17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Στην Κομισιόν φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την κρυφή συνεργασία της κυβέρνησης με την Palantir

Ημερομηνία:

Τη μυστική συνεργασία της κυβέρνησης με την Palantir Technologies φέρνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτοντας ζητήματα διαφάνειας «για την δυνητική εν κρυπτώ διάθεση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών», καθώς και ερώτημα σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Το ζήτημα έφερε, από την πλευρά του, στη Βουλή το ΚΙΝΑΛ μετά το αίτημα κατάθεσης εγγράφων από το ΜέΡΑ25, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την ΑΜΚΕ VouliWatch. Την ίδια στιγμή, υπήρξαν κυβερνητικές διαρροές για δημοσιοποίηση της εν λόγω κρυφής σύμβασης με την αμερικανική Palantir μέσα στο επόμενο διάστημα, μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Στην Κομισιόν φέρνει το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την κρυφή συνεργασία της κυβέρνησης με την Palantir Technologies θέτοντας το θέμα της διαφάνειας της εν λόγω σύμβασης της Ελληνικής Δημοκρατίας για παροχή βοήθειας κατά τη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα. Μάλιστα, μετά το αίτημα κατάθεσης εγγράφων από το ΜέΡΑ25, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την ΑΜΚΕ VouliWatch, το ζήτημα έφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο, από την πλευρά του, και το ΚΙΝΑΛ.

Σε ερώτησή τους, συγκεκριμένα, οι Ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά υπογραμμίζουν τη μυστικοπάθεια της κυβέρνησης, αφού αυτή  δεν έχει γνωστοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία για τη συνεργασία με την αμερικάνικη εταιρείας, που είχε εγκαινιαστεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Όπως επισημαίνουν, πολλές συνεργασίες της εταιρείας «έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως η σύνδεση με την εταιρεία Cambridge Analytica, που απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών του Facebook».

Οι ευρωβουλευτές θέτουν, επίσης, ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το πώς αξιολογεί την έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης για την εν λόγω συνεργασία, η οποία εγείρει σοβαρά ερωτήματα για πιθανή πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών, εάν έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως ακόμα και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίστηκε ο σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων και της αρχής της διαφάνειας. Τέλος, όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, οι έξι ευρωβουλευτές ρωτούν τί μέτρα σκοπεύει να λάβει, από την πλευρά της, η Κομισιόν κατά τη χρήση λογισμικών και άλλων μεθόδων για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Μετά την αίτηση κατάθεσης εγγράφων του ΜέΡΑ25, που έθεσε η βουλεύτρια του κόμματος, Μαρία Απατζίδη, αντίστοιχη αίτηση εγγράφων υπογράφουν και 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με σχετικό αίτημα για δημοσιοποίησης της σύμβασης και από το Vouliwatch, αίτηση υπέβαλε με τη σειρά του και το ΚΙΝΑΛ.

Το κόμμα έφερε, με τη σειρά του, στο κοινοβούλιο το ζήτημα της κρυφής συνεργασίας θέτοντας ερώτημα προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη σχετικά με τη σύμβαση της κυβέρνησης την Palantir για την διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων των πολιτών, καθώς και την άμεση δημοσιοποίηση των εγγράφων, τα οποία δεν υπάρχουν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ούτε στο σύστημα ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.

«Τι είδους δεδομένα και πληροφορίες συλλέγει η εταιρεία και με ποιο τρόπο ώστε να καταλήγει σε προτάσεις για την πορεία της πανδημίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση; Εξασφαλίζεται η μη αποθήκευση και η μη χρήση των δεδομένων που συλλέγονται από την εταιρεία για άλλους σκοπούς;», σημειώνει.

Κατά τη χθεσινή ομιλία του, μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση ρωτώντας, μεταξύ άλλων, «τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρεία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικτυακή χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικανών πολιτών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές και έπαιξε καταλυτικό, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση της Cambridge Analytica. Γιατί κρύβετε τη συνεργασία της κυβέρνησης με την εταιρεία αυτή που έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο; Τι ακριβώς πάτε να εκμεταλλευτείτε στο πλαίσιο της πανδημίας με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; Γιατί δεν δίνετε στη δημοσιότητα τη σύμβαση;».

Κυβερνητικές διαρροές για δημοσιοποίηση της σύμβασης μετά τις αποκαλύψεις

Μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που ανέδειξαν το ζήτημα ανάμεσα στα οποία του InsideStory και του TPP, καθώς και τα σχετικά ερωτήματα, που τέθηκαν από την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπήρξαν κυβερνητικές διαρροές πως μέσα στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια την κρυφή σύμβαση με την αμερικανική Palantir.

Σημειώνεται πως, μέχρι και σήμερα, η εν λόγω σύμβαση παραμένει αδημοσίευτη στην Διαύγεια, όπως υποχρεούνταν να πράξει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...