18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Στην πορτοκαλί ζώνη του ΕΣΠΑ ο ΒΟΑΚ – Κίνδυνος για τις πιστώσεις

Ημερομηνία:

Σήμα κινδύνου από το υπουργείο ανάπτυξης για τον ΒΟΑΚ

Του Σωτήρη Μεταξά
Σήμα κινδύνου από το υπουργείο ανάπτυξης για τις πιστώσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν στην ολοκλήρωση του έργου κατασκευής και αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Όπως παρουσιάζει σήμερα το prismanews.gr, ο ΒΟΑΚ βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη της λίστας των μεγάλων έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 85 εκατομμύρια ευρώ.Τα σενάρια που εξετάζονται στον απόηχο της καθυστέρησης δρομολόγησης των έργων είναι είτε να ακυρωθούν οι πιστώσεις είτε να μεταφερθούν για το ΕΣΠΑ 2 ώστε να απελευθερωθούν τα κονδύλια για άλλες επενδύσεις. Το υπουργείο ανάπτυξης προχωράει στο … ξεκαθάρισμα των 181 μεγάλων έργων, αξίας 13,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και καλούνται να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η λίστα του υπουργείου ανάπτυξης, στην οποία περιλαμβάνονται τέσσερα έργα στην Κρήτη, αφορά σε κοινοτικές πιστώσεις από επιδοτήσεις προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έως τους οδικούς άξονες, ενεργειακές τεχνολογικές και άλλες υποδομές σε όλη τη χώρα. Παράλληλα υπάρχει κατηγοριοποίηση ανά χρώμα σε κόκκινα,(έργα σε κίνδυνο), πορτοκαλί ( έργα για τα οποία απαιτείται επιτάχυνση), πράσινα (ομαλή πορεία) και μπλε (μικρά έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί). Τα έργα του ΒΟΑΚ βρίσκονται μαζί με 61 ακόμη έργα στην πορτοκαλί … ζώνη.

Μουσείο Μεσαράς, ΝΟΑΚ και Πολυτεχνείο
Την ίδια ώρα σε καλύτερη … μοίρα φαίνεται πως είναι τα υπόλοιπα τρία έργα της λίστας του υπουργείου ανάπτυξης που αφορούν στην Κρήτη. Η ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς Κρήτης, η Β φάση των κτιριακών εγκαταστάσεων τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και η ολοκλήρωση κατασκευής του τμήματος Αγία Βαρβάρα-Αγίοι Δέκα (Καστέλλι) (χ.θ. 22+170-χ.θ. 37+900) του κάθετου οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά βρίσκονται στην πράσινη ζώνη και η πορεία τους, ως προς τη διαχείριση του ΕΣΠΑ κρίνεται ικανοποιητική. Μάλιστα, οι κοινοτικές πιστώσεις για τα τρία αυτά έργα ξεπερνούν τα 154 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιστορική καταγραφή μιας Μελαμπιανής παρέας

Του Σταύρου Φωτάκη Στο κουτί της μουσικής-τραγουδιστικής Μελαμπιανής παράδοσης υπάρχουνε...

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι σοκαριστικοί διάλογοι των χούλιγκαν μετά τα επεισόδια στου Ρέντη

Τα σοκαριστικά συνθήματα που φώναζαν οι χούλιγκαν που πραγματοποίησαν...

Συγκέντρωση και πορεία στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων για τον Κ. Μανιουδάκη | Βίντεο

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως στην υπόθεση θανάτου του...