14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στην Κρήτη υπάρχει πολύ πετρέλαιο, αλλά… – Τι αποκαλύπτει καθηγητής Πανεπιστημίου

Ημερομηνία:

Στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη ποσότητα πετρελαίου, αλλά και πολλές δυσκολίες για την εξόρυξη του, τόνισε ο κυπριακής καταγωγής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον Μιχάλης Οικονομίδης, σε συνέντευξη Τύπου, με θέμα «το πραγματικό ύψος των αποθεμάτων, οι δυνατότητες αξιοποίησης τους και οι ισορροπίες στην περιοχή».

«Οι Έλληνες δεν πρέπει να αναμένουν ότι από τα κοιτάσματα πετρελαίου ή αερίου θα πλουτίσουν ο καθένας ξεχωριστά, ούτε και πρέπει να γίνει έτσι, με αυτόν τον τρόπο, αλλά τέτοιου είδους επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές για την οικονομία και την απασχόληση» τόνισε

«Έχει σημασία το πώς μια χώρα διαχειρίζεται τους πόρους από τους υδρογονάνθρακες» υπογράμμισε ο κ. Οικονομίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την αποψινή παρουσίαση του βιβλίου «Το ενεργειακό μέλλον και το περιβάλλον» (εκδ. «Γερμανός», τίτλος πρωτότυπου «The energy imperative”), που συνυπογράφει με τους Μιχάλη Οικονομίδη, Παναγιώτη Δαλαμαρίνη, Φιλ Ρέυ και Λέοναρντ Καλφαγιάν.

Κεντρική θέση των συγγραφέων του βιβλίου είναι ότι επιβάλλεται να υπάρχει πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια, διαφορετικά η οικονομική υγεία του πλανήτη όσο και η ίδια η επιβίωση του πολιτισμού μας βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ειδικός τεχνικός σύμβουλος στη βιομηχανία πετρελαίου, με πλούσιο συγγραφικό έργο και συνεργασίες με κάποιες από τις μεγαλύτερες ξένες εταιρείες του κόσμου (Sinopec, ENI, Yukos, Sibneft κ.λπ.), ο κ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στις αραβικές χώρες του Κόλπου, που αξιοποιούν τους πόρους για άλλου είδους επενδύσεις (ανάπτυξη αερογραμμών, κατασκευές), ενώ ορισμένες χώρες, για διάφορους λόγους, δεν καταφέρνουν να ωφεληθούν όσο θα έπρεπε (Νιγηρία, Βενεζουέλα, Λιβύη), όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τόνισε ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι το βασικό ενεργειακό μείγμα σε παγκόσμια κλίμακα για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές δεν είναι επαρκείς και ο γαιάνθρακας είναι πιο ρυπογόνος για το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές νοτίως της Κρήτης, ο κ. Οικονομίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι εκεί «υπάρχει πετρέλαιο», αλλά η τεχνική δυσκολία έγκειται στο ότι «το βάθος είναι αρκετά μεγάλο» και απαιτείται ειδική τεχνογνωσία, ενώ «η κάθε δοκιμή με γεώτρηση θα κοστίζει πάνω από διακόσια εκατομμύρια ευρώ». Διευκρίνισε δε, ότι αν και δύσκολη δεν είναι τεχνικά ανέφικτη η ανόρυξη, καθώς υπάρχουν εταιρείες που έχουν μεγάλη εμπειρία και σε αυτά τα βάθη και σημείωσε ότι οι γεωτρήσεις στην Κύπρο γίνονται στο μισό βάθος.

«Από τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, στο οικόπεδο 12, έχει βρεθεί ένα απόθεμα της τάξης των 5 τρισ. κυβικών ποδιών. Το 1/5 μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για 30 χρόνια. Και σημειωτέον δεν έχουν ερευνηθεί όλες οι περιοχές του οικοπέδου, ούτε και το οικόπεδο 9 που κατά την άποψη μου μπορεί να περιέχει και διπλάσιες ποσότητες» τόνισε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Σόλων Κασίνης, πρόεδρος του ομώνυμου τμήματος του πανεπιστημίου UCLan της Κύπρου.

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε, επίσης, αναφορά στη γεωπολιτική στη Μεσόγειο, μέσα από την ενεργειακή στρατηγική, μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου και την προοπτική εύρεσης και στην Ελλάδα και, όπως τονίστηκε, «είναι απαραίτητη για το Ισραήλ η προσέγγιση με την Κύπρο και την Ελλάδα, ειδικά μετά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις (Αραβική Άνοιξη, σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας κ.λπ.)».

«Αυτός ο άξονας έχει ενδιαφέρον» υπογράμμισε ο κ. Οικονομίδης, ο οποίος, μια μέρα πριν, παρουσιάζοντας το βιβλίο στην Καβάλα είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ «φυσικό μας σύμμαχο στα θέματα της ενέργειας».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Δαλαμαρίνης αναφέρθηκε στο θέμα των αγωγών, σημειώνοντας ότι «δεν είναι απαραίτητα ο πιο φθηνός τρόπος μεταφοράς αερίου ή πετρελαίου καθώς και η μεταφορά υγροποιημένου αερίου μπορεί να βρει αγορές σε υψηλότερες τιμές, αποφεύγοντας άλλα προβλήματα, όπως εξαρτήσεις από διερχόμενες χώρες, τοπικές συρράξεις κ.ά.».

Οι «προφήτες της καταστροφής”

Στην παρουσίαση στην Καβάλα, ο κ. Οικονομίδης αναφέρθηκε- μεταξύ άλλων -και στους «προφήτες της καταστροφής», όπως τους χαρακτηρίζει στο βιβλίο, «οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως η εξόρυξη και η εκμετάλλευση του πετρελαίου είναι συνυφασμένα με την καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ την ίδια ώρα αυτοί που επιχειρηματολογούν πάνω σε αυτές τις θέσεις γεμίζουν τις τσέπες τους με εκατομμύρια».

Τη δυνατότητα να συνυπάρξουν αρμονικά ανάπτυξη και σεβασμός στο περιβάλλον επεσήμανε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energal Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Καβάλα, όπου, όπως είπε, η εξόρυξη πετρελαίου συνυπάρχει με την τουριστική ανάπτυξη γιατί η επενδυτική δραστηριότητα αναπτύσσεται και εξελίσσεται βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

"google ad"

creteplus.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ