16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Στα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Μαθητικοί διαγωνισμοί καταγραφών ιστορικών μαρτυριών και ζωγραφικής

Ημερομηνία:

Φέτος ως γνωστόν συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη θρυλική Μάχη της Κρήτης. Γι’ αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με το ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Κρήτης προκηρύσσει τον Γ’ Μαθητικό Διαγωνισμό Καταγραφής Ιστορικών Μαρτυριών για τη Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση του Κρητικού Λαού.

Στο διαγωνισμό καταγραφής προφορικών μαρτυριών μπορούν να συμμετέχουν μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Οι μαθητές καλούνται να μαγνητοφωνήσουν ή να βιντεοσκοπήσουν τις μαρτυρίες των επιζώντων, να τις απομαγνητοφωνήσουν και να υποβάλουν στο Διαγωνισμό τη μαρτυρία σε κείμενο. Εφιστούμε την προσοχή ότι ζητούνται κείμενα αυθεντικά, όπως ακριβώς είναι ο προφορικός λόγος του πληροφορητή και όχι διορθωμένες ή ωραιοποιημένες λογοτεχνικές συνθέσεις.

Τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα καθώς και το CD /ROM, που περιέχει τη συνέντευξη σε ήχο ή και σε εικόνα θα συνοδεύονται απαραίτητα με μία σελίδα στην οποία θα αναγράφονται τόσο τα στοιχεία του ανθρώπου που καταθέτει τη μαρτυρία όσο και τα στοιχεία του μαθητή/τριας που την κατέγραψε και του σχολείου στο οποίο φοιτά.

Παράλληλα προκηρύσσεται ο Β΄ Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα “Η Μάχη της Κρήτης 1941 και η Αντίσταση των Κρητικών” νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου. Η θεματική των έργων μπορεί να περιλαμβάνει γενικότερα τον διαχρονικό αγώνα του Κρητικού για ελευθερία.

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την τεχνική και την τεχνοτροπία της ζωγραφικής, αρκεί τα έργα να είναι εντός θέματος. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί χαρτί ζωγραφικής διαστάσεων Α4. Στην πίσω όψη κάθε ζωγραφιάς θα αναγράφεται ένας τίτλος του έργου, τα στοιχεία του μαθητή και του σχολείου του.

Οι μαθητές θα μπορούν να παραδώσουν ή να αποστείλουν στις εργασίες τους στο ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Ιωάννου Σφακιανάκη 20, 73134 Χανιά) έως τις 28 Απριλίου 2016.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές που θα διακριθούν, θα βραβευτούν σε ειδική τελετή στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...