15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σταθάκης: Ολοκληρώνεται σύντομα η διασύνδεση της Κρήτης

Ημερομηνία:

Ως «σημαντικό βήμα στην πορεία προς μια νέα εποχή» περιέγραψε τα έργα διασυνδέσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στα εγκαίνια της διασύνδεσης της Μυκόνου με το ηπειρωτικό σύστημα, που πραγματοποιήθηκαν στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στο νησί.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι πριν από περίπου τρεις μήνες, στη Σύρο, έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης φάσης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, παρουσία του πρωθυπουργού. «Σήμερα, η ένταξη της Μυκόνου στην ομάδα των διασυνδεδεμένων νησιών σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της φάσης αυτής», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. Τα κέρδη της εν λόγω διασύνδεσης θα κυμαίνονται σε εξοικονόμηση περίπου 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Εκτίμησε δε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και η διασύνδεση της Κρήτης, που θα αποφέρει, όπως είπε, τεράστια οφέλη για όλη τη χώρα. Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι έτσι θα ελαφρυνθεί ο λογαριασμός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που σήμερα κυμαίνεται στα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ παράλληλα προκύπτουν σημαντικά οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αύξηση της συμμετοχής των νησιών στην παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές.

Το έργο των διασυνδέσεων αποτελεί, άλλωστε, μέρος της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής, που κεντρικό στόχο έχει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της «Συμφωνίας των Παρισίων» αλλά και σε εκείνο της ΕΕ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους στόχους που πρόσφατα υιοθέτησε η ΕΕ για το 2030 (το 32% της ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ΑΠΕ και να καταναλώνουμε 32,5% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το 2009), οι οποίοι για να επιτευχθούν προϋποθέτουν τον διπλασιασμό των ΑΠΕ την επόμενη δεκαετία και ένα ρυθμό ετήσιας εξοικονόμηση ενέργειας κοντά στο 1,5%. Οι διασυνδέσεις υπηρετούν τη στρατηγική αυτή, καθώς τα νησιά παράγουν ενέργεια με τον λιγότερο οικολογικό τρόπο.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την ανάπτυξη των ΑΠΕ:

– την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ, που θα οριοθετήσει σε όλη τη χώρα τις περιοχές που αυτές μπορούν να τοποθετηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τις ευρωπαϊκές πρακτικές που σχετίζονται με τη σωρρευτικότητα (π.χ. εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός αιολικού πάρκου, όχι ξεκομμένα και αποσπασματικά αλλά σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλων των αιολικών πάρκων της περιοχής)

– τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που επιτρέπει στους καταναλωτές ενέργειας να γίνουν παραγωγοί ενέργειας.

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός ενέταξε την παραπάνω στρατηγική στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης προοπτικής: «Η Ελλάδα έκλεισε έναν κύκλο, μια 8ετία πολύ σκληρή για την οικονομία και την κοινωνία. Σήμερα ανοίγεται ένας δρόμος ουσιαστικής ανάκαμψης, σε στέρεα βάση. Ο ενεργειακός τομέας είναι στρατηγικό μέρος αυτής της ανάκαμψης», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Νωρίτερα, χαιρετισμό απέστειλε και η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου. Υπενθυμίζεται ότι το έργο της διασύνδεσης συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Η συνολική συνεισφορά της ΕΕ υπολογίζεται σε 176 εκατ. ευρώ.

«Χαιρετίζω τα σημερινά εγκαίνια και συγχαίρω τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση αυτού του έργου», ανέφερε η κα Κρέτσου και δεσμεύτηκε ότι «τα επόμενα χρόνια η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ενεργειακή διασύνδεση των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων -ένα ακόμα παράδειγμα της στήριξης που παρέχει η ΕΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ