15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στα Χανιά ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών για κακοποιήσεις ζώων, αλλά και ο μικρότερος αριθμός προστίμων στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Επιστολή απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων  και τον Δήμο Χανίων, την οποία θα διαβιβάσει επίσης στα στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ κεντρικά για το ζήτημα της φόλας αλλά και της κακοποίησης των ζώων.

Με την επιστολή ζητούν να ληφθούν άμεσα  μέτρα, τα οποία ταυτόχρονα θα είναι αποτελεσματικά ώστε να σταματήσει ή να περιοριστεί στο ελάχιστο η δολοφονία καθημερινά δεκάδων  ζώων που σε ετήσια βάση ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και σχετικός πίνακας με στοιχεία για τις κακοποιήσεις ζώων ανά νομό με το νομό Χανίων να έχει τα πρωτεία στον αριθμό καταγγελιών (197), τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ελέγχων (175) αλλά και τον μικρότερο αριθμό προστίμων από όλους τους νομούς της Κρήτης (29). Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο νομός Λασιθίου όπου σε 178 καταγγελίες έχουν υπάρξει 289 ελέγχου ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα 301 φορές.

Στην επιστολή αναφέρονται επίσης και τα εξής:

Η Αστυνομία , όπως πολλές φορές έχουμε αναδείξει , έχει κάνει  αρκετά βήματα προς την σωστή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας αλλά τα περιθώρια ενεργοποίησής της είναι πολύ περισσότερα , γεγονός που επισημάνθηκε από τα ίδια τα στελέχη της τοπικής Αστυνομίας και στο πρόσφατο σεμινάριο  που διοργάνωσε η ΕΛ.ΑΣ Κρήτης  στα Χανιά

Στην επιστολή της Ομοσπονδίας γίνονται κάποιες προτάσεις αλλά οι ειδικοί για να αποφασίσουν τα μέτρα που θα ακολουθήσουν είναι ή ίδια η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων και τα στελέχη της .

Παραθέτουμε επίσης στατιστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την δυνατότητα  ακόμη πιο ουσιαστικής και αποτελεσματικής παρέμβασης της ΕΛ.ΑΣ στο θέμα της δηλητηρίασης των ζώων αλλά και σε κάθε άλλη μορφή κακοποίησης κάθε είδους ζώου.

Οφείλουμε όμως , έχοντας ως Ομοσπονδία  την εικόνα της συνολικότερης δράσης  της ΕΛ.ΑΣ στην επικράτεια , ότι η Ε.Λ.Α.Σ Χανίων και Κρήτης υπερτερεί σημαντικά άλλων Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας και σε αυτό έχει συντελέσει τα μέγιστα η χρόνια προσπάθεια και πίεση  των φιλοζωικών συλλόγων της Κρήτης  προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κρήτης αλλά και το γεγονός , ότι συναντάμε ευήκοα ώτα

Συνημμένα τα στατιστικά στοιχεία της δράσεις των Α.Διευθύνσεων Κρήτης από όπου προκύπτει η υπεροχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου έναντι των άλλων 3 νομών .Παρατηρούμε επίσης την σημαντική υστέρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων στο θέμα της βεβαίωσης των διοικητικών προστίμων στις υποθέσεις κακοποίησης ζώων  έχοντας βεβαιώσει 29 πρόστιμα έναντι 309 του νομού Λασιθίου  στο χρονικό διάστημα 2014-2018 .

Αυτό φυσικά έχεις ως αποτέλεσμα την σημαντική υποχώρηση της κακοποίησης των ζώων στο νομό Λασιθίου

Η επιστολή που έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για το ζήτημα με τις φόλες στα Χανιά

Προς

1. Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας

2. Γ.Π.Α.Διευθυντή Κρήτης κ. Κ. Λαγουδάκη

"google ad"

3. Α.Διευθυντή Χανίων κ. Γ. Λυμπινάκη

Κοινοποίηση

Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων

Δήμο Χανίων 

Θέμα : Χανιά στο έλεος της φόλας!

Αξιότιμοι κύριοι,

Τα Χανιά βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος της φόλας , όπως το επιβεβαιώνουν και δεκάδες δημοσιεύματα του τοπικού τύπου .

Με τον πιο αποτρόπαιο και επώδυνο τρόπο εξοντώνονται σχεδόν καθημερινά σε όλες τις γειτονιές της πόλης αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς .

Η κατάσταση δεν τείνει να γίνει  αλλά είναι ανεξέλεγκτη πλέον και οι αρμόδιες αρχές με κύρια την Αστυνομική Αρχή  αλλά και την Εισαγγελική θα πρέπει να πάρουν μέτρα περιορισμού του φαινομένου .

Δεν είμαστε οι πλέον ειδικοί για να προτείνουμε μέτρα αλλά πιστεύουμε , ότι θα βοηθούσαν πολύ τα παρακάτω :

1.Έλεγχοι της Αστυνομίας μια φορά την εβδομάδα  στις διάφορες περιοχές της πόλης για θέματα που αφορούν τα ζώα  , ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί ,  ότι η Αστυνομία είναι παρούσα , ελέγχει και επαγρυπνεί.

2.Δηλώσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων προς τον τοπικό τύπο  , ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη .

3.Στις καταγγελίες  για δηλητηρίαση ζώων με οποιονδήποτε  τρόπο κι αν γίνονται αυτές γνωστές  – μέσω των πολιτών , των φιλοζωικών συλλόγων, των δημοσιευμάτων του τύπου- η προανάκριση να είναι πάντα ενδελεχής και σε βάθος ώστε να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια εντοπισμού του δράστη , ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι άγνωστος και δρα κρυφά , όπως όλοι οι δολοφόνοι .

Στην έρευνα αυτή της αστυνομίας θα πρέπει να αξιοποιείται κάθε πρόσφορο μέσο , όπως οι κάμερες που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά του σημείου δηλητηρίασης σπίτια , καταστήματα  ,  καταθέσεις  πολιτών που ζουν ή εργάζονται στο ή πλησίον του σημείου , χρησιμοποίηση των σκύλων ανίχνευσης δηλητηριωδών δολωμάτων κλπ .

Είμαστε βέβαιοι , ότι η σωστή προανακριτική διαδικασία θα οδηγήσει και σε ταυτοποίηση των  δραστών  και σε συνδυασμό με τους συχνούς ελέγχους , ως προαναφέραμε,  και την δημόσια τοποθέτηση της Αστυνομίας για το θέμα αυτό θα επέλθουν σημαντικά αποτελέσματα .

Αναμένοντας τις ενέργειές σας και την ενημέρωσή μας , σας ευχαριστούμε πολύ

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ