15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στο Βερολίνο λένε ότι δεν θ’ αφήσουν να γκρεμιστεί η Ελλάδα!

Ημερομηνία:

Ραδιοφωνικός παραγωγός της Deutsche Welle αποκαλύπτει το μυστικό σχέδιο «υποχώρησης» των Γερμανών για ρήτρα «ελάφρυνσης» που, εάν συνδυαστεί με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και πάταξη της φοροδιαφυγής από την κυβέρνηση Τσίπρα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε… διαγραφή του μισού χρέους!

Όσο τον άκουγα τόσο  δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Αν τα μισά απ’ αυτά να είναι αλήθεια, τότε η πληροφόρηση εν Ελλάδι είναι… παραπληροφόρηση!

Ο Παναγιώτης Κουπαράνης -περί ου ο λόγος- είναι  εντελώς  Γερμανός. Μόνιμος κάτοικος  Βερολίνου  εδώ και 40 (plus) χρόνια. Παντρεμένος με Γερμανίδα. Με κόρη εντελώς γερμανίδα. Ο Παναγιώτης λοιπόν βγάζει το  ψωμί του ως  ραδιοφωνικός παραγωγός της  Deutsche Welle. Επί  σειρά  ετών. Πολλών  ετών.

Ως  εκ τούτου και επειδή πολιτικοποιημένος και ενεργητικός  στα κοινά, έχει  άριστη  γνώση των δρώμενων  πίσω από τις πόρτες της καγκελαρίας αλλά και πολλών υπουργείων. Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης αναφέρεται σε μια κατ’ ιδίαν  συνάντηση που είχε με τον  Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγέτη του SPD (σοσιαλδημοκράτες), αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας  της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ

«Μου είχε πει ότι, αν  η Γερμανία επιθυμούσε να   αναγκάσει την Ελλάδα να  βγει από την ευρωζώνη,  δεν  θα   ξόδευαν  280 δισεκατομμύρια euros  γι’ αυτή. Επί λέξει  μου είχε πει “αν  το  θέλαμε, θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει νωρίτερα, με  πολύ λιγότερα  χρήματα”».

«Εξ όσων γνωρίζω» συνεχίζει ο Κουπαράνης, «οι Ευρωπαίοι αλλά  κυρίως οι Γερμανοί  έχουν αηδιάσει με το πολιτικό προσωπικό. Εννοώ με τις  κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κι αυτό, επειδή στα λόγια πολλά πράγματα υπόσχονταν ότι θα κάνουν, αλλά στο τέλος  δεν έκαναν τίποτα. Γι’ αυτό  τους  τελευταίους μήνες άδειασαν  την  κυβέρνηση του Σαμαρά»

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο συναρπαστική…

«Στην πραγματικότητα  το  σχέδιο  υποχώρησης των  Γερμανών, που  φυσικά δεν μπορούν να τα χαρίσουν όλα, τη στιγμή που κι άλλες  χώρες είναι  υπερχρεωμένες, αφορά αποκλειστικά  στην  εφαρμογή  σαρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε το εννοούν και το πιστεύουν.  Αυτό που  ξέρω είναι ότι στην περίπτωση που ο Τσίπρας προχωρήσει σε  μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές τομές εναντίον της οικονομικής ολιγαρχίας, καταπολέμησης της  φοροδιαφυγής και συμμαζέματος της κρατικής μηχανής, τότε θα υπάρξει μια ρήτρα “ελάφρυνσης” του  χρέους. Με  εργαλεία όπως επιμήκυνση, χαμηλό σταθερό επιτόκιο και άλλα παρόμοια. Που με τον πληθωρισμό και με την πάροδο του  χρόνου,  το μισό και πλέον  χρέος θα εξατμισθεί. Αυτή η ρήτρα ελάφρυνσης θα συνοδευτεί και με  γενναίες οικονομικές χρηματοδοτήσεις»

Η αφήγηση γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα…

«Πρέπει ακόμα να σου πω ότι μιλώντας με τον “επιτηρητή” Χανς Γιόακιμ  Φούχτελ, έμαθα αρκετά ενδιαφέροντα και καθόλου κολακευτικά πράγματα για τη  συγκυβέρνηση  Σαμαρά-Βενιζέλου. Οπως λόγου  χάριν ότι η Τρόικα ουδέποτε  τους ζήτησε να κόψουν εκείνο ή το άλλο. Τα περισσότερα μέτρα είχαν αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Φυσικά, η κακιά Τρόικα  ήταν  βολικός στόχος. Οτι ακόμα η  γερμανική κυβέρνηση και μάλιστα ο Σόιμπλε ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τους ελληνικούς μηχανισμούς, στέλνοντας στην  Αθήνα έμπειρους  Γερμανούς σε θέματα διαφθοράς και  φοροδιαφυγής. Πράγμα που πρότεινε και στον Βαρουφάκη. Και ότι  το ζήτημα για τους Γερμανούς δεν είναι  το  ελληνικό χρέος. Το πρόβλημα είναι το βαρέλι που δεν έχει πάτο. Δηλαδή, και το  χρέος να  το  κουρέψουν κατά 100%, πάλι  η Ελλάδα θα καταλήξει στο τέλος  καταχρεωμένη! Γι’ αυτό πιστεύουν  στις βαθιές, ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο  έτσι το  βαρέλι  θα αποκτήσει πάτο. Μόνο  έτσι η  Ελλάδα θα μετακινηθεί προς την Ευρώπη. Και  φυσικά τότε με τη ρήτρα “ελάφρυνσης” δεν αποκλείεται μεγάλο μέρος του χρέους να κουρευτεί. Αν ο Τσίπρας προχωρήσει σ’ αυτή την  κατεύθυνση, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα»

– Ακόμα και με αριστερή κυβέρνηση;

«Βλακείες. Κανείς σοβαρός άνθρωπος στην καγκελαρία δεν πιστεύει ότι  η  σημερινή κυβέρνηση είναι αριστερή, δηλαδή εχθρική. Μάλιστα, σε κάποια συνέντευξη Τύπου που είχα παραβρεθεί και στην ερώτηση “πως είναι  δυνατόν να συνομιλείτε  με αριστερούς που συνεργάζονται με ακροδεξιούς;», ο αξιωματούχος απάντησε με ειρωνία: “Για να δούμε το πείραμα, έχει ενδιαφέρον”».

– Είσαι αισιόδοξος;

«Φυσικά. Εχω την αίσθηση, όπως και πολλοί  Γερμανοί  αξιωματούχοι, ότι  ο Τσίπρας και το επιτελείο του είναι σαν  τους Ιακωβίνους. Στοχοπροσηλωμένοι πάση θυσία να γυρίσουν  σελίδα, να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα και να προχωρήσουν σε μεγάλες, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μην  δίνεις τόση μεγάλη σημασία σ’ αυτό  το θόρυβο που  γίνεται. Αλλωστε, όλο και περισσότεροι παράγοντες του διεθνούς οικονομικού κατεστημένου προβλέπουν συμφωνία και συμβιβασμό».

"google ad"

protothema.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ