20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στον απόηχο της «8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης»

Ημερομηνία:

της Τριανταφυλλιάς Κωστοπούλου

Αναβαθμισμένη, δεδομένου ότι για πρώτη φορά υπεγράφη κοινή διακήρυξη σε κυβερνητικό επίπεδο, έληξε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου η 8η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» (ΕΓΣ), που έλαβε χώρα από 1-3 Νοεμβρίου στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Τη διακήρυξη συνυπέγραψαν ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος της καγκελαρίου Angela Merkel για την «Ελληνογερμανική Συνέλευση», Norbert Barthle και ο Βασίλης Τσολακίδης* εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, εντεταλμένη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Ο Γερμανός εντεταλμένος για την “Ελληνογερμανική Συνέλευση”, Norbert Barthle εξέφρασε εκ των προτέρων την ικανοποίηση του για τον ορισμό Έλληνα εντεταλμένου για την “Ελληνογερμανική Συνέλευση” και δήλωσε πως «Με αυτό τον τρόπο, ανοίγουν νέοι δρόμοι, διότι με την εντεταλμένη αποκτούμε πρόσβαση στα Υπουργεία».

Ο Norbert Barthle και ο Βασίλης Τσολακίδης σε δηλώσεις τους κατά τη λήξη των εργασιών της συνέλευσης ευχαρίστησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό για την απόφαση του να ορίσει Έλληνα εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική συνέλευση. «Είμαι βέβαιος και πεπεισμένος ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω», τόνισε ο Barthle .

Ο Βασίλης Τσολακίδης πρόσθεσε πως «Ο ορισμός της κ. Δούρου ως εντεταλμένης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης εκφράζει τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει ενεργά και να υποστηρίζει τις δράσεις της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Σήμερα γίνεται ένα νέο ξεκίνημα, ένα μεγάλο άλμα για την Ελληνογερμανική Συνέλευση».

Στη φωτογραφία από αριστερά Β. Τσολακίδης, J.Plotner, Γ. Πατούλης . Ο Βασίλης Τσολακίδης είναι αρχιτέκτονας με σπουδές στο Κάσελ της Γερμανίας, Πρόεδρος του Δ.Σ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Σε αυτή τη θέση διοριστικε τον Μαίο του 2015 με απόφαση του τότε Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Να σημειώσουμε εδώ πως μετά την “Ελληνογερμανική Συνέλευση”, ο Norbert Barthle απηύθυνε χαιρετισμό σε συνέδριοπου συνδιοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στις 5 και 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Στο συνέδριο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και θέματα όπως τα εξής: “Οι τράπεζες ως “αιμοδότης” της ελληνικής οικονομίας”, “Η μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικού χαρακτήρα”, “Ανασχεδιασμός της ελληνικής ενεργειακής αγοράς ενόψει 2020”.

Δεν χωράνε δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη” ή “όποιος πατά σε δυο βάρκες, στο τέλος πέφτει στη θάλασσα”

Μεγάλος αριθμός δημάρχων ανά την Ελλάδα, αλλά και σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι της Κρήτης δεν συμμετείχαν στην ΕΓΣ. Μάλιστα πολλά δημοτικά συμβούλια στην Κρήτη εξέδωσαν ψηφίσματα ενάντια στη διεξαγωγή της ΕΓΣ.

Η μη συμμετοχή πολλών δήμων στην 8η ΕΓ Σ είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία δείχνει πως οι διαμαρτυρίες, αντιδράσεις και καταγγελίες από κινήσεις πολιτών, κομμάτων και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών (ΕΣΔΟΓΕ) καρποφόρησαν. Μπορεί όμως οι επικείμενες εκλογές να επαιξαν κάποιο ρόλο ως προς την απόφαση τους να μην συμμετάσχουν στην 8η ΕΓΣ.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι κινήθηκαν στα πλαίσια της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους και σαν να κάνουν αυτοί κουμάντο.

Όταν αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ζήτησε να της επιτραπεί να προσέλθει στο χώρο του συνεδρίου για να αναγνώσει ψήφισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, οι Έλληνες οικοδεσπότες αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημα τους. Αντ΄αυτού την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Γερμανός πρέσβης Jens Plötner.

Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά την ελληνική πλευρά. Ακόμα και αν τις τελευταίες ημέρες επιχειρούνται προσπάθειες αποπροσανοτολισμού της κοινής γνώμης με σκοπό να μειώσουν τις ευθύνες βουλευτών και αξιωματούχων των κυβερνώντων κομμάτων, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με την “Ελληνογερμανική Συνέλευση”, δεν μπορούν να κρύψουν την υποτέλεια τους στα σχέδια της Γερμανίας για την Ελλάδα.

Από τη μια πλευρά απόλυτη υποτέλεια στις γερμανικές κατευθυντήριες γραμμές που εκτελούν οι νυν και πρώην κυβερνήσεις και από την άλλη αντίθεση και διαμαρτυρία για ακριβώς τα ίδια. Ανακοινώσεις κυβερνητικών βουλευτών ενάντια στην “8η Ελληνογερμανική Συνέλευση” δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν και να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας. Με δική τους ευθύνη, την ψήφο τους και τη στήριξη τους στην κυβέρνηση τροφοδοτούν και κρατούν ζωντανό αυτόν τον “ελληνογερμανικό θεσμό”.

"google ad"

Η περιφερειάρχης και εντεταλμένη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την “Ελληνογερμανική Συνέλευση”, Ρένα Δούρου, απείχε από τις εργασίες αυτής, αφήνοντας να διαρρεύσουν πληροφορίες πως δεν συμφωνεί με την λειτουργία της “Ελληνογερμανικής Συνέλευσης”.

Ρένα Δούρου, Ν. Barthle

Μόλις δέκα μέρες πριν την έναρξη της ΕΓΣ στην Κρήτη σε συνέντευξη της η Ρένα Δούρου έδειχνε πεπεισμένη πως ως εντεταλμένη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την “Ελληνογερμανική Συνέλευση” θα συνέβαλε στο να εξελιχθεί η Συνέλευση σε «εργαλείο προώθησης μιας ισότιμης, αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» και μέσα από αυτή θα αντιμετωπιζόταν «τα στερεότυπα ενός τυφλού αντιγερμανισμού που σχετίζεται με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας». Μιλούσε για στοίχημα, όπου με ανοικτό διάλογο η “Ελληνογερμανική Συνέλευση” θα μπορούσε να συμβάλλει «στο εθνικό θέμα των γερμανικών επανορθώσεων αλλά και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαινομένου».

Όσα ακροβατικά και κωλοτούμπες και να κάνουν, δυο καρπούζια κάτω από μια μασχάλη δεν χωράνε. Κάτι ξέρει ο σοφός λαός!

Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός δεν έχουν τελειωμό. Όπως λέει μια άλλη λαϊκή ρήση «όποιος πατά σε δυο βάρκες, στο τέλος πέφτει στη θάλασσα». Δυστυχώς, μέχρι τότε θα προλάβουν να «πνίξουν» πολλούς ανθρώπους στη φτώχεια, δυστυχία και στη μετανάστευση.

imerodromos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...