17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Στο «ψυγείο» βάζει η ΝΔ το αντιρατσιστικό

Ημερομηνία:

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη είναι περιττό και η υφιστάμενη νομοθεσία επιδέχεται απλώς τυχόν βελτιώσεις, αποφάνθηκε η ΝΔ, όπως διέρρευσαν «γαλάζια» στελέχη μετά από σύσκεψη στη Βουλή. Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παραπεμφθεί σε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, κάτι για το οποίο πιέζει από χθες το ΠΑΣΟΚ. Η νέα σύσκεψη με αντικείμενο τη νομοθετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης (είχε προηγηθεί αντίστοιχη τη Δευτέρα) έγινε με τη συμμετοχή του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Καραγκούνη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, του γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Θανάση Μπούρα, του Χρύσανθος Λαζαρίδη, του Προκόπη Παυλόπουλο και του Τάσου Νεράντζη.
Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, διαπιστώθηκαν και σχολιάστηκαν τα εξής:

«Πρώτον, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού όπως για παράδειγμα ο Ν. 927/79 και το άρθρο 79 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα (η τέλεση εγκληματικής πράξης από φυλετικό μίσος κλπ συνιστά επιβαρυντική περίπτωση).

Δεύτερον, η ΝΔ δεν θεσπίζει ιδιώνυμο.

Τρίτον, άλλωστε η τυχόν θέσπιση ιδιώνυμου θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης που θα μπορούσε θεωρητικά να γενικευθεί κατά πάντων.

Τέταρτον, τυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία είναι εφικτή και είναι και επιθυμητή».

Στην επάρκεια του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου αναφέρθηκε σήμερα και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου. Μιλώντας στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής, υποστήριξε ότι το 90% των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη υπάρχει ήδη στην ελληνική έννομη τάξη και χρειάζονται απλώς «βελτιώσεις». Έριξε μάλιστα το γάντι στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, σημειώνοντας «όταν ο νομοθέτης νομοθετεί πρέπει να έχει μία εποπτεία του δικαίου. Πρέπει να γνωρίζει, ποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει, τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουμε».
Με χθεσινή ανακοίνωση, η ΓΓ της Κυβέρνησης αμφισβήτησε ευθέως την αναγκαιότητα ενός αντιρατσιστικού νόμου. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγόρησε και ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών, Χ. Αθανασίου, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής, υποστήριξε ότι το 90% των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη υπάρχει ήδη στην ελληνική έννομη τάξη και χρειάζονται απλώς «βελτιώσεις». Έριξε μάλιστα το γάντι στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, σημειώνοντας «όταν ο νομοθέτης νομοθετεί πρέπει να έχει μία εποπτεία του δικαίου. Πρέπει να γνωρίζει, ποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει, τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουμε».
Για το πισωγύρισμα της κυβέρνησης, επικρατέστερη φαίνεται η εξήγηση ότι η ΝΔ σε μια συγκυρία κατά την οποία η Χρυσή Αυγή έχει εκτραχυνθεί αναγκάστηκε να συναινέσει στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, ωστόσο, στη συνέχεια ήρθε αντιμέτωπη με τα στελέχη που επιθυμούν να έχουν ανοιχτές πόρτες με τους υπερσυντηρητικούς ψηφοφόρους.

Το γεγονός την έφερε αντιμέτωπη με την άτυπη συμμαχία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που ετοιμάζονται να δώσουν μάχη με τη ΝΔ σε ιδεολογικοπολιτική βάση, διαμηνύοντας ότι αυτή τη φορά δεν θα υποχωρήσουν. Ειδικά στη ΔΗΜΑΡ έχουν την ελπίδα ότι η διαμάχη για το νομοσχέδιο θα αλλάξει το σκηνικό, επιστρέφοντας το κόμμα στις αριστερές του ρίζες.

Για αλαζονικές διαρροές μιλά το ΠΑΣΟΚ
Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις σημερινές διαρροές, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική  πλειοψηφία. «Κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές», σημειώνει.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνουν τώρα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ;
«Η ΝΔ προχωρά από το πάγωμα στην οριστική απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Οι μάσκες έχουν πέσει για το κυβερνητικό κόμμα που τώρα προσπαθεί με διάφορα προσχήματα να κρύψει την ουσιαστική του άρνηση να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που στρέφεται κατά της ρατσιστικής βίας», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Δέσμια των ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της, η ΝΔ κλείνει τα μάτια μπροστά στις αρνητικές διεθνείς εκθέσεις που πλήττουν την εικόνα της χώρας και προσπαθεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη από την ανοχή στην άνοδο της φασιστικής βίας και το χάιδεμα στην Χρυσή Αυγή».
Τέλος, καλεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να απαντήσουν αν «θα στηρίξουν αυτά που λέγανε τόσο καιρό ή θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν την ομηρία τους από τον κ. Σαμαρά και τους ακροδεξιούς του συμβούλους;».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...