27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Στον εισαγγελέα Χανίων για την εφαρμογή της ισομέρειας στην προβολή των τοπικών εφημερίδων

Ημερομηνία:

Είχαμε πει ότι η απειλή ξυλοδαρμού από τον ιδιοκτήτη (;) του πρακτορείου τύπου επί της οδού Σκαλίδη επειδή του ζητήσαμε την εφαρμογή της ΑΥΤΟΝΟΗΤΗΣ υποχρέωσής του σύμφωνα με το νόμο (της ισόμερης δηλαδή προβολής των εφημερίδων μέσω της ανάρτησης σε κοινό σημείο) αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Τότε, ο εν λόγω κύριος καθώς δε βρίσκαμε την εφημερίδα στο σημείο όπου βρισκόταν μία άλλη τοπική, μας εξήγησε πως δεν την αναρτεί επειδή «το κέρδος» από τη συγκεκριμένη εφημερίδα «είναι πολύ μικρό» αφήνοντας να εννοηθεί πως το κέρδος από την άλλη ήταν πιο μεγάλο. Κι αφού σε ήρεμο τόνο του εξηγήσαμε πως υπάρχει νόμος που ορίζει ότι ανεξαρτήτως κέρδους δικού του εκεί που αναρτάται μία εφημερίδα ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν και οι άλλες, αυτός όρμηξε απειλητικά, μας έβρισε και έκανε προσπάθεια να χειροδικήσει. Όλα αυτά στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης.

Πριν απ’ αυτό το περιστατικό υπήρξαν πάμπολλα παρόμοια περιστατικά που είτε τα διαπιστώσαμε εμείς είτε μας ανέφεραν αναγνώστες μας στα οποία η εφημερίδα μας είτε σκοπίμως κρυβότανε, είτε αναμειγνυότανε με άλλες εφημερίδες (αθλητικές – αθηναϊκές) είτε ακόμα έλεγαν σε όσους τη ζητούσανε ότι «δεν υπάρχει» ή ότι «έχει σταματήσει να κυκλοφορεί» για ν’ ανακαλύψουν μετά πως υπήρχε, αλλά δε δινότανε.

Όπως είχαμε λοιπόν προαναγγείλει η υπόθεση δε θα έμενε στο σημείο της απλής καταγγελίας μέσω των στηλων της εφημερίδας. Άλλωστε, αυτό έχει συμβεί ήδη πολλές φορές, όπως και οι προσπάθειες συζήτησης με ευγενικό τρόπο με όσους διαπιστώνουμε πως δεν εφαρμόζουν τις ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ υποχρεώσεις τους.

Τώρα, πήγαμε στον εισαγγελέα όπου και του καταγγείλαμε τη συγκεκριμένη πρακτική εφόσον πλέον διαπιστώσαμε ότι πλήττονται τόσο τα συμφέροντά της εφημερίδας μας όσο και το δικαίωμα στην ενημέρωση του πολίτη της πόλης μας. Επίσης, την ενημερώσαμε ότι η αναφορά στα ποσοστά κέρδους μας βάζει σε υποψίες και για ανήθικες πρακτικές από τρίτους που επηρεάζουν τις πρακτικές όσων πουλούν εφημερίδες και περιοδικά.

Σύμφωνα λοιπόν τώρα με τον Νόμο και σε ότι μας αφορά:

  1. Τα πρακτορεία διανομής και κυκλοφορίας εφημερίδων και περιοδικών έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να κυκλοφορούν με ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ τις εφημερίδες και τα περιοδικά που εκδίδονται στην έδρα τους.
  2. Οι εφημεριδοπώλες και οι κάτοχοι άδειας πώλησης εφημερίδων έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ν’ αναρτούν και να πωλούν τις εφημερίδες και τα περιοδικά με ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.

Όσον αφορά τις ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεών τους:

–          Η κυκλοφορία, διανομή ή πώληση εφημερίων κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 1 και των υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται σύμφωνα με την παρ. 3 συνεπάγονται: αντίστοιχα, εκτός από τις άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις, … την ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ, της ΑΔΕΙΑΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ή της ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΗ.

Αναγνωρίζουμε πως σήμερα οι εποχές είναι δύσκολες για όλους. Και γι’ αυτό το λόγο δε θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε κανέναν. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουμε τρόπους για να προασπιστούμε τα συμφέροντά μας εφόσον δεν κυριαρχεί η λογική.

Αυτό που εμείς επιθυμούμε, και αυτό γνωστοποιήσαμε και στην εισαγγελέα είναι η ΙΣΟΜΕΡΗΣ προβολής της εφημερίδας μας όπου διανέμετε και η εφαρμογή της ΑΥΤΟΝΟΗΤΗΣ υποχρέωσής για ανάρτηση της εφημερίδας μας σε εμφανή σημείο μαζί με τις τοπικές εφημερίδες.

Εξηγήσαμε στην κ. Εισαγγελέα πως εφόσον διαπιστώσουμε στο επόμενο διάστημα πως η πρακτική αυτή συνεχίζεται κι αφού πλέον είναι ενημερωμένη για τα γεγονότα, θα ζητήσουμε πρώτα τη διερεύνηση, και μετά την ενεργοποίησή της για την εφαρμογή του νόμου με τις συνέπειες που ορίζει για τους παραβάτες.

Αυτό γνωστοποιούμε σε όλους με την ελπίδα πως η κατάσταση στο προσεχές διάστημα θα εξομαλυνθεί. Άλλωστε, είναι κρίμα να αναλώνουμε την ενέργειά μας, να εκνευριζόμαστε και να δημιουργείται ένταση σε ζητήματα που όφειλαν να λύνονται με μία απλή επισήμανση. Όταν μάλιστα είναι τόσο αυτά που μας απασχολούν όλους και τόσο πολύ πιο σοβαρά αυτά που πρέπει να γίνουν.

Ζητούμε λοιπόν ξανά από αυτό εδώ το βήμα, με ευγενικό τρόπο: εφαρμόστε την υποχρέωσή σας ώστε κι εμείς να μην αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε την ισχύ που μας δίνει ο νόμος. Γιατί μπορούμε, αλλά δεν θέλουμε καθώς ζούμε στον ίδιο τόπο, καθώς προτιμούμε τη συνεννόηση. Ως τώρα.

Ο Εκδότης

"google ad"

Νίκος Ν. Αγγελάκης

Ο Διευθυντής Σύνταξης

Γιάννης Ν. Αγγελάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...