15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΣτΕ: Άμεσα και αναδρομικά οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων – Στον αέρα ο ΕΝΦΙΑ

Ημερομηνία:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του ανοίγει το δρόμο για άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Τρύφων Αλεξιάδης έχε ανακοινώσει πως οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα έρθουν εντός του 2016, ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφασή του επισημαίνει πως οι νέες αντικειμενικές αξίες θα έπρεπε να είχαν οριστεί από την κυβέρνηση από την 21η Μαΐου του 2015. Παράλληλα, ορίζουν ως χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η Κυβέρνηση την 21η Μαΐου 2015.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 13 πολίτες με ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας. Οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει, σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982, απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Όμως, το αίτημα των 13 δεν ικανοποιήθηκε ποτέ και έτσι οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Όπως επισήμαναν στην προσφυγή τους η παράλειψη της Κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα.

Ο λόγος, όπως επισημαίνουν, είναι πως ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης αναμένεται να γνωστοποιηθεί αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ