14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Στη ΜΕΘ με κορωνοϊό ο Μπόρις Τζόνσον, σε σοκ η Βρετανία – Ραγδαία επιδείνωση της υγείας του σε λίγες ώρες

Ημερομηνία:

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας εισήχθη χθες το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά από επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία του λόγω κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τα καθήκοντά του να αναλάβει προσωρινά ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε θεραπεία με οξυγόνο μεν, αλλά χωρίς αναπνευστήρα, κάτι που ίσως σημαίνει ότι η κατάστασή του δεν είναι τόσο βαριά, σύμφωνα με κάποια βρετανικά Μέσα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Μάικλ Γκόουβ, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει μπει σε αναπνευστήρα, αλλά έχει λάβει οξυγόνο και εάν η κατάστασή του αλλάξει, η κυβέρνηση θα κάνει επίσημη δήλωση. «Δεν είναι σε αναπνευστήρα, όχι» δήλωσε ο Γκόουβ στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC. «Ο πρωθυπουργός έλαβε οξυγόνο και βρίσκεται, φυσικά, κάτω από στενή παρακολούθηση».

Ο Μπόρις Τζόνσον μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου St. Thomas στο Λονδίνο στις 7 μ.μ. χθες (11 ημέρες αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό). Δύο ώρες νωρίτερα, η Ντάουνινγκ Στριτ επέμενε ότι εξακολουθούσε να διοικεί τη χώρα, παρά το γεγονός ότι ο Ντόμινικ Ράαμπ προέδρευσε στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών το πρωί.

Από την ώρα όμως που ο υπουργός Εξωτερικών έφυγε από την πρωθυπουργική κατοικία μετά την καθημερινή ενημέρωση των 5 μ.μ., ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον άρχισε να αναπτύσσει αναπνευστικά προβλήματα, του παρασχέθηκε οξυγόνο και μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Μιλώντας χθες το βράδυ, ο Ράαμπ υποσχέθηκε πως «οι κυβερνητικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν» και είπε ότι υπάρχει ένα ισχυρό «ομαδικό πνεύμα». Επίσης, διαβεβαίωσε πως ο πρωθυπουργός «έλαβε εξαιρετική φροντίδα» και ευχαρίστησε το προσωπικό του NHS που τον φροντίζει καθώς και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς στην Βρετανία.

Χλωμός και κουρασμένος στην τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς του

Η παράδοση των ηνίων στον υπουργό Εξωτερικών -δεύτερος τη τάξει υπουργός του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ίδιο τον πρωθυπουργό- ήρθε μετά από μέρες επιμονής του ότι παραμένει στην κορυφή της μάχης της Βρετανίας κατά του κορωνοϊού. Αλλά την Κυριακή, τη δέκατη ημέρα της απομόνωσης στην πρωθυπουργική κατοικία, η φθίνουσα υγεία του Μπόρις Τζόνσον έγινε εμφανής στους συναδέλφους του, υπουργούς, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των 10. Κατά τη διάρκεια της 45λεπτης σύσκεψης με τους υπουργούς, μεταξύ των οποίων οι Μάικλ Γκόουβ, Ρίσι Σουνάκ και Ματ Χάνκοκ, πηγές περιέγραψαν τον Μπόρις Τζόνσον ως χλωμό και κουρασμένο, ενώ κάποιοι διαπίστωσαν προβλήματα στην αναπνοή του όσο μιλούσε.

Τέτοιες αναπνευστικές δυσκολίες χθες το βράδυ ανάγκασαν τους γιατρούς να του χορηγήσουν 4 λίτρα οξυγόνου και να πάρουν την απόφαση να τον μεταφέρουν στην μονάδα εντατικής θεραπείας του St. Tomas. Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε χθες το βράδυ: «Από το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός είναι υπό την φροντίδα των γιατρών στο νοσοκομείο St. Thomas, στο Λονδίνο, αφού έγινε δεκτός με επίμονα συμπτώματα κορωνοϊού. Κατά την διάρκεια αυτού του απογεύματος, η κατάσταση του πρωθυπουργού επιδεινώθηκε και, με την συμβουλή της ιατρικής του ομάδας, μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, που είναι ο πρώτος υπουργός, να τον αναπληρώσει, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ο πρωθυπουργός λαμβάνει εξαιρετική φροντίδα και ευχαριστεί όλο το προσωπικό του NHS για την σκληρή δουλειά και την αφοσίωση».

Υποβάθμισε η Ντάουνινγκ Στριτ την κατάσταση της υγείας του;

Η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγορείται για υποβάθμιση της σοβαρότητας της ασθένειας του Μπόρις Τζόνσον. Όταν έγινε δεκτός στο νοσοκομείο το βράδυ της Κυριακής, η Ντάουνινγκ Στριτ κατέστησε σαφές πως υποβλήθηκε σε εξετάσεις ως μέτρο προφύλαξης ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού του. Αλλά μια πηγή δήλωσε: «Η Ντάουνινγκ Στριτ προσπάθησε να το υποβαθμίσει, αλλά σκεφτείτε το εξής: ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το αυτόκίνητό του στις 8 μ.μ., την ακριβή ώρα που η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε διάγγελμα στον λαό της. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ήταν απλά μια εξέταση ρουτίνας».

Επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ

Τα άτομα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη την Κυριακή, ισχυρίστηκαν επίσης πως ήταν σαφές ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν καλά. Μια ανώτερη πηγή δήλωσε: «Τα συμπτώματά του ήταν επίμονα. Δεν ήταν καθόλου καλύτερα. Στην πραγματικότητα είχε χειροτερέψει».

Ήθελε να μιμηθεί τον ήρωά του, Ουίνστον Τσόρτσιλ

"google ad"

Αποφασισμένος να μιμηθεί τον πολιτικό του ήρωα Ουίνστον Τσόρτσιλ,που υπέφερε από πνευμονία και αρνιόταν να πάει στο νοσοκομείο, οι πηγές λένε ότι ήταν απρόθυμος να πάει στο νοσοκομείο. Μια πηγή δήλωσε: «Ο Μπόρις δεν θα ήθελε ποτέ να φανεί αδύναμος».

Ωστόσο, τελικά άκουσε τον γιατρό του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο St. Thomas, συνοδεία σωματοφυλάκων το βράδυ της Κυριακής. Ήταν η πρώτη φορά που πιστεύεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον εγκατέλειπε την πρωθυπουργική κατοικία από την Πέμπτη, όπου βγήκε στην είσοδο για να χειροκροτήσει τους εργαζόμενους στον κλάδο υγείας.

Τι λένε οι ειδικοί για την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον – Του χορηγήθηκαν 4 λίτρα οξυγόνου

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, ομόφωνα υποστηρίζουν ότι η εισαγωγή του Μπόρις Τζόνσον στην εντατική, σημαίνει ότι είναι «εξαιρετικά άρρωστος». Ωστόσο, τα τέσσερα λίτρα οξυγόνου που του παρασχέθηκαν, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, είναι κάτω από το κατώτατο όριο των 15 λίτρων για τους τυπικούς ασθενείς στην εντατική θεραπεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είναι και τόσο άρρωστος όσο οι περισσότεροι στις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, παγκόσμιοι ηγέτες και πολιτικοί από όλο τον κόσμο, στέλνουν τις ευχές τους στον Βρετανό πρωθυπουργό, μεταξύ των οποίων ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, και η βασίλισσα Ελισάβετ ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον, όπως δήλωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ανώτεροι γιατροί χαρακτήρισαν την μεταφορά του Βρετανού πρωθυπουργού στην εντατική, ως «τεράστια ανησυχία» και υπογραμμίζουν πόσο αδιάκριτος είναι ο κορωνοϊός. Ο δρ. Σάιμον Κλαρκ, καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, δήλωσε στο Sky News: «Το NHS ιδιαίτερα αυτή την στιγμή δεν δίνει κρεβάτια απλά σε ασθενείς που χρειάζονται μόνο φροντίδα. Δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, ακόμη και για τους πρωθυπουργούς. Δεν θα ήταν στην εντατική, εκτός κι αν ήταν απαραίτητο να μπει στην εντατική. Ειδικά αυτή την στιγμή».

Ο καθηγητής Ντέρεκ Χιλ, καθηγητής Ιατρικής Απεικόνισης του University College of London, δήλωσε: «Όπως συμβαίνει συχνά με τον κορωνοϊό, η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί, οπότε εισήχθη στην εντατική θεραπεία όπου είναι πολύ πιθανό να μπει σε μηχανική υποστήριξη. Ένα από τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊό σε όλες τις χώρες φαίνεται να είναι πως περισσότεροι άνδρες αρρωσταίνουν πιο σοβαρά από τις γυναίκες – ειδικά στην ηλικιακή ομάδα άνω των 40 ετών. Επίσης, γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι κάτω των 60 ετών φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν από την κρίσιμη ασθένεια, σε σχέση με τους ηλικιωμένους. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή η σειρά των γεγονότων σημαίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι εξαιρετικά άρρωστος».

Σοκ στον βρετανικό Τύπο με την επιδείνωση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον

Η είδηση της εισαγωγής του Βρετανού πρωθυπουργού στην εντατική, μονοπώλησε το ενδιαφέρον του βρετανικού Τύπου.

«Ο πρωθυπουργός στην εντατική» είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Times, που γράφει ότι χορηγήθηκε στον πρωθυπουργό οξυγόνο εξαιτίας δυσχέρειας στην αναπνοή και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αναλαμβάνει την ευθύνη του «πολεμικού συμβουλίου» για τον κορωνοϊό. Επικαλείται πληροφορίες γιατρού από το νοσοκομείο St. Thomas, όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε διασωληνωθεί, ενώ του χορηγήθηκαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου με μάσκα, αρκετά λιγότερα από την ποσότητα που χορηγείται στις ΜΕΘ. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επιδείνωσης της κατάστασης του Μπόρις Τζόνσον «σοκαριστική» στιγμή.

Η Daily Telegraph με τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική» αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων, για την περίπτωση που χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη, ενώ δημοσιεύει δηλώσεις του Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό κατά την ανάρρωσή του. Αναφέρεται στις ευχές για ανάρρωση στον πρωθυπουργό από το υπουργικό του συμβούλιο αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους, όπως και στην ενημέρωση της βασίλισσας Ελισάβετ για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού.

Η Daily Mail με τίτλο «Ο χτυπημένος (από τον κορωνοϊό) Μπόρις μεταφέρθηκε στην εντατική» χαρακτηρίζει «δραματική» την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού, «σοκαριστική» την αποκάλυψη και τον Ντόμινικ Ράαμπ αντικαταστάτη του για όσο διαρκεί «η κρίση».

Οι Financial Times γράφουν ότι ο Τζόνσον «μεταφέρθηκε στην εντατική καθώς επιδεινώθηκαν τα επίμονα συμπτώματα» και ότι ο πρωθυπουργός όπως αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες του δεν κρατάει αυτή τη στιγμή τα ηνία της κυβέρνησης.

Η Daily Mirror με τίτλο «Ο άρρωστος Μπόρις αντιμέτωπος με τον αγώνα για τη ζωή» αναφέρεται στις ανησυχίες ότι ο πρωθυπουργός έχει πνευμονία, καθώς επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα.

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...