19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Στην Κρήτη περιμένουν να δικαστούν για μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε Νηπιαγωγείο και στο Μεξικό παρέλαβαν Παγκόσμιο βραβείο

Ημερομηνία:

Ενώ συνεχίζεται ο σάλος με την δικαστική περιπέτεια των δημιουργών του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις», οι ίδιες τιμήθηκαν με το Παγκόσμιο Αριστείο Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή κατά τη διάρκεια των εργασιών του 24ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Σεξουαλικής στο Μέξικο Σίτυ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ρεθύμνου”Δότες Ζωής” :

“Η δουλειά και το μεράκι των τεσσάρων εκπαιδευτικών από την πόλη μας, της κυρίας Μαργαρίτας Γερούκη, της κυρίας Έλενας Βιταλάκη, Αθηνάς Τριαματάκη και της κυρίας Δέσποινας Μαυράκη, αλλά και της εικονογράφου του εγχειριδίου της κυρίας Πέγκυ Φούρκα, εκπροσώπησαν επάξια όχι μόνο την πόλη μας αλλά και την χώρα μας στις εργασίες του συνεδρίου παρουσιάζοντας στις συμμετέχουσες 70 χώρες ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας για το οποίο και τιμήθηκαν.

Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι «Δότες Ζωής» αισθάνονται περηφάνια καθώς η κυρία Μαυράκη Δέσποινα είναι ένα από τα πιο δραστήρια μέλη μας, ως μέλος του Διοικητικού μας Συμβούλιου και υπεύθυνη για την επιτροπή παιδείας του Συλλόγου μας, δίνοντας το δυναμικό της παρόν στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας”.

Τους έκανε μήνυση Χανιώτης γονέας για μάθημα εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής

Να υπενθυμίσουμε ότι οι τέσσερις νηπιαγωγοί που διδάσκουν στην Κρήτη κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 22 Οκτωβρίου γιατί στο πλαίσιο εγκεκριμένου μαθήματος αγωγής υγείας, μίλησαν στα παιδιά για την επιστημονική ονομασία των γεννητικών οργάνων.

Τους μίλησαν δηλαδή για το πέος και το αιδοίο.

Αυτό ήταν αρκετό για γονέα ο οποίος εξοργίστηκε και κατέθεσε μήνυση εναντίον των 4 εκπαιδευτικών, με το αιτιολογικό ότι το παιδί του “τραυματίστηκε ψυχολογικά.”

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό, ειδική σε θέματα σεξουαλικής αγωγής Μαργαρίτα Γερούκη, το περιστατικό συνέβη πριν 3 χρόνια στο 19ο νηπιαγωγείο Χανίων.

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα τόσο του Ρεθύμνου όσο και των Χανίων, αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων τάχθηκαν υπέρ των νηπιαγωγών και ενημέρωσαν τις εισαγγελικές Αρχές ότι πρόκειται για μάθημα εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής. Ωστόσο οι νηπιαγωγοί, δεν θα αποφύγουν το δικαστήριο.

“Όταν οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να ενημερώσουν τα παιδιά, είναι παράλογο να καταλήγουν κατηγορούμενοι”, σχολίασε η κ. Γερούκη.

Ποιο είναι το σκεπτικό του προγράμματος

“Παίζω με τον Φρίξο, (ένα σκατζόχοιρο) και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις”.

Η σεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Αφορά το σώμα, το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, την αναπαραγωγή, τις διαπροσωπικές σχέσεις. Στηρίζεται σε γνώσεις, σε καλλιέργεια δεξιοτήτων αυτογνωσίας, ενσυναίσθησης και επικοινωνίας αλλά και στην υιοθέτηση αξιών και στάσεων που προάγουν την υγεία και την ευεξία των ατόμων.

"google ad"

Είναι πολύ σημαντικό για όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τρόπο συστηματικό, οργανωμένο και κυρίως μέσα από επιστημονικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις τα παραπάνω θέματα καθώς από τη μία μεριά το θέμα της σεξουαλικότητας παρουσιάζεται με διάφορους τρόπους, πολλές φορές όχι αξιόπιστους, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικούς χώρους, από την άλλη κάποιοι γονείς, που είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των παιδιών τους και σε θέματα σεξουαλικότητας και σεξουαλικής υγείας, δεν μπορούν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτά τα καθήκοντα.

Επιπλέον γνωρίζουμε ότι στο στενό οικογενειακό και φιλικό περίγυρο ενός παιδιού βρίσκονται συνήθως οι υπεύθυνοι για την κακοποίησή του. Είναι λοιπόν στον ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών να αναλάβουν, σε συνεργασία πάντα με την οικογένεια, να παρουσιάσουν και συζητήσουν μεθοδικά και επιστημονικά το ζήτημα αυτό.

Τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας βρίσκονται στο αναπτυξιακό αυτό στάδιο της ζωής τους όπου θα πρέπει να γνωρίσουν ζητήματα που αφορούν το σώμα τους, το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, επίσης ζητήματα που αφορούν τις κοινωνικές ανθρώπινες σχέσεις, να επεξεργαστούν αποδεκτούς κώδικες επικοινωνίας και να μάθουν να προστατεύονται από τυχόν επιβλαβείς συμπεριφορές των ενηλίκων. Όλα τα παραπάνω είναι δυνατό να γίνουν διδακτικές ενότητες μιας συστηματικής παρέμβασης με στόχο τη σεξουαλική αγωγή των παιδιών.

Το πρόγραμμα “Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις ανθρώπινες σχέσεις” απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου. Περιλαμβάνει πέντε ενότητες μαθημάτων για την τάξη αλλά και αντίστοιχες υποστηρικτικές ενότητες για τις/τους εκπαιδευτικούς.

Τα μαθήματα γίνονται σε μηνιαία βάση και είναι δίωρης διάρκειας, ενώ αντίστοιχη διάρκεια έχουν οι δια ζώσης υποστηρικτικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών. Παράλληλα με τις δια ζώσης υποστηρικτικές συναντήσεις λειτουργεί και αυτός ο διαδικτυακός τόπος όπου θα υπάρχει πρόσθετο εκπαιδευτικό και άλλο υλικό.

Mε στοιχεία από εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...