25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Σταθάκης: Δεν ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δέχτηκε πιεστικές ερωτήσεις ως καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», για τις δηλώσεις του Γιούνκερ, ότι, «η πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds, είναι απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης», αλλά δεν έδωσε σαφή απάντηση δηλώνοντας ότι δεν είναι κομψό να αναφερθεί εκ των υστέρων στις θέσεις που υποστήριξαν οι δυο πλευρές στη διαπραγμάτευση.

Αναφερόμενος στην επίμαχη διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση επέβαλλε ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που παρέχει δικλείδες ασφαλείας στους δανειολήπτες.

Κατ΄ αρχήν η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον δανειολήπτη 12 μήνες πριν την πώληση του δανείου και να έρθει σε διαπραγμάτευση μαζί του. Επίσης σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι τράπεζες έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφέρουν τα δάνεια στους δανειολήπτες σε χαμηλότερη τιμή από το σύνολο των οφειλών τους και κυρίως η πρόταση που θα κάνουν να είναι προσαρμοσμένη στις οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη.

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι κατά τη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά έβαλε τους δικούς της όρους, οι οποίοι συνιστούν ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και υπενθύμισε ότι τα στεγαστικά δάνεια είναι προστατευμένα σε ποσοστό 85% ως και τις αρχές του 2018.

Παράλληλα και σχολιάζοντας τη σχετική πρόταση νόμου που θα καταθέσουν οι ΑΝΕΛ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμιά αλλαγή στα όσα έχουν ψηφιστεί μέχρι στιγμής και το μόνο που απομένει να νομοθετηθεί είναι η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σε ότι αφορά το θέμα του Υπερταμείου και την ένταξη σε αυτό των 6 ΔΕΚΟ, ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός δηλώνοντας, «εμείς δεν ξεπουλάμε την δημόσια περιουσία» και διευκρίνισε ότι η δημιουργία του Υπερταμείου αποτελούσε επιδίωξη της σημερινής κυβέρνησης και αποσκοπεί στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσία κι όχι στην εκποίηση της όπως είχε στόχο το ΤΑΙΠΕΔ.

Αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα πώλησης της, αφενός γιατί υπάρχει απόφαση του ΣτΕ και αφετέρου γιατί η πλειοψηφία στο υπερταμείο αποτελείται από Έλληνες που δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούν μια τέτοια προοπτική.

Ερωτηθείς για το επίμαχο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τις εξελίξεις με την απόσυρση Καλογρίτσα ο κ. Σταθάκης απάντησε λακωνικά, «ότι πει ο νόμος» και συμπλήρωσε ότι ο διαγωνισμός πέτυχε το στόχο του. Όμως στις επίμονες ερωτήσεις της εκπομπής για το αν όλα έγιναν σωστά ο κ. Σταθάκης απέφυγε να απαντήσει προτάσσοντας το επιχείρημα, «αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και δεν τα γνωρίζω».

Τέλος ο κ. Σταθάκης ερωτηθείς για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, παρέπεμψε στον κ. Αλεξιάδη, λέγοντας πως το θέμα άπτεται των δικών του αρμοδιοτήτων.

antenna.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακριτικές αποστάσεις Μαξίμου από την Ντόρα Μπακογιάννη

«Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες που ίσχυαν διαχρονικά»....

“Η Επιστήμη προς όφελος των αναγκών των πολλών ή των λίγων;”- Εκδήλωση στα Χανιά από το ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Σπουδάζουσας Χανίων της...