21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στους δρόμους και οι παραγωγοί των Λαϊκών των Χανίων – Την πλήρη στήριξή τους εξέφρασαν Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος Χανίων | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Όπως και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης έτσι και στα Χανιά η κινητοποίηση των παραγωγών λαϊκών αγορών ήταν μαζική.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τον κόμβο Μουρνιών όπου από τις 10 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται οχήματα παραγωγών. Με μαύρες σημαίες και κορναρίσματα διέσχισαν τους δρόμους της πόλης δίνοντας το μήνυμα ότι δε θα υποχωρήσουν.

Η πορεία έκανε στάσεις στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και στο Δημαρχείο Χανίων όπου αντιπρόσωποι των παραγωγών συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανιων κ. Νικο Καλογερή και τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και επέδωσαν υπομνημα με τις θέσεις των παραγωγών.

Σημειώνουμε ότι στη συνάντησή τους με τον Δήμαρχο Χανίων, ο Δήμαρχος Χανίων αφού τόνισε την απόλυτη στήριξή του στον αγώνα τους, μίλησε για παρέμβαση της κεντρικής πολιτείας σε ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δαμιανάκης είπε ότι θα ενημερωθούν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και ειναι βέβαιη η στήριξη που θα παρέχουν στους παραγωγούς.

"google ad"

Από την πλευρά του ο κ. Καψωμενάκης,πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκή αγοράς Χανίων, τόνισε ότι αυτό που δημιούργησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1929 για να στηρίξει τα λαϊκά νοικοκυριά έρχεται σήμερα η κυβέρνηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη να το καταργήσει. Δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όμως τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν προσφέρει λύσεις αλλά οδηγεί στην καταστροφή του παραγωγούς, τις οικογένειές τους και όσους εργάζονται στην παραγωγή.

Το υπόμνημα που παραδόθηκε στις αρχες του νομού αναφέρει τα εξής:

Στην Οικονομική Κρίση του 1929, η Χώρα και ο λαόςαντιμετώπιζεσκληρήλιτότητα, οι πολίτες είδαν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται, τότε ο πρωθυπουργόςΕλευθέριοςΒενιζέλος, για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενηακρίβεια των τροφίμωνεγκαθίδρυσε τον θεσμό των Λαϊκών Αγορών, δίνοντας την ευκαιρίαστουςαγρότεςνα πουλήσουν τα προϊόντα τους, στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και στους καταναλωτές την δυνατότητα να βρουνπροϊόντασεπολύκαλύτερεςτιμές απ’ αυτές που καθόριζαν οι ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ και οι ΕΜΠΟΡΟΙ της αγοράς.

Ο πλούτος των Λαϊκών Αγορών είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Χώρα και τα Αγροτικά Προϊόντα που παράγουν οι Αγρότες
και τα εκατομμύρια των Καταναλωτών που προσέρχονται καθημερινά στις Λαϊκές από την Ορεστιάδα ως την Κρήτη αποτελώντας συγχρόνως την οικονομική ραχοκοκαλιά της Ελληνικής και Αγροτικής Οικονομίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ τέτοιος ΘΕΣΜΟΣ σε ΟΛΟ τον ΚΟΣΜΟ, 92 χρόνια τώρα, με τέτοιο ΕΥΡΟΣ προϊόντων και τέτοια ΑΠΟΔΟΧΗ και ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΑ των Καταναλωτών.

Οι Λαϊκές Αγορές ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ στις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣόλης της Χώρας με την ΣΥΣΤΑΣΗΝΟΜΙΚΩΝΠΡΟΣΩΠΩΝ με ΟΛΕΣ τις ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣΛειτουργίας και Εποπτείας των Λαϊκών Αγορών και συστήνονται
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑΣΥΜΒΟΥΛΙΑ με την ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ Παραγωγών – Επαγγελματιών – ΒιομηχανικώνΕιδών – Καταναλωτών.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

  • όταν ΚΑΤΑΡΓΕΙ τις ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
  • όταν ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ τα ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ και την ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ να ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ τις ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ με ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ – ΚΟΡΔΕΛΕΣ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
  • Όταν ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ τους ΑΓΡΟΤΕΣ από την ΛΑΪΚΗ
  • η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ -ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ όταν ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ τους ΑΓΡΟΤΕΣ σε ΕΜΠΟΡΟΥΣ και ΣΩΜΑΤΕΙΑ στην ΑΤΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΛΙΣΤΕΣ.
  • όταν ΑΝΑΚΑΛΕΙ τις ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ για 6 ΜΗΝΕΣ για την ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ 3 ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
  • Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΏΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ και η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ της σε ΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

  • ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ τα ΤΕΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ
  • η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ – ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ
  • ο ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ – ΑΔΕΙΩΝ
  • οι ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΛΑΪΚΕΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

  • το ΩΡΑΡΙΟ να το ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ, αλλά οι ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
  • να ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ 7:00 το ΠΡΩΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ και ΤΙΜΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
  • να ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ η ΑΔΕΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΤΟ 70% της ΔΗΛΩΘΕΙΣΑΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ στην ΑΔΕΙΑ και στο ΟΣΔΕ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

  • το E-SHOP / ΝΤΙΛΙΒΕΡΙ ΚΑΤΙ που ΓΙΝΕΤΑΙ ΗΔΗ από ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
  • στα ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ να ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ τα ΠΤΥΧΙΑ από Α.Ε.Ι.
  • η Δυνατότητα Μετατροπής των ΑΔΕΙΩΝ σε ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

  • η ΕΜΜΟΝΗ των ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ , με τον ΚΟΡΩΝΟΪΌ
  • τα 5 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ από ΠΑΓΚΟ σε ΠΑΓΚΟ που ΦΕΡΝΕΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ οι ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΟΥΤΕ οι ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ, αφού ΠΕΤΑΜΕ τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ

Κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από αύριο τα Δ.Σ., των Ομοσπονδιών και Σωματείων όλης της Χώρας ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ για να ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ το εύρος των ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ την ερχόμενη εβδομάδα αν ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ ΞΕΚΙΝΑΜΕ 24ωρες ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ με ΚΛΕΙΣΤΕΣ τις ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Σ’ ΟΛΗ τη ΧΩΡΑ.

Υπέρ των παραγωγών και η Περιφέρεια Κρήτης 

Συντάσσεται με τις θέσεις των συλλογικών φορέων των Παραγωγών και Εμπόρων Λαϊκών Αγορών η Περιφέρεια Κρήτης:

Η Περιφέρεια Κρήτης συντάσσεται με τις θέσεις των συλλογικών φορέων των Παραγωγών και Εμπόρων Λαϊκών Αγορών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο με αριθμ. πρωτοκ. 3598/1 και με  ημερομηνία 16 Μαρτίου 2021 έγγραφο που κατατέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό και αποτυπώνει λεπτομερώς τις απόψεις του.

Η Περιφέρεια Κρήτης:

1) Αναγνωρίζει και υποστηρίζει το λαϊκό χαρακτήρα του θεσμού, ο οποίος ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέσα στην οικονομική κρίση του 1929. Δηλαδή σε παρόμοιες συνθήκες όπως η τρέχουσα της πανδημίας και η προηγηθείσα της οικονομικής κρίσης που πλήττουν ιδίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

2) Υποστηρίζει τη διατήρηση του εποπτικού ρόλου της κατά τόπο Περιφέρειας στη λειτουργία του θεσμού. Τούτο διότι, ως κατά τεκμήριο, ισχυρότερος συντονιστικός φορέας παρέχει τα εχέγγυα εποπτείας της νομιμότητας και της λειτουργικότητας των λαϊκών αγορών.

3)  Εμμένει στη συμμετοχή των παραγωγών και των εμπόρων μόνο στις λαϊκές αγορές και αντιτάσσεται στη διεύρυνση της συμμετοχής σε εταιρικά σχήματα και εμπόρους αγροτικών προϊόντων. Τούτο διότι, νοθεύεται ο λαϊκός και αδιαμεσολάβητος χαρακτήρας του θεσμού που είναι και λόγος ύπαρξης του.

4) Δηλώνει την αντίθεση της στην πλειοδότηση των θέσεων των λαϊκών αγορών, διότι αυτό αποκλείει τους ασθενέστερους των συμμετεχόντων που αδυνατούν να αθροίσουν κεφάλαιο.

5) Κρίνει αδόκιμη την επιλογή των συμμετεχόντων στις λαϊκές με εκπαιδευτικά κριτήρια. Διότι, οι λαϊκές αγορές είναι η τελευταία καταφυγή κάθε ενεργητικού αγρότη, ο οποίος συνήθως, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών προσόντων ασκεί αυτό το επάγγελμα.

6) Η αδειοδότηση των παραγωγών θα πρέπει να δίνεται με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που κάθε Δήμος ορίζει, χωρίς προκήρυξη.

7) Προτείνουμε την ίδρυση εννεαμελούς εποπτικού φορέα για τις λαϊκές αγορές, στον οποίο θα προεδρεύει ο εκάστοτε αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης με συμμετοχή των αντιδημάρχων, των παραγωγών και των εμπόρων. Ο ίδιος φορέας να χειρίζεται και τα οικονομικά θέματα που αφορούν το θεσμό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κολωνός: Συγκέντρωση νίκης μετά την ενοχή Μίχου και την αθώωση της μητέρας – «Τιμάμε το θάρρος της 12χρονης»

Σε συγκέντρωση «νίκης της αλληλεγγύης» έξω από τη στάση του μέτρο στα Σεπόλια καλεί το απόγευμα της...

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...