15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στα Χανιά “αποκεφαλίζουν” τα δέντρα – Αντιδράσεις πολιτών για τα “βαθιά” κλαδέματα | Φωτός

Ημερομηνία:

Εικόνες που προκαλούν θλίψη με την έγκριση του Δήμου Χανίων.

Σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στην εφημερίδα μας ιδιωτικά συνεργεία που συνεργάζονται με τον Δήμο Χανίων προχωρούν σε κλαδέματα σε διάφορες περιοχής του Δήμου με τρόπο που προκαλεί πάρα πολλά ερωτηματικά.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τα δέντρα δεν κλαδεύονται αλλά πετσοκόβονται, από πολύ χαμηλά και δίχως κάποια ιδιαίτερη προσοχή. Παρόμοιες πρακτικές στο παρελθόν έχουν οδηγήσει δέντρα στο να ξεραθούν.

Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες γίνονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίχως κάποια επίβλεψη από τον Δήμο Χανίων ενώ αρκετοί κάτοικοι των περιοχών εκφράζουν τον φόβο ότι τα δέντρα κλαδεύονται σε τέτοιο βάθος γιατί γίνεται εμπορία τους.

Το χειρότερο είναι ότι και ιδιώτες, βλέποντας τα συνεργεία με τα οποία συνεργάζεται ο Δήμος να προχωρούν σε τέτοιου τύπου “κλαδέματα”, πρωτοβουλιακά προχωρούν σε παρόμοιες ενέργειες με αποτέλεσμα σε διάφορες περιοχές των Χανίων να έχουν μείνει μόνο οι κορμοί των δέντρων ενώ τα κλαδιά παραμένουν πολλές φορές παραιτημένα για μέρες στα πεζοδρόμια.

Πρόκειται οπωσδήποτε για εικόνες αθλιότητας.

"google ad"

Οι φωτογραφίες είναι από τις “εργασίες” που έγιναν στους Αγίους Αποστόλους αλλά και επί τους οδού Δασκαλογιάννη και στη Λεωφόρο Σούδας.

Να σημειώσουμε ότι έχουν υπάρξει και παλιότερα εντονότατες αντιδράσεις για αυτό τον ιδιότυπο αποκεφαλισμό των δέντρων με τους υπεύθυνους να τονίζουν ότι πολλές φορές το “κλάδεμα” είναι αίτημα κατοίκων των περιοχών λόγω των ζημιών που προκαλούν οι πτώσεις κλαδιών.

Χαρακτηριστική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στη Λεωφόρο Σούδας όπου δέντρα, στην πλειοψηφία τους ευκάλυπτοι, έχουν μείνει γυμνοί. Παλιότερα έρευνα του ΤΕΕ – Τμήματος Δυτικής Κρήτης σημείωνε ότι το συνεργείο που είχε αναλάβει το έργο δεν τήρησε τις σχετικές οδηγίες μελέτης του Δασαρχείου.

Άραγε, σε αυτές τις περιπτώσεις που καταγράφονται στις φωτογραφίες, τηρήθηκαν οι σχετικές οδηγίες; Τι λένε εκεί στο Δήμο Χανίων;

Σε απαντήσεις που έχουμε λάβει στο παρελθόν τονίζεται ότι τα δέντρα είναι ικανά να αναγεννηθούν, αν και υπάρχει μια πιο κυνική πραγματικότητα που εξηγεί τις συγκεκριμένες πρακτικές. Το βαθύ κλάδεμα γίνεται γιατί είναι πιο οικονομικό από το να γίνονται τακτικά κλαδέματα.

Σε παλιότερο κοινό τους άρθρο ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και αρχιτέκτονας κ. Νίκος Σκουτέλης και η βιολόγος – βοτανικός Constanza Dal Cin d’Agata σημείωναν σχετικά με αυτή την προβληματική πρακτική που έχει γίνει συνηθισμένο φαινόμενο στα Χανιά:

Οι λανθασμένες πρακτικές κλαδέματος των δέντρων, αλλά και διαχείρισης σε παρτέρια, συνήθως πραγματοποιούνται από άπειρο και μη επαγγελματικά καταρτισμένο προσωπικό, προκαλούν σοβαρές βιολογικές ζημιές στους φυτικούς ιστούς. Κάθε κλάδεμα είναι ένα τραύμα για το φυτό. Ο εκτεθειμένος εσωτερικός ιστός είναι πολύ ευάλωτος και διάφορα παθογόνα μπορούν να επιτίθενται στο φυτό, προκαλώντας σοβαρές αρρώστιες.

Επίσης το φυτό χρειάζεται το φύλλωμά του για να επιβιώσει και αν το κόβουμε δραστικά ή συνήθως το αφαιρέσουμε εντελώς, προσπαθεί να το ξαναβγάλει το συντομότερο δυνατόν, χρησιμοποιώντας και τα αποθέματα του, με αποτέλεσμα να εξασθενεί και να γίνεται ακόμα πιο ευάλωτο. Χωρίς το φύλλωμα του ο κορμός είναι πιο εκτεθειμένος στις ηλιακές ακτίνες με αποτέλεσμα την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας με σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά στη ανάπτυξη του.

Τέλος, τα νεαρά κλαδιά που σχηματίζονται κοντά στην επιφάνεια κοπής είναι πιο αδύναμα, μεγαλώνουν με ασυμμετρία και μη φυσική μορφή και μπορούν να σπάσουν πολύ πιο εύκολα, άρα να επιφέρουν επιτάχυνση του γεγονότος το οποίο υπήρξε ο αρχικός στόχος της επέμβασης.

Τα ηλικιωμένα και ταλαιπωρημένα δέντρα, που μπορεί τυχόν να προκαλέσουν ατυχήματα και να είναι επικίνδυνα για τους πολίτες, θα έπρεπε να μπουν σε ένα πρόγραμμα ανανέωσης και φύτευσης νέων. Επίσης μερικά καλλωπιστικά είδη, που είναι το αποτέλεσμα περασμένων και παλιών επιλογών, και δεν προσαρμόζονται καλά στις οικολογικές και καιρικές συνθήκες του τόπου, θα έπρεπε να αντικαθιστούν με καινούργια και πιο κατάλληλα φυτικά είδη.

Οι λανθασμένες πρακτικές κλαδέματος είναι επίσης οικονομικά επιζήμιες. Το κόστος της συντήρησης σε περίπτωση δραστικού κλαδέματος αυξάνεται, επειδή πολλές φορές δεν τελειώνει με την άμεση εργασία, αλλά προκαλεί επαναλαμβανόμενες δράσεις και έκτατες παρεμβάσεις.

Η σωστή διαχείριση των φυτών και του πρασίνου, που περιλαμβάνει την γνώση της σημερινής κατάστασης, τον προγραμματισμό των μελλοντικών έργων, την πρόληψη των κινδύνων και την χρήση επαγγελματικού προσωπικού, είναι πάντα πιο οικονομική, ασφαλής και σίγουρα πιο σεβαστή προς το περιβάλλον και προς την αισθητική αξία του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ