19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στα άσπρα τα Χανιά την Τρίτη το πρωί; Τι λέει ο μετεωρολόγος Εμμανουήλ Λέκκας

Ημερομηνία:

Και τα πλέον πρόσφατα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων επιμένουν στην αρκετά έντονη ψυχρή εισβολή η οποία θα επηρεάσει το νησί μας από την Δευτέρα το μεσημέρι, με τις χιονοπτώσεις να εντείνονται και να κατέρχονται σε χαμηλότερα υψόμετρα τις νυκτερινές ώρες και πρωινές ώρες της Τρίτης.

Η εισβολή αυτή έχει όμοια χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη ψυχρή εισβολή, την ίδια περίοδο (7 Ιανουαρίου) του 2017. Έχει την ίδια πηγή προέλευσης, την Βορειοανατολική Ευρώπη, κινείται ομοίως με πολύ μεγάλη ταχύτητα από Βορά προς το Νότο, αλλά διαφέρει ελαφρά ως προς την ψυχρότητα της κατερχόμενης ψυχρής αέριας μάζας.

Η διαφορά αυτή στην ψυχρότητα της μάζας προκαλεί ένα ενδοιασμό στο κατά πόσο πυκνή μπορεί να είναι η χιονόπτωση σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα ώστε να προκαλέσει αντίστοιχη του 2017 χιονόστρωση στο παράκτιο μέτωπο του νησιού. Χιονόπτωση όμως φαίνεται ότι θα σημειωθεί και σε χαμηλά επίπεδα. Το βέβαιο είναι οτι απαιτείται μία ιδιαίτερη προσοχή και μία μέριμνα φροντίδας για όλους εκείνους που μπορεί να το έχουν ανάγκη.

Ιδιαίτερη όμως προσοχή απαιτεί και το βαρομετρικό χαμηλό της Τετάρτης για το οποίο θα γνωρίζουμε καλύτερα τα βροχομετρικά του δεδομένα την Τρίτη το βράδυ.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Εμμανουήλ Λέκκα:

Ντυμένη στα λευκά, Νύφη του Νοτίου Αιγαίου, θα στολισθεί η Κρήτη μας από την Τρίτη τα ξημερώματα. Παρανυφάκια της τα λευκοντυμένα νησιά του Αιγαίου.

Η αρκετά έντονη ψυχρή εισβολή που επιμένουν να εμφανίζουν τα νεότερα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων σχηματίζουν την εικόνα ενός χιονιά που μπορεί να είναι σύντομος αλλά θα προκαλέσει σημαντικές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Η ψυχρή αυτή εισβολή ξεκινάει το πρωί της Δευτέρας από τα βόρειοανατολικά τμήματα της Ελλάδας και κατέρχεται σταδιακά στο Αιγαίο επηρεάζοντας και το νησί μας από τις μεσημβρινές ώρες.

Στην Κρήτη θα προηγηθούν από το πρωί της Δευτέρας οι βροχές οι οποίες θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, αρχικά κατά τόπους, αλλά στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Η κάθοδος της ψυχρής αέριας μάζας θα προκαλέσει από τις απογευματινές ώρες χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα του νησιού. Η ένταση των χιονοπτώσεων και η εμφάνιση τους όλο και σε χαμηλότερα υψόμετρα ξεκινάει από τις νυκτερινές ώρες της Δευτέρας και περισσότερο ακόμη στο ξημέρωμα της Τρίτης. Το μέσο υψόμετρο έντονης χιονόπτωσης και αξιόλογης χιονόστρωσης προσδιορίζεται περίπου στα 400 – 500 μέτρα, χιονόνερο καθώς και χιονόπτωση αναμένεται να σημειωθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα κάνοντας πολύ πιθανή την εμφάνιση του και στις παράκτιες βόρειες περιοχές της Κρήτης. Αν και θα επηρεασθούν και τα νότια τμήματα του νησιού τα φαινόμενα θα εμφανίσουν πιο ήπιο χαρακτήρα στις παράκτιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν από την Τρίτη το μεσημέρι αρχικά από τα δυτικά και λίγο αργότερα και ανατολικότερα εμφανίζοντας βελτίωση του καιρού.

Οι άνεμοι από το πρωί της Δευτέρα θα πνέουν από Βόρειες-Βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους έως και τα 4 Μποφώρ στα βόρεια ενώ κατά τόπους στα νοτιοδυτικά τμήματα του νησιού θα φθάνουν έως και τα 6 Μποφώρ. Από τις νυκτερινές ώρες της Δευτέρας και τα ξημερώματα της Τρίτης θα ενισχυθούν με την ένταση τους να φθάνει τα 5 – 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ. Πολύ γρήγορα όμως από το μεσημέρι της Τρίτης εξασθενούν σταδιακά και πάλι διατηρώντας εντάσεις έως και τα 4 Μποφώρ. Από πλευράς ανέμων δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα υποχωρήσει από την Δευτέρα το βράδυ και θα είναι περισσότερο αισθητή η πτώση της την Τρίτη το πρωί.

Μετά τη σύντομη αυτή διέλευση του χιονιά από την Κρήτη, από το βράδυ της Δευτέρας έως και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, θα ακολουθήσει μία σύντομη και πάλι βελτιωμένη εικόνα του καιρού μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό προσεγγίζει τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά. Η Κρήτη θα βρίσκεται στο νότιο τομέα του συστήματος αυτού και αναμένεται να δεχθεί σημαντικές βροχοπτώσεις αλλά και νότιους ανέμους, πρόσκαιρα ισχυρούς, ενώ και η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Η γρήγορη αυτή αλλαγή απαιτεί με τη σειρά της ιδιαίτερη προσοχή διότι αναμένεται να προκαλέσει ταχύτερο λιώσιμο του χιονιού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...