23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στον αέρα το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Ημερομηνία:

Σε σοβαρό κίνδυνο βάζουν δύο δικαστικές αποφάσεις το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ στην Θεσσαλονίκη που λειτουργεί επί τρία χρόνια κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων.

Η πρώτη απόφαση αφορά το αίτημα  των συνδίκων της πτωχευμένης Φίλκεραμ για εκποίηση των ακινήτων του συγκροτήματος της Φιλκεράμ Τζόνσον στην Πυλαία, μεταξύ των οποίων και των ακινήτων που στεγάζεται η ΒΙΟΜΕ. Κατά της απόφασης μπορούν να ασκηθούν ένδικα μέσα αλλά σύμφωνα με τους δικηγόρους συνιστά ήδη ένα πρώτο βήμα για να εκδιωχθούν κυριολεκτικά οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο ενώ όπως είναι προφανές τινάζεται όλο το εγχείρημα στον αέρα.

Η δεύτερη απόφαση αφορά την δίκη του περασμένου Απριλίου όπου οι εργαζόμενοι ζήτησαν με ανακοπή που κατέθεσαν κατά της απόφασης, την ακύρωση της πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι με ένα απαράδεκτο, όπως τονίζουν, σκεπτικό ότι  δηθέν δεν έχουν έννομο συμφέρον για να ζητήσουν την ακύρωση της πτώχευσης.  Το ερώτημα που τίθεται είναι αν δεν έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έννομο συμφέρον ποιοι έχουν; Οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι κάνουν λόγο για πολιτική στάση του δικαστηρίου το οποίο παίρνει θέση υπέρ της πρώην εργοδοσίας ενώ νομικοί τονίζουν πως η απόφαση ξεπετάει τους πραγματικούς λόγους της αίτησης και δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης.

Να υπενθυμίσουμε πως η  πτώχευση της ΒΙΟΜΕ που έγινε το περασμένο καλοκαίρι προκλήθηκε από δικαστική ενέργεια της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενός από τους πιστωτές της επιχείρησης, χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί οι εργαζόμενοι που εγκαταλείφθηκαν πριν τέσσερα περίπου χρόνια από τον εργοδότη τους και για ένα ποσό (που χρωστάει η ΒΙΟΜΕ στην ΑΕΓΕΚ) μικρό (130.000) συγκριτικά με το σύνολο των χρεών της 27 εκ σε Δημόσιο, εργαζόμενους και άλλους πιστωτές που προηγούνται σε ενδεχόμενη εκποίηση της περιουσίας της.

«Μας πετάνε έξω από το εργοστάσιο» δηλώνει ο Μ. Αναγνώστου, εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ τονίζοντας την απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων να μην βγουν από το εργοστάσιο και να συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία του καθώς είναι ο «φυσικός τους χώρος». «Όποιος αγοράσει το ακίνητο της ΒΙΟΜΕ θα μας υιοθετήσει» συνεχίζει  προσθέτοντας «περιμέναμε από την κυβέρνηση να έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της οι οποίες διατυπώθηκαν και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προεκλογικά και ειδικότερα  στο νομοσχέδιο που αφορά και την ΒΙΟΜΕ».

«Από την δικαιοσύνη δεν περιμέναμε πολλά, το ότι είναι ανεξάρτητη δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, περιμένουμε έστω και αυτήν την στιγμή από την κυβέρνηση να αντιδράσει και να βρεθεί λύση για το ζήτημά μας» καταλήγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της ΒΙΟΜΕ απασχόλησε σήμερα  σχετική συνάντηση των στελεχών των εμπλεκομένων Υπουργείων.

Να αναφερθεί ότι η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία της το 2011 μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και χωρίς αποζημιώσεις. Μετά από έναν πολύ μεγάλο αγώνα τον οποίο στήριξε η κοινωνία της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο,  το εργοστάσιο περάσε στα χέρια των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ που το λειτουργούν κάτω από εργατικό έλεγχο και αυτοδιεύθυνση, παράγοντας οικολογικά καθαριστικά. Πρόκειται για το  πρώτο αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα στην Ελλάδα που όχι μόνο χαίρει ιδιαίτερης κοινωνικής εκτίμησης αλλά προτάσσει ταυτόχρονα ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και εργασίας που αφορά συνολικά τα εγκαταλελειμμένα από τους εργοδότες τους εργοστάσια.

Σταυρούλα Πουλημένη

alterthess

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...