ΥΚΩ, είναι η χρηματοδότηση των νησιών και κυρίως της Κρήτης. Συνολικά είναι 500 εκατ. ευρώ, η παραγωγή ρεύματος στα νησιά γίνεται με μαζούτ και πετρέλαιο και αυτό το κόστος μεταφέρετε στο σύνολο των καταναλωτών”. Και επανέλαβε ότι η χρέωση ΥΚΩ είναι συνδεδεμένη με την κλίμακα κατανάλωσης του ρεύματος, όπου όταν αλλάζεις κλίμακα αυξάνονται και τα ΥΚΩ”. Και τόνισε ότι το υπουργείο έχει ήδη παραγγείλει στην ΡΑΕ μελέτη για να δει μία πιο “ομαλή” χρέωση των ΥΚΩ ώστε να γίνουν πιο ομαλά οι χρεώσεις των ‘απότομων’ αλλαγών της κατανάλωσης.

Απαντώντας στις επικρίσεις Κεγκέρογλου ότι δεν φταίνε οι Κρήτες γιατί το νησί τους έχει υψηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος (το οποίο πληρώνουν όλοι οι Έλληνες όπου κι αν κατοικούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) ο υπουργός συμφώνησε και υπογράμμισε ότι προχωράει η διασύνδεση της Κρήτης με δυο υποθαλάσσια καλώδια, με την Πελοπόννησο και την Αττική. “Εκπλήσσομαι που υπονοείται ότι εγώ είπα πως φταίνε οι Κρήτες” τόνισε ο υπουργός. Και αφού τόνισε πως τα νησιά δεν είχαν άλλο τρόπο να παράγουν ρεύμα ανάφερε ότι η διασύνδεση προχωράει,  σχεδόν τελείωσε  με τις Κυκλάδες και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

Ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε και στα “φέσια” της ΔΕΗ και τόνισε πως η ΔΕΗ βάζει στο στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Επανέλαβε ότι τα χρέη προς την ΔΕΗ είναι 2,5 δισ. ευρώ και από αυτά τα 1,2 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί με διάφορους τρόπους. “Υπήρξε θετική ανταπόκριση για τις ρυθμίσεις, είπε. Και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι τόσο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όσο και χρέη περίπου 300 εκατ. που έχουν δυσκολία είσπραξης αφού, αφορούν επιχειρήσεις που έκλεισαν από χρόνια ή δεν υπάρχει κάποιος να καταβάλει τα χρέη.

 

capital.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...