23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σταθάκης: Λυπάμαι που δεν θα έχει δωρεάν ρεύμα για πάντα η βιομηχανία – Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο

Ημερομηνία:

Τον κομβικό ρόλο σειράς μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζουν τη βιομηχανία, ιδιαίτερα στα πεδία της χωροταξίας και της ενέργειας, παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας την Παρασκευή σε ημερίδα με θέμα «Ελληνική Βιομηχανία και τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ» που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομίας.

«Ο τρόπος που λειτουργεί η βιομηχανία σε σχέση με το ενεργειακό κόστος εξαρτάται από μια παράμετρο ακόμη, η οποία λέγεται ΔΕΗ. Ο ενεργειακός τομέας αλλάζει και οι αλλαγές αυτές είναι αναπόφευκτα μέρος των αλλαγών που γίνονται. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η αγορά εισέρχεται σε ένα νέο τρόπο λειτουργίας μέσω των διμερών συμβολαίων και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

«Μέσα σε αυτή την προσαρμογή μιας διαφορετικής αγοράς ενέργειας, με έναν διαφορετικό ρόλο της ΔΕΗ, το επίμαχο θέμα παραμένει το κατά πόσο θα υπάρχουν οι θεσμοί που θα μπορέσουν να στηρίξουν την βιομηχανία με συμβατό τρόπο όπως γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι ένα ανοιχτό πεδίο. Η σχέση ενεργειακού κόστους και βιομηχανίας θα συνδιαμορφωθεί μέσα σε ένα δεδομένο πλαίσιο (διασυνδέσεις, χρηματιστήριο ενέργειας). Λυπάμαι που δεν θα έχει δωρεάν ρεύμα για πάντα η βιομηχανία», σημείωσε ο υπουργός.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται:

Αφού θύμισε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έγιναν με το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις που ενισχύει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του Δημοσίου, καθώς επίσης τη μεγάλη επιτάχυνση στην αδειοδότηση επιχειρήσεων και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο Υπουργός στάθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις για έναν αποτελεσματικό και ουσιαστικό χωροταξικό σχεδιασμό.

«Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που λύνουν χρόνια προβλήματα, κακοδαιμονίες δεκαετιών που ταλαιπωρούσαν πολίτες και επιχειρήσεις», σημείωσε, όπως: η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η κύρωση και ανάρτηση δασικών χαρτών, το ΠΔ για τις χρήσεις γης, τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια από τους δήμους που απαιτούνται για την εκπόνηση και αναθεώρηση των πολεοδομικών σχεδίων της χώρας, η επιτάχυνση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων (Βιομηχανία, Τουρισμός, ΑΠΕ, Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Ιχθυοκαλλιέργεια), η ενθάρρυνση της δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων, ο μετασχηματισμός των περιοχών άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης, η προσαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στους ευρωπαϊκούς κανόνες που είναι οι αυστηρότεροι διεθνώς (π.χ. διαχείριση υδάτινων πόρων, θαλάσσια Natura, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κλπ).

Αναπόσπαστο τμήμα μιας ενιαίας και συνεκτικής χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής είναι η ψηφιοποίηση λειτουργιών, για τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών (όπως, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την έκδοση οικοδομικών αδειών (e-άδειες) και το ηλεκτρονικό σύστημα e-πολεοδομία), στην προοπτική όλες οι ενέργειες να γίνονται ηλεκτρονικά.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει και στη βιομηχανία, τονίζοντας τη σημασία της εκπόνησης, για πρώτη φορά στη χώρα, του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα το 2030. Ένα ισχυρό πλαίσιο για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων:

α) την ενίσχυση στο 32% του μεριδίου των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας που σημαίνει, διπλασιασμό του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραραγωγή, από το 29% στο 57% περίπου την επόμενη δεκαετία

β) τη μεγάλη αλλαγή στην κατανάλωση για σειρά κλάδους της οικονομίας προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 32,5%, που μεταφράζεται σε 1,5% ετησίως, με ιδιαίτερη έμφαση στο κτηριακό απόθεμα όπου θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» κάθε χρόνο, καθώς και στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές (αυτοκίνητα, σιδηρόδρομο, λεωφορεία, ακτοπλοΐα).

Σχετικά με το ενεργειακό κόστος τόνισε πως ο μετασχηματισμός της ενεργειακής αγοράς και ο κύκλος μεταρρυθμίσεων που ολοκληρώνει η παρούσα κυβέρνηση, δημιουργούν ένα πλαίσιο που λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.

Μίλησε για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός ισχυρού θεσμού για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, το Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο θα ξεκινήσει στα μέσα του 2019.

«Μέσα σε αυτή την προσαρμογή μιας διαφορετικής αγοράς ενέργειας, με έναν διαφορετικό ρόλο της ΔΕΗ, το επίμαχο θέμα παραμένει το κατά πόσο θα υπάρχουν οι θεσμοί που θα μπορέσουν να στηρίξουν την βιομηχανία με συμβατό τρόπο όπως γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι ένα ανοιχτό πεδίο», σημείωσε ο Υπουργός.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, η σχέση ενεργειακού κόστους και βιομηχανίας θα συνδιαμορφωθεί μέσα σε ένα δεδομένο πλαίσιο, προώθησης των ενεργειακών διασυνδέσεων σε περιφερειακό και εγχώριο επίπεδο (νησιά, Κρήτη) και της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο πλαίσιο του target-model για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας.

"google ad"

Με τη δημιουργία προθεσμιακής αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, , επισήμανε, θα υπάρχει η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών ηλεκτρισμού, για τη συνδιαμόρφωση της τάσης των τιμών αλλά και του ενεργειακού μείγματος που θα χρησιμοποιείται.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων απαρίθμησε σειρά έργων υποδομών, όπως οι αγωγοί TAP, IGB, East Med, καθώς και οι τερματικοί σταθμοί LNG στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου..

Με πληροφορίες από insider.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...