20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Στον Ντινόπουλο για την εθελοντική κινητικότητα ο Δήμαρχος Αποκορώνου

Ημερομηνία:

Ανοικτή Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Αργύρη Ντινόπουλο, απέστειλε ο Δήμαρχος Αποκορώνου κύριος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αναφορικά με τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει στον Δήμο Αποκόρωνα εξ αιτίας του Προγράμματος Εθελοντικής Κινητικότητας για τους υπαλλήλους ΟΤΑ.
Στην συγκεκριμένη επιστολή ο κύριος Κουκιανάκης αναφέρει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και καλεί τον Υπουργό να αποσύρει και να καταργήσει την συγκεκριμένη διάταξη η οποία επιτρέπει τις ελεύθερες μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Δήμων προέλευσης των.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

“Κύριε Υπουργέ,

Με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν.4223/2013 επιχειρήθηκε η εφαρμογή ενός εξαιρετικά ταχέος προγράμματος κινητικότητας για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ με σκοπό, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, την ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού στους φορείς της αυτοδιοίκησης. Στην πραγματικότητα με το νόμο αυτό άνοιξε διάπλατα η πόρτα για να αποδυναμωθούν οι επαρχιακοί και νησιωτικοί δήμοι της χώρας που βρίσκονται σε κάποια απόσταση από τις έδρες περιφερειών και αντιπεριφερειών.

Και αυτό γιατί στην παράγραφο 2β του παραπάνω άρθρου ορίζεται ότι για να μετακινηθεί ένας υπάλληλος από ένα φορέα σε άλλον απαιτείται σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης ή του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου και αποδοχή του φορέα υποδοχής.

Δηλαδή για να μεταταχθεί ένας υπάλληλος από έναν δήμο σε έναν άλλο δεν απαιτείται να συμφωνεί ο Δήμαρχος του δήμου που υπηρετεί ο υπάλληλος αφού διαζευκτικά ο τελευταίος μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση αυτή από το υπηρεσιακό συμβούλιο των εργαζομένων ΟΤΑ στο νομό, που πάντοτε, για τους γνωστούς λόγους, η γνώμη του θα είναι θετική για την μετακίνηση.
Αγνοείται λοιπόν η γνώμη του Δήμου ή του Δημάρχου προέλευσης και ο υπάλληλος μετατάσσεται με την σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και του φορέα υποδοχής.

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, ήδη έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους επαρχιακούς και απομακρυσμένους δήμους, αφού όλοι οι υπάλληλοί τους που μένουν στις πόλεις και μετακινούνται καθημερινά για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σ’ αυτούς θέλουν να φύγουν και να μεταταχθούν σε αυτοδιοικητικούς φορείς των πόλεων. Αποτέλεσμα η υποστελέχωση των επαρχιακών δήμων που, έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν την έλλειψη επιστημονικού και καλώς καταρτισμένου προσωπικού.

Βλέποντας το αποτέλεσμα αυτό, με το νόμο 4274/14(ΦΕΚ 147/14.07.2014),ο νομοθέτης κατήργησε τη δυνατότητα του υπαλλήλου να εξασφαλίζει την σύμφωνη γνώμη του συνδικαλιστικού του οργάνου και να μετατάσσεται, άσχετα εάν η γνώμη του Δήμου προέλευσης είναι αρνητική, ορίζοντας το λογικό, δηλαδή να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου προέλευσης για την μετάταξη.

Όμως ενόψει πιέσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ και κατόπιν σωρείας αιτήσεων υπαλλήλων για να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα, για τις οποίες προφανώς δεν συμφωνούσαν οι δήμαρχοι προέλευσης, επανήλθε στην ουσία την παλαιά διάταξη με την ερμηνευτική διάταξη της παρ.2 του άρθρου 90 του ν.4307/2014(ΦΕΚ 246/15.11.2014).Δηλαδή εν ολίγοις την 14.7.2014 καταργήθηκε ένας απαράδεκτος νόμος και επανήλθε εν είδει ερμηνείας την 15.11.2014, μετά από 4 μήνες.

Ως Δήμος Αποκορώνου είμαστε αντίθετοι με τέτοιου είδους διαδικασίες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο όλους τους μη αστικούς δήμους και αναφέρουμε ότι στον Δήμο μας οι υπάλληλοι, ο ένας μετά τον άλλο, ζητούν την μετάταξη τους.

Λάβετε δε υπ’ όψιν Σας ότι σύμφωνα με την από 16.12.2013 μελέτη του Υπουργείου Σας ο Δήμος μας έχει έλλειψη 10 υπαλλήλων, από τότε δε έχουν αποχωρήσει άλλοι 10 υπάλληλοι λόγω συνταξιοδοτήσεως και της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας.

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι πρόβλημα θα δημιουργηθεί στις δομές και υπηρεσίες του Δήμου και στην εξυπηρέτηση των δημοτών μας εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση αποδυνάμωσής και υποβιβασμού του.

Σάς καλούμε λοιπόν άμεσα να αποσύρετε, καταργώντας την, την διάταξη αυτή που επιτρέπει ελεύθερες μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Δήμων προέλευσής τους και να υποστηρίξετε με έργα και όχι λόγια την λειτουργία των μη αστικών δήμων, οι οποίοι, την εποχή που διανύουμε, αποτελούν καταφύγιο και στήριγμα των οικονομικά δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας.”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...