Η φράση «καιρός ήταν» ακούστηκε έντονα από μερίδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το τέλος της ομιλίας του αρχηγού τους, αφού είχαν εκφράσει εδώ και καιρό την άποψη πως το κόμμα θα έπρεπε να σκληρύνει τη στάση του και να ανεβάσει τους τόνους της αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε χθες να περάσει στην επίθεση, έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία κυβέρνηση «επικίνδυνη για τη χώρα».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα πεπραγμένα του, ανέφερε αναλυτικά τις υποθέσεις για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως υπάρχει σκάνδαλο, όπως η λίστα Πέτσα και η υπόθεση των voucher, ενώ στήριξε τον Νίκο Παππά σημειώνοντας πως η ΝΔ επιλέγει τη «δολοφονία χαρακτήρων», ρίχνοντας λάσπη στα στελέχη του.

Οι 30 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μίλησαν στη συνέχεια ακολούθησαν την ίδια «γραμμή», σε μία συνεδρίαση που διαφωνίες δεν ακούστηκαν, καθώς όσοι είχαν προβληματισμούς, αποφάσισαν τελικά να μην μιλήσουν. Προφανώς και δεν ήταν τυχαία η επιλογή κάποιων εκ των κορυφαίων στελεχών, όπως είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Πάνος Σκουρλέτης, να μην τοποθετηθούν, κρατώντας αποστάσεις.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όσοι μίλησαν τελικά δεν εξέφρασαν κάποιους προβληματισμούς, ακόμη και για την προετοιμασία που κάνει το κόμμα για τη στιγμή που θα βρεθεί και πάλι στο «τιμόνι της χώρας» σε τομείς όπως είναι για παράδειγμα η δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ.

Σε γενικές γραμμές πάντως το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ενωτικό με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δείχνουν έτοιμοι να περάσουν στην… επίθεση.

Το «αφήγημα» του Παππά

Ο Νίκος Παππάς επέλεξε χθες να μην τοποθετηθεί δημόσια, αφού άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλυψε απόλυτα για την υπόθεση Καλογρίτσα, ωστόσο στην ομιλία του έδωσε τη δική του εξήγηση για την υπόθεση αυτή.

Ο τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του προέδρου υποστήριξε πως η επίθεση που δέχεται και η στοχοποίηση του αφορά τις τηλεοπτικές άδειες και  το γεγονός πως «ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώσουν». Όπως σημειώνςι ο πρώην υπουργός ο διαγωνισμός που είχε κάνει και που με βάση αυτόν τον διαγωνισμό ορίστηκαν στη συνέχεια τα ποσά που έπρεπε να δώσουν οι επιχειρηματίες για να πάρουν άδεια από το ΕΣΡ, είναι η αιτία της επίθεσης, ενώ σημειώνει πως στην υπόθεση Καλογρίτσα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει κάποια παρατυπία, πέρα από την κατάθεση του ίδιου του επιχειρηματία και του δικηγόρου του, Ανδρέα Λοβέρδου.

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν από το περιβάλλον του Νίκου Παππά οι ισχυρισμοί τους καταρρίπτονται από την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι έναν μήνα αφού ο κ. Καλογρίτσας είχε κηρυχθεί έκπτωτος από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης η πλευρά Καλογρίτσα αναγνώριζε ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή και υλοποίηση κατασκευαστικού έργου στο Αμπού Ντάμπι. «Επομένως», σημείωναν «δεν θα μπορούσε η συναλλαγή μεταξύ της κατασκευαστικής εταιρείας του Χρ. Καλογρίτσα και της CCC να αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

Στο μεταξύ, αν υπήρχαν σκέψεις για «απόσυρση» του Νίκου Παππά με αφαίρεση των κομματικών του χρεώσεων μέσω μιας μορφής ανασχηματισμού των Τομεαρχών, κάτι τέτοιο τώρα φαίνεται να απομακρύνεται, ειδικά όταν την ίδια μέρα (σ.σ. χτες) έχει προηγηθεί ο πρωθυπουργός ζητώντας την αποπομπή Παππά. Αναγκαστικά  τα ξεκαθαρίσματα μετατίθενται για πιο εύθετο χρόνο, πιθανότατα στο συνέδριο, εφόσον αυτός ο προγραμματισμός αυτός δεν ανατραπεί εκ νέου από πολιτικές εξελίξεις. Στο ενδιάμεσο, ενδεχομένως να υπάρξει ένα «ξεθώριασμα» της παρουσίας του Νίκου Παππά στα ΜΜΕ.

Ικανοποίηση για τις δημοσκοπήσεις

Μπορεί να φαίνεται… παράδοξο, από τη στιγμή που στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να προηγείται κατά πολύ στην πρόθεση ψήφου από τον ΣΥΡΙΖΑ, κι όμως στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ικανοποίηση από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους.

"google ad"

Η ικανοποίηση οφείλεται σε δύο λόγους. Καταρχήν στο γεγονός πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους πολίτες που εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους και δεύτερον γιατί, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ «παρά τη λάσπη που δεχόμαστε, διατηρούμε ακέραια τα ποσοστά μας». Σχολιάζοντας μάλιστα τη δήλωση Μητσοτάκη πως δεν προτίθεται να πάει το φθινόπωρο σε εκλογές, τόνιζαν πως «οι πολίτες θα βιώσουν τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ και παρότι δεσμεύεται σήμερα, δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία».

reader.gr