14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στα Σφακιά οι δύο παραλίες στην Κρήτη για κολύμπι των σκύλων

Ημερομηνία:

Ενα χρόνιο αίτημα των φιλόζωων αποφάσισε να ικανοποιήσει το υπουργείο Ναυτιλίας, ορίζοντας παραλίες στις οποίες θα επιτρέπεται το κολύμπι των ζώων.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, μετά από υπόδειξη των Λιμενικών Αρχών της χώρας, οι παραλίες στις οποίες θα επιτρέπεται η πρόσβαση και επαφή με το νερό σε δεσποζόμενα ζώα, πρέπει να πληρούν τρία βασικά κριτήρια:

  • Να μην έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες»
  • Να έχουν περιορισμένη έκταση, ώστε να είναι ελεγχόμενα τα ζώα
  • Να συμπεριληφθούν παραλίες που υπόκεινται σε καθ’ ολοκληρία εκμετάλλευση (είσοδος με εισιτήριο)

Βασικό δεδομένο για τη ρύθμιση αυτή είναι το γεγονός ότι εκ φύσεως τα σκυλιά δε ρυπαίνουν τη θάλασσα, αφού η ανατομία τους τους απαγορεύει να εκτελούν τις ανάγκες τους μέσα στο νερό.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν κινδυνεύει εφόσον τα ζώα συντροφιάς βρίσκονται υπό την επίβλεψη και την ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του κατόχου τους και εφαρμόζεται το σύνολο των κανόνων ευζωίας και της καλής μεταχείρισης τους.

Εχουν προταθεί συνολικά 19 παραλίες σε 8 δήμους σε όλη την Ελλάδα ενώ για την Κρήτη οι παραλίες βρίσκονται στα Σφακιά και είναι το Ακρωτήριον και το Βιγλιστήρι, παραλίες σχετικά άγνωστες.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 1 εδάφιο ζ του άρθρου 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα που ισχύει για όλες τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, πλην του Πειραιά όπου η αντίστοιχη διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 91 παρ. 2 του Κανονισμού Λιμένα Πειραιά, απαγορεύεται η κυκλοφορία των ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων.

γ) Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15Α΄/02-02-2012) όπου προβλέπονται και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και ειδικότερα για τον ιδιοκτήτη σκύλου, αναφέρεται ότι οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος από το χώρο της ιδιοκτησίας του και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

Πλέον, αυτό αλλάζει αφού ορίζονται παραλίες όπου επιτρέπεται το λούσιμο ζώων, πάντα όμως υπό την επίβλεψη και την ευθύνη των ιδιοκτητών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ