22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στενάζει η αγορά ακινήτων- Οι τιμές πέφτουν, αλλά κανένας δεν αγοράζει

Ημερομηνία:

Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και η γενικότερη απραξία που παρατηρείται, αποτυπώνεται και στη δραστική μείωση των συναλλαγών…

Συνεχίζεται και το 2013 η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 οι τιμές υποχώρησαν κατά μέσο όρο 11,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Έτσι, αθροιστικά η υποχώρηση των τιμών από το 2011 και εντεύθεν έχει φθάσει το 28,7%.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές των νέων διαμερισμάτων υποχώρησαν φέτος κατά 10,8% έναντι μείωσης 11,9% που καταγράφηκε στις τιμές των παλαιοτέρων (ηλικίας άνω των 5 ετών).

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2013 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2012 κατά 12,6% στην Αθήνα, 8,2% στη Θεσσαλονίκη, 11,0% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Για το σύνολο του 2012, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2011 ήταν 11,8%, 13,4%, 10,9% και 11,7% αντίστοιχα.

Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων τα δύο τελευταία έτη ήταν εντονότερη στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έναντι των άλλων περιοχών.

Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και η γενικότερη απραξία που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων, αποτυπώνεται και στη δραστική μείωση των συναλλαγών ή εκτιμήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τραπεζική διαμεσολάβηση.

Έτσι ο αριθμός τους στο πρώτο τρίμηνο εφέτος υποχώρησε στις 5.000 έναντι 10.500 που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των συναλλαγών κατέγραψε μείωση κατά 24,5%.

Συνεπακόλουθα, η αξία των ακινήτων στα οποία αφορούσαν οι εκτιμήσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν μειωμένη κατά 34,6% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ