16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στον Πρωθυπουργό η ΟΑΣΝΗ για την κατάργηση του Π.Κ.Π.Φ

Ημερομηνία:

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό για την κατάργηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Κρήτης.

Η ΟΑΣΝΗ τονίζει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο “θα ακυρώσει την εξαγωγική δυναμική μιας ιδιαίτερα εξωστρεφούς περιοχής της χώρας , της Κρήτης” και ζητά “την απόσυρση του προτεινόμενου οργανογράμματος και την αναβάθμιση του Περιφερειακού Κέντρου Κρήτης”.

Η επιστολή αναλυτικά:

“Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ,

Η παραγωγή προϊόντων ποιότητας , αποτελεί βασικό πυλώνα ανάταξης του πρωτογενούς τομέα , προϋπόθεση αύξησης της εξωστρέφειας , των εξαγωγικών επιδόσεων και της προστιθέμενης αξίας του .

Οι βασικές ελεγκτικές δομές που διασφαλίζουν την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων , είναι τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου που λειτουργούν σε οκτώ περιοχές της χώρας .

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η πρόταση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ , η οποία εισηγείται την κατάργηση των τεσσάρων κέντρων της Νοτίου και Δυτικής Ελλάδας , συμπεριλαμβανομένου και του Περιφερειακού Κέντρου Κρήτης που εδρεύει στο Ηράκλειο .

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο , εκτός των άλλων, θα οδηγούσε :

– Στη διάλυση του δικτύου σταθμών και δειγματοληψιών που διενεργούνται στα βασικά προϊόντα της Κρήτης , δηλαδή αμπέλι, ελιά , εσπεριδοειδή , μηλοειδή, πατάτα και κηπευτικά τα οποία εντάσσονται σε ετήσια προγράμματα γεωργικών προειδοποιήσεων και καλύπτουν τις απαιτήσεις φυτοπροστασίας χιλιάδων γεωργών .

– Στην κατάργηση του Γραφείου Φυτουγειονομικού Ελέγχου , αρμόδιου για τον έλεγχο των εισαγόμενων φυτών , φυτικών προϊόντων , σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, καταλληλότητας των υλικών συσκευασίας , καθώς επίσης και ελέγχων νωπών προϊόντων που διακινούνται στην εσωτερική αγορά , ελέγχων υπολειμμάτων και διακίνησης φυτοφαρμάκων .

– Στη διάλυση του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου αρμοδίου για τους ελέγχους υπερκατεψυγμένων προϊόντων φυτικής προέλευσης , προστασίας του καταναλωτή από τις προδιαγραφές διακινούμενων οπωροκηπευτικών , καθώς επίσης και ελέγχους που αφορούν δημητριακά και όσπρια .

– Στην κατάργηση των δυο διαπιστευμένων εργαστηρίων του νησιού που καλύπτουν τις ανάγκες αναλύσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και ποιότητας τροφίμων .

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ανάγκη για μια ευρεία αναδιοργάνωση των κρατικών υπηρεσιών , δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε πρόχειρες επιλογές και αποφάσεις αλλά σε ένα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό κράτος .

"google ad"

Η πρόταση για την κατάργηση του Περιφερειακού Κέντρου Κρήτης , η οποία ,εξ όσων γνωρίζουμε , λήφθηκε από μια ομάδα έξι υπαλλήλων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ενός από τη Διεύθυνση Διοικητικού του ΥΠΑΑΤ , αγνοεί τις ανάγκες και προϋποθέσεις ανάταξης της πραγματικής οικονομίας , δεδομένου ότι :

– Θα ακυρώσει την εξαγωγική δυναμική μιας ιδιαίτερα εξωστρεφούς περιοχής της χώρας , της Κρήτης

– Θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη εισαγωγή τροφίμων από τρίτες χώρες

– Θα υπονομεύσει την εφαρμογή του νέου νόμου για την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων , η οποία προϋποθέτει τη λειτουργία του εν λόγω Περιφερειακού Κέντρου και θα πλήξει την αξιοπιστία των στοιχείων που αποστέλλει η χώρα στις υπηρεσίες της Ε.Ε.

– Θα υπονομεύσει το κύρος των Ελληνικών προϊόντων και την ασφάλεια του καταναλωτή, σε περιόδους συχνών διατροφικών κρίσεων και σκανδάλων

Για όλους τους παραπάνω λόγους , κρίνουμε επιβεβλημένη την απόσυρση του προτεινόμενου οργανογράμματος και την αναβάθμιση του Περιφερειακού Κέντρου Κρήτης .”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...

Handelsblatt για τουριστική σεζόν: Ζητούνται εργαζόμενοι για το ελληνικό οικονομικό θαύμα

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από...