14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στα όριά του ο πλανήτης: Στάχτη τα δάση και σε Βολιβία, Παραγουάη – Μακρόν: Διεθνής κρίση, το σπίτι μας καίγεται – Για παρέμβαση στα εσωτερικά της Βραζιλίας κάνει λόγο ο Μπολσονάρου

Ημερομηνία:

Μετά τη Βραζιλία, η Βολιβία και η Παραγουάη βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με μεγάλες δασικές πυρκαγιές, ένα γεγονός που ανάγκασε τις δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κατασβήσουν τις φλόγες που ήδη έχουν προκαλέσεις “ανεπανόρθωτη” καταστροφή στη χλωρίδα και την πανίδα, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους.

Στη Βολιβία, περίπου 654.000 εκτάρια έγιναν στάχτη στην περιφέρεια της Σάντα Κρους τους τελευταίους τρεις μήνες, με τις πυρκαγιές να πολλαπλασιάζονταιν τον Αύγουστο. Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να καταστείλουν τις ανεξέλεγκτες φωτιές.

Στην Παραγουάη, όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές στις βόρειες επαρχίες της, δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσημα στοιχεία για την έκταση που έχει καεί.

Οι πυρκαγιές αυτές δεν σχετίζονται με εκείνες που κατακαίνε τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία.

“Είμαστε σε επαφή με τους ομολόγους μας στην Παραγουάη, δεσμευτήκαμε να συνεργαστούμε” δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βολιβίας, Κάρλος Ορτούνο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σάντα Κρους.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής, ο Ρούμπεν Κόστας, είπε ότι δυστυχώς οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν βροχή για τις επόμενες ημέρες στην περιοχή, κάτι που δυσχεραίνει την κατάσταση.

Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούνται κυρίως από αγρότες που βάζουν φωτιές στα χωράφια τους γιατί με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η ποιότητα του εδάφους ενόψει της σποράς.

Στις περιοχές που κινδυνεύουν περιλαμβάνεται και η Μπόσκε σέκο Τσικιτάνο, όπου βρίσκεται ο Φυσικός Δρυμός της Τουκαβάκα. Στον δρυμό αυτό ζουν 35 είδη ζώων και 55 ενδημικά φυτά που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο, όπως εξήγησε η περιβαλλοντολόγος Ελιάνα Τορίκο. Ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Άλβαρο Γκαρσία, δεσμεύτηκε χθες ότι η κυβέρνηση θα φυτέψει δέντρα και θα φροντίσει τα τραυματισμένα ζώα, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Μπόσκε σέκο Τσικιτάνο είναι “μοναδική στον κόσμο” και για την αποκατάσταση ενός τέτοιου δάσους θα χρειαστούν περισσότερα από 200 χρόνια.

Γαλλία: Οι πυρκαγιές στη Βραζιλία συνιστούν “διεθνή κρίση”, εκτιμά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

“Διεθνή κρίση” χαρακτήρισε απόψε τις πυρκαγιές στη Βραζιλία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δίνοντας ραντεβού με τους ομολόγους του της G7 για να συζητήσουν αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση στη σύνοφο κορυφής του Μπιαρίτς, το Σαββατοκύριακο.

“Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση”, έγραψε στο Twitter.

Η δήλωση αυτή του Μακρόν παραπέμπει στην προειδοποίηση που είχε κάνει το 2002 ο προκάτοχός του στο αξίωμα, ο Ζακ Σιράκ, αναφερόμενος στην υπερθέρμανση του πλανήτη: “Το σπίτι μας καίγεται κι εμείς κοιτάζουμε αλλού”.

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πυρκαγιές αυτές, αν και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υποστήριξε ότι πρόκειται για “περιβαλλοντική ψύχωση”.

Η κατάσταση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) όμως έκανε λόγο για περίπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε διάστημα 48 ωρών σε όλη τη Βραζιλία.

"google ad"

Μπολσονάρο: Μην ασχολείστε. Εσωτερικό θέμα της χώρας μου

Σε αντικείμενο διεθνούς πολιτικής αντιπαράθεσης αναδεικνύονται οι πυρκαγιές που καταστρέφουν με αυξανόμενους ρυθμούς το δάσος του Αμαζονίου.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε πως η ανθρωπότητα δεν έχει το περιθώριο να επιτρέψει περαιτέρω ζημιά σε μία τόσο σημαντική πηγή οξυγόνου και βιοποικιλότητας, προσθέτοντας πως ο Αμαζόνιος «πρέπει να προστατευθεί».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου κατήγγειλε ωστόσο απόπειρα παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Χαρακτήρισε τυχόν συζήτηση στο G7 – όπου η Μπραζίλια δεν συμμετέχει – «λανθασμένη αποικιοκρατική νοοτροπία».

«Αυτές οι χώρες που στέλνουν χρήματα εδώ, δεν τα στέλνουν για φιλανθρωπία», είπε. «Τα στέλνουν με τον στόχο να παρέμβουν στην κυριαρχία μας», δήλωσε ο ακροδεξιός ηγέτης, μολονότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε παραδεχτεί ότι η Βραζιλία δεν διαθέτει τα μέσα ώστε να ανταπεξέλθει μόνη της στην κρίση.

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μπολσονάρου είχε αποκρούσει την κριτική αποδίδοντας την αύξηση των πυρκαγιών στην δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δίχως να παρουσιάσει υποστηρικτικά στοιχεία. Ισχυρίστηκε ότι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές θέλουν να εκδικηθούν την κυβέρνησή του διότι έχει περικόψει την χρηματοδότησή τους.

Πάντως χθες ο βραζιλιάνος πρόεδρος φάνηκε να παραδέχεται εμμέσως ότι ίσως οι φωτιές οφείλονται σε δράση αγροτών που προσπαθούν να αποψιλώσουν εκτάσεις για οικονομική εκμετάλλευση.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο κ. Μπολσονάρου έχει ενθαρρύνει την οικονομική εκμετάλλευση του δάσους, κυρίως από ξυλοκόπους και αγρότες.

Ανέστειλε τη βοήθεια προς Βραζιλία η Νορβηγία – Οργισμένη αντίδραση Μπολσονάρου: Αυτοί δεν είναι που σκοτώνουν φάλαινες;

Η Νορβηγία αποφάσισε να αναστείλει την βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ προς την Βραζιλία για την προστασίας του “δάσους της βροχής”.

-Η Βραζιλία έχει παραβεί τους όρους της συμφωνίας μας. Έδειξε πως δεν θέλει να σταματήσει την υλοτόμηση, δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας στην εφημερίδα Dagens Näringsliv.

Ο λόγος είναι πως η υλοτόμηση του δάσους γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς από τότε που ανέλαβε ο φασίστας Μπολσονάρο. Οι δορυφορικές εικόνες της Εποπτικής Αρχής για την προστασία του Αμαζονίου (INPE), για τον μήνα Ιούνιο σοκάρουν.

Σχεδόν 3000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους έχουν εξαφανιστεί μέσα σε λίγους μήνες.

88% περισσότερο από τον περσινό Ιούνιο.

Εάν προσθέσουμε και την αύξηση των εμπρηστικών πυρκαγιών φαίνεται πως η κατάσταση στο Δέλτα του Αμαζονίου έχει ξεφύγει.

Η Νορβηγία από το 2008 που δημιουργήθηκε το Ταμείο για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου έχει χορηγήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην Βραζιλία.

Όμως σταματά την βοήθεια για φέτος βλέποντας πως αυτή η προσπάθεια έχει σταματήσει από τον Μπολσονάρο που αντίθετα εντείνει την καταστροφή του δάσους. Είναι η δεύτερη χώρα που σταματάει την βοήθεια μετά την Γερμανία.

 Οργισμένη αντίδραση

Η αντίδραση του Μπολσονάρο ήταν άμεση.

– Νορβηγία; Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε από αυτούς. Αυτή δεν είναι η χώρα που σκοτώνει φάλαινες εκεί πάνω στον Βόρειο Πόλο; Που αντλεί πετρέλαιο εκεί στην ίδια περιοχή;

Ας δώσει τα χρήματα στην Γερμανία για να κάνει αναδάσωση στα δάση που έχει κόψει στην χώρα της, συνέχισε ο φασίστας Πρόεδρος.

Οι οπαδοί του Μπολσονάρο ανέβασαν στο Τουίτερ βίντεο που δείχνει το κυνήγι και την σφαγή των φαλαινών αλλά …στα νησιά Φερόε, ισχυριζομενοι πως είναι στην Νορβηγία.

Δεν έφταναν όμως μόνο αυτά. Ο Μπολσονάρο απέλυσε τον διευθυντή του INPE στις αρχές Αυγούστου επειδή δίνει στην δημοσιότητα τα στοιχεία, που ο Μπολσονάρο αμφισβητεί και κάνει κριτική στην αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση Μπολσονάρο στην καταστροφή του πνεύμονα της γης.

topontiki.gr, skai.gr, atexnos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...

Σουδιανός δρόμος: Από αψίδα του θριάμβου σε νεκροταφείο δέντρων | Φωτός

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε φωτογραφίες από την κατάντια στον...

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με 159 «όχι»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί...