16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στα Χανιά οι αγρότες στηρίζουν τον αγώνα των ναυτεργατών, στην Ιεράπετρα όμως και στο Ηράκλειο σέρνουν στα δικαστήρια την ΠΝΟ

Ημερομηνία:

Αλλαγή στο σχεδιασμό των αγροτών φαίνεται πως φέρνουν νέες εξελίξεις σχετικά με την αναχώρηση πλοίων ασφαλείας και την μεταφορά των προϊόντων τους από το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι αγρότες τελικά δεν θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Ελευθερίας όπως είχαν αρχικά προγραμματίσει προκειμένου να μοιράσουν τα προϊόντα τους στον κόσμο. Λόγω των εξελίξεων της τελευταίας στιγμής ο σχεδιασμός άλλαξε και έτσι οι αγρότες θα φορτώσουν τα προϊόντα τους στα φορτηγά και θα τα συνοδεύσουν στο λιμάνι προκειμένου να φορτωθούν στα πλοία της γραμμής και να αναχωρήσουν για Αθήνα.

Ήδη σε Ιεράπετρα και Τυμπάκι οι αγρότες φορτώνουν κανονικά τα προϊόντα τους με προορισμό το λιμάνι του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού Γ. Ντισπυράκη οι αγρότες έλαβαν την προφορική πληροφόρηση ότι σήμερα θα φορτωθεί ένα πλοίο με τα ευπαθή προϊόντα τους και θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Ευχή όλων είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην επαναληφθούν οι σκηνές του περασμένου Δεκέμβρη στο λιμάνι του Ηρακλείου. Ωστόσο οι αγρότες της Ιεράπετρας εκφράζουν την αγανάκτητή γιατί λένε ότι  τα προϊόντα που παραμένουν αδιάθετα στα θερμοκήπια είναι πολλά και η ζημιά που θα προκαλέσει η συνεχιζόμενη απεργία είναι ανυπολόγιστη.

Σύμφωνα με τον κ. Ντισπυράκη οι αγρότες βρέθηκαν στα δικαστήρια προκειμένου όπως είχαν αρχικά συμφωνήσει να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της ΠΝΟ η απεργία της οποίας οδηγεί στην καταστροφή.

Ωστόσο δεν έγιναν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα για την έκδοση προσωρινής διαταγής λόγω αναρμοδιότητας του δικαστηρίου. Η πρόεδρος έκρινε ότι αρμόδιο είναι το αντίστοιχο δικαστήριο του Πειραιά όπου έχει την έδρα η ΠΝΟ.

Όπως έγινε γνωστό ο δικηγόρος του αγροτικού συλλόγου Φαιστού θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου αύριο να καταθέσουν τα ασφαλιστικά μέτρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά προκειμένου να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με αίτημα κάθε μέρα για όσο διάστημα διαρκεί η κινητοποίηση να αποπλέει πλοίο ασφαλείας με τα προϊόντα των αγροτών.

Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι οι αγρότες που συμμετείχαν στις χθεσινές απεργικές κινητοποιήσεις τόσο του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων όσο και της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ναυτεργατών, αν και αρκετοί από τους συμμετέχοντες ήταν από την περιοχή της Κουντούρας που έχει θερμοκήπια.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Αντώνη Μπιτσάκη, πρώην προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας που συμμετείχε στην κινητοποίηση της Πλατείας Δημοτικής Αγοράς:

Στα δέκα λεπτά το κιλό είναι οι ντομάτες. Στους δέκα τόνους βγάζουμε ένα χιλιάρικο. Μα πληρωνόμαστε ακόμα λιγότερο. Δε μας φταίνε εμάς οι ναυτεργάτες, ο καθένας πολεμά για το δίκιο του για να επιβιώσει. Το ίδιο κάμουμε κι εμείς. Εμείς πάντα ζητούσαμε βιώσιμες λύσεις αλλά δυστυχώς πάντα μέναμε στα λόγια, μια ζωή υποσχέσεις ακούμε.

Εμείς τουλάχιστον που ασχολούμαστε με τα θερμοκήπια αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Από τις 5 του Μάη κατέβηκε από τα 60 λεπτά η ντομάτα στα 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ δεν είναι ούτε 10 λεπτά γιατί γίνεται τέτοιος διαχωρισμός στη διαλογή και δεν απομένει τίποτα. Πέρνουμε γύρω στα 30-40 ευρώ τον τόνο. Δε μας μένει τίποτα! Είναι αστείο.

cretalive.gr, agonaskritis.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ