27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Στα 356 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος 2019 – Αύξηση 2,16 δις ευρώ μέσα σε 3 μήνες

Ημερομηνία:

Στα 356 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σημειώνοντας αύξηση κατά 2,16 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2019.

Πρέπει να σημειωθεί πως το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης είναι υψηλότερο από το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, κάτι που οφείλεται στο ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο περιλαμβάνει και τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω συμφωνιών επαναγοράς από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Από τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ προκύπτει πως η εικόνα όσον αφορά στη δομή του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης μεταβλήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα, στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης που είχε σταθερό επιτόκιο αντιστοιχούσε στο 94,6% του συνολικού χρέους, όταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 αντιστοιχούσε στο 93,8% του συνολικού χρέους. Ομοίως, στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης που είχε κυμαινόμενο επιτόκιο αντιστοιχούσε στο 5,4% του συνολικού χρέους, όταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 αντιστοιχούσε στο 6,2% του συνολικού χρέους.

Αυξημένο στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 ήταν και το κομμάτι του χρέους που δεν διαπραγματεύεται σε οργανωμένες αγορές. Αυτό αντιστοιχούσε στο 80,8% του συνολικού χρέους, από 79,8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019. Το δε διαπραγματεύσιμο χρέος από 20,2% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, μειώθηκε στο 19,2% στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 το 98,9% του συνολικού χρέους ήταν εκπεφρασμένο σε ευρώ, όταν στο τέλος Σεπτεμβρίου το σχετικό ποσοστό ήταν στο 98,2%!

Από στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προκύπτει πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και τα χρήματα που κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους αυξήθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου 2019. Συγκεκριμένα, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 22,8 δισ. ευρώ, από 20,2 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 και τα χρήματα στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους ανήλθαν από 38,1 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, στα 689 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Στο τέλος Δεκεμβρίου το κομμάτι του χρέους που αφορούσε σε ομόλογα και σε έντοκα γραμμάτια μειώθηκε σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Η μεταβολή στη χρηματοδότηση της Κεντρικής Διοίκησης μέσα από βραχυπρόθεσμους τίτλους και δη έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, διαμορφώθηκε από τα 15,2 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 σε 12,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Αντίθετα, το μερίδιο του χρέους που αποτυπώνεται σε δάνεια αυξήθηκε στα 287 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου, από 282,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η πηγή χρηματοδότησης που αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 ήταν αυτή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω αξιοποίησης της πώλησης τίτλων με τη μέθοδο της επαναγοράς (repos) σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2019 ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός μέσω των repos διαμορφώθηκε στα 28,9 δισ. ευρώ, που είναι 7,83 δισ. ευρώ περισσότερα από το Σεπτέμβριο, οπότε και είχαν διαμορφωθεί στα 21,07 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...

Σκανδαλίδης από Ηράκλειο: Το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την πρωτιά στην Κρήτη

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε απόψε στο ξενοδοχείο Ατλαντίς η...

Περιφέρεια Κρήτης: Αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων λόγω αφρικανικής σκόνης

Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού...