18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Στη Βουλή από το ΚΚΕ η εξόρυξη γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου – Ζητά την ακύρωση της άδειας διενέργειας ερευνητικών εργασιών

Ημερομηνία:

Με ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμαντώ Μανωλάκου ζητούν την ακύρωση της άδειας διενέργειας ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση κοιτασμάτων βιομηχανικού ορυκτού (γύψου), στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου Χανίων.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

Με βάση αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης εγκρίθηκε για εταιρεία η διενέργεια ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση κοιτασμάτων βιομηχανικού ορυκτού (γύψου), σε δημόσια δασική έκταση 249.182,76 τ.μ., όπου πριν δεκαετίες λειτουργούσε λατομείο εξόρυξης γύψου, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» του όρμου Στομίου Ιναχωρίου του Δήμου Κισσάμου Χανίων.

Οι σχεδιασμοί αυτοί  βρίσκουν αντίθετη την τοπική κοινωνία της Κισσάμου, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες του τόπου και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Ειδικότερα, το Στόμιο του Δήμου Κισσάμου Χανίων είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την περιοχή Natura του Λαφονησιού. Συνάμα, η σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση έρχεται σε σύγκρουση με τις χρήσεις γης, που είναι αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαραίτητη για την επιβίωση εκατοντάδων μικρομεσαίων και νέων αγροτών. Ακόμη, η σχεδιαζόμενη επένδυση θα αποβεί καταστροφική για την επιβίωση των μικρών αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό.

Επιπλέον, η εξόρυξη γύψου στο Στόμιο, αντιβαίνει στην Χωροταξική Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή για Αναπτυξιακούς, Χωροταξικούς και Περιβαλλοντικούς λόγους. Ήδη ο Δήμος Κισσάμου έχει καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τρεις προσφυγές απέναντι στις ισάριθμες αδειοδοτήσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις για γύψο, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, επιβεβαίωσε παλαιότερες ομόφωνες αποφάσεις του ενάντια στη δημιουργία λατομείων γύψου στην περιοχή του Ιναχωρίου.

Ωστόσο, οι κατεπείγουσες προειδοποιήσεις σωματείων, φορέων, κατοίκων και του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου για τον άμεσο κίνδυνο που προδιαγράφεται για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής,  για την  υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, του εισοδήματός τους και του περιβάλλοντος από τις παραπάνω εκμεταλλευτικές δραστηριότητες, δεν λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις για την αδειοδότηση. Γεγονός, που αποδεικνύει ότι και αυτοί οι σχεδιασμοί εκπονούνται με αποκλειστικό κριτήριο τα  κέρδη των επιχειρήσεων και τη διασφάλισή τους, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

  • Να σταματήσει κάθε ενέργεια έρευνας και εξόρυξης βιομηχανικού ορυκτού (γύψου) στην ευρύτερη περιοχή του Στομίου του Δήμου Κισσάμου Χανίων, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων, η προστασία του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής και των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Ταυτόχρονα, να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα, που ορίζουν τα της προστασίας της περιοχής Natura του Λαφονησιού, τα οποία εκκρεμούν.

Σύσσωμη η κοινωνία της Κισσάμου ενάντια στην εξόρυξη

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Κισσάμου έχει καταθέσει τρεις προσφυγές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέναντι σε ισάριθμες αδειοδοτήσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις για γύψο ενώ ο Δήμος Κισσάμου έχει πάρει πολλές φορές ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στη λειτουργία του λατομείου.

Το 2011 πολίτες και φορείς είχαν αντιδράσει εντονάτατα στην έγκριση δημιουργίας όχι μόνο λατομείου με τη χρήση εκρηκτικών, αλλά και δρόμου πρόσβασης, σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τη Ζώνη Ενεργού Προστασίας.

Αργότερα, το 2013, εγκρίθηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση γυψωρυχείου 271 στρεμμάτων στο Στόμιο Κισσάμου, κοντά στην προστατευόμενη με τριπλή κύρωση μοναδική περιοχή του Ελαφονησίου. Οι φορείς της περιοχής ζήτησαν και πέτυχαν την ανάκληση της απόφασης, ενώ ο Δήμος Κισσάμου είχε ζητήσει την παραίτηση του τότε αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Καλογερή, προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, καταλογίζοντάς του αμέλεια σε όλη την υπόθεση.

Πιο πρόσφατα, το 2016 υπήρξε άλλη μια προσπάθεια για εξορυκτικές έρευνες για γύψο στο Στόμιο του Ελαφονησίου με κατάθεση εννέα αιτημάτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Ο τότε Δήμαρχος Κισσάμου κ. Σταθάκης είχε δηλώσει την ριζική αντίθεση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Δήμο Κισσάμου το θέμα επανέρχεται στη δημοσιότητα ανά τακτά διαστήματα τα τελευταία 15 χρόνια παρά την εναντίωση αρχών και πολιτών και σύσσωμης της κοινωνίας της Κισσάμου. Μία τέτοια δραστηριότητα έρχεται σε σύγκρουση με την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής και τον τουριστικό χαρακτήρα περιοχών κοντά στο σημείο εξόρυξης αφού σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η προστατευόμενη περιοχή Natura του Λαφονησίου.

"google ad"

Μάλιστα, όπως έχει επισημανθεί, η εξόρυξη έρχεται σε αντίθεση και με την  Χωροταξική Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην συγκεκριμένη περιοχή για Αναπτυξιακούς, Χωροταξικούς και Περιβαλλοντικούς λόγους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ