15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Στην αναγέννηση του κρητικού αμπελώνα στοχεύουν αγρότες που ίδρυσαν το φορέα «Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης»

Ημερομηνία:

Η σύσταση και λειτουργία αγροτικού φορέα με την ονομασία «Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης» ανακοινώθηκε από αγρότες σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης που στοχεύουν, όπως τονίστηκε, στην «Αναγέννηση» του Κρητικού Αμπελώνα. 

Σε ειδική σύσκεψη με την παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη, ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης ενημέρωσε για τους στόχους του νέου αγροτικού φορέα, που έχει την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου χαρακτήρισε πολύ θετικό το βήμα για την ίδρυση του αγροτικού φορέα λέγοντας: «Ως Περιφέρεια

Κρήτης εκφράζουμε την ικανοποίηση μας, γιατί στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για τον πρωτογενή τομέα, βασικό στόχο αποτελεί η δημιουργία ομάδων παραγωγών ανά κατηγορία προϊόντων» και πρόσθεσε:

«Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του τομέα αμπελουργίας και την στήριξη των προϊόντων του, και θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους αμπελουργούς μας που συμμετέχουν σε αυτή την νέα προσπάθεια. Η ηγεσία της Περιφέρειας θα είναι αρωγός στον νεοσύστατο αυτό φορέα.

Η κ. Βρέντζου στην συνάντηση με τους παραγωγούς μέλη του νέου αγροτικού φορέα επεσήμανε, ότι, ο τόπος θα πρέπει να ξεκινήσει να παράγει και πάλι ένα προϊόν, όπως είναι η σταφίδα, που απέφερε στο παρελθόν ένα ουσιαστικό εισόδημα για την οικονομία της Κρήτης.

«Παλαιότερα το νησί μας παρήγαγε 300 χιλ. τόνους σταφίδας, και σήμερα η παραγωγή που άρχιζε να φθίνει από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 έχει μειωθεί δραματικά».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της «Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης» Πρίαμος Ιερωνυμάκης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη της Περιφέρειας στο νέα αυτή προσπάθεια των αγροτών.

«Είναι κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε ενόψει και της νέας ΚΑΠ. Μετά από 20 χρόνια θα έλεγα απαξίωσης των αμπελουργικών προϊόντων και των θεμάτων που απασχολούν την αμπελουργία, σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο, για την αναβάθμιση του αμπελουργικού τομέα. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα βάλουμε είναι η αναμπέλωση, που επιδιώκει και η Περιφέρεια Κρήτης, όπως επίσης θα διεκδικήσουμε ο Κρητικός αμπελώνας να κατοχυρώσει στην Ευρώπη τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και την διασύνδεση του με τον πολιτισμό μας» επεσήμανε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Τα μέλη του αγροτικού φορέα-σύμφωνα με τον ίδιο- σήμερα ξεπερνούν τους 200 αμπελουργούς ενώ καθημερινά προσθέτονται και άλλοι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...