13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Στην αγορά της Νέας Υόρκης τα κρασιά της Κρήτης

Ημερομηνία:

Ποια κρασιά ξεχώρισε ο γνωστός οινοδημοσιογράφος Μάνος Αγγελάκης | Ο Μάνος Αγγελάκης, γνωστός οινογνώστης από τη Νέα Υόρκη και ένας από τους πιο σεβαστούς δημοσιογράφους του χώρου του που η γνώμη του πάντα έχει βαρύνουσα σημασία για τα οινικά δρώμενα σε κείμενό επικεντρώθηκε στην είσοδο των κρητικών κρασιών στην αμερικάνικη αγορά ξεχωρίζοντας κάποια απ’ αυτά για την εξαιρετική ποιότητά τους.

Η ευκαιρία δόθηκε στις 5 Ιουνίου του 2013 όπου και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε ανθρώπους της αγοράς της Νέας Υόρκης των κρητικών κρασιών. Σκοπός ήταν η ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών που διαφοροποιούν το κρητικό κρασί από όλα τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στις αγορές, η υπογράμμιση της εξαίρετης και ενδιαφέρουσας δουλειάς που γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια στο χώρο αυτόν στο νησί μας και η τοποθέτηση ενός πρώτου λιθαριού στην εμπορική συνεργασία με την αμερικάνικη αγορά.

Η ανταπόκριση των 100 περίπου καταξιωμένων δημοσιογράφων, εστιατόρων, εισαγωγέων και διακινητών στο Walk around Tasting καθώς και το Κρητικό δείπνο που προσεφέρθει σε 6 αναγνωρισμένους Οινοδημοσιογράφους στο εστιατόριο Κελλάρι στις 06.06 ήταν άκρως ενθαρρυντική.

Ο Μάνος Αγγελάκης, ένας από αυτούς τους δημοσιογράφους, στο κείμενό του αναφέρεται στην ιστορία του κρασιού στην Κρήτη, την εξέχουσα θέση του κρητικού κρασιού στην ελληνική αγορά αλλά και στα άλματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Μετά από τη δοκιμή που συμμετείχε ξεχώρισε κάποια συγκεκριμένα κρασιά τα οποία προτείνει για εισαγωγή στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών αναφέρθηκε στο κόκκινο κρασί από το 2007 του οινοποιείου ManousakisNostos”, ένα μείγμα  Syrah/Grenache/Mourvedre με μία γεύση Roussanne.

Το Syrah/Kotsifali του οινοποποιείου Αλεξάκη είναι ένα κρασί το οποίο πηγαίνει πολύ καλά με φουρνιστό ή ψητό κρέας.

Μία άλλη πρόταση του γνωστού οινογνώστη είναι το κρασί με την ονομασία «Θεού Γη», ένα μείγμα Kotsifali/Mandilari του οινοποιείου Στυλιανού από το νομό Ηρακλείου.

Από το οινοποιείο Ταμιολάκη, ξεχώρισε το κρασί «Πρόφαση», και το λευκό και το κόκκινο. Το άσπρο είναι ένα ωραίο αρωματικό κρασί από μοσχάτο σταφύλι και αποτελεί μία καλή πρόταση για ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα. Το κόκκινο είναι ένα ζωηρό μείγμα Syrah/Kotsifali.

Ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις του έχει το άσπρο κρασί Μοσχάτο Σπίνας από το οινοποιείο Στρατιδάκη όπως επίσης και ένα πολύ γευστικό κόκκινο από τα αμπέλια Μηλιαράκη.

Μία εξαιρετική πρόταση αποτελεί και το λευκό κρασί με την επωνυμία «Οκτώ» από το οινοποιείο Λυρακάκη. Είναι ένα μείγμα Viliana / White Muscat / Sauvignon Blank το οποίο σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη ταιριάζει πολύ καλά με πιάτο που περιέχουν χοιρινό κρέας.

Όμως σύμφωνα με τον γνωστό οινογνώστη και δημοσιογράφο της Νέας Υόρκης το κρασί το οποίο πραγματικά ξεχώρισε και τράβηξε την προσοχή του είναι ένα γλυκό με χρυσαφί χρώμα κρασί που φτιάχνεται από κόκκινα σταφύλια (blanc de noir) με το ιταλικό στυλ “Appassimento” το οποίο φτιάχνεται από σταφύλλι Ρωμέικο. Περιγράφει τη διαδικασία: Τα σταφύλια τρυγίζονται πολύ ώριμα, προσεκτικά επιλέγοντας τσαμπιά των οποίων οι ρώγες δεν είναι πολύ κοντά ώστε να «αναπνέουν». Το σταφύλλι «στεγνώνει» στον ήλιο, παραδοσιακά σε ταράτσες. Από εκεί προκύπτει και το όνομα «Λιαστός από Ρωμέικο». Αυτή η διαδικασία «συγκεντρώνει» τα αρώματα και τις γεύσεις και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κρασιών με πυκνή, πλούσια και υψηλά αρωματική γεύση. Οι παραγωγοί αυτού του εξαιρετικού κρασιού είναι το οινοποιείο Καραβιτάκη από τα Χανιά και πουλιέται σε ένα ξεχωριστό κοντόχοντρο κυλινδρικό μπουκάλι.

Στην υγειά μας!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...