24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Στα ύψη η ανεργία – «Μαύρη» πρωτιά στην ΕΕ

Ημερομηνία:

Σταθερά πρώτη στην ανεργία παραμένει η Ελλάδα στην ΕΕ αν και τον Φεβρουάριο σημείωσε πτώση συγκριτικά με τον Ιανουάριο στο σύνολο αλλά άνοδο στους νέους μέχρι 25 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα στην Ελλάδα η ανεργία τον Φεβρουάριο ανέρχεται στο 26,5%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 27,6% που ήταν τον Ιανουάριο. Όσον αφορά την ανεργία των νέων στην Ελλάδα (κάτω των 25 ετών), σημείωσαν άνοδο από 56,7% τον Ιανουάριο σε 56,9% τον Φεβρουάριο.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Φεβρουάριο έφτασε τα 1,3 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 23,8% και στις γυναίκες στο 30%. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Δεύτερη σε ανεργία είναι η Ισπανία (25,1%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Αυστρία (4,9%), στη Γερμανία (5,2%) και στο Λουξεμβούργο (6,1%).

Συνολικά, τον Απρίλιο καταγράφονται 25,47 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 18,75 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 151.000 στην ΕΕ και κατά 76.000 στην ευρωζώνη. Τον Απρίλιο, η ανεργία των νέων στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 22,5% (23,6% τον Απρίλιο του 2013)και στο 23,5% στην ευρωζώνη (23,9% τον Απρίλιο του 2013).

Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται στην Κύπρο (από 15,6% σε 16,4%) και στην Ολλανδία (από 6,5% σε 7,2%).

Σε σημερινή δημόσια παρέμβασή του ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, επισημαίνει ότι “κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια “χαμένη γενιά” των απογοητευμένων νέων ανθρώπων, με σοβαρές συνέπειες για την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα”.

Όπως ανέφερε οι νέοι πληρώνουν, περισσότερο απ’ όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. “Δεν είναι μόνο ότι, εξαιτίας της κρίσης, υπονομεύονται τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των νέων αλλά και το δικαίωμά τους στην ίση μεταχείριση, το δικαίωμά τους για συμμετοχή, και τη θέση τους στην κοινωνία και γενικότερα, στην Ευρώπη” υπογραμμίζει ο επίτροπος.

Επίσης, σημείωσε ότι “τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι κατά τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην εργασία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες και στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.”

Επιπλέον, επικαλούμενος στοιχεία έκθεσης του Eurofound, ο επίτροπος Μούιζνιεκς εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, κατάρτισης ή εκπαίδευσης.

Η έκθεση του Eurofound -τονίζει ο επίτροπος- θέτει τον αριθμό τους, το 2011, στα 14 εκατομμύρια νέους ή στο 15,4% του πληθυσμού της ΕΕ, ηλικίας 15- 29 ετών. Στη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα του 20%. «Μια έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2014, διαπίστωσε ότι πάνω από το ήμισυ των νέων Ευρωπαίων απάντησαν ότι πιστεύουν πως έχουν περιθωριοποιηθεί και αποκλειστεί από την κοινωνική και οικονομική ζωή εξαιτίας της κρίσης» αναφέρει ακόμα ο επίτροπος.

πηγή: enet.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...